Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Världsserien i Linux - crn.com

Sporten

Webbplatsen ChannelWeb anser sig tydligen vara representativa för hela planeten och körde nyligen världsserien i Linux. Man installerade 6 olika distributioner på en samma maskin( The test system was carefully selected to not have any brand-new or exotic components) och bedömde dem efter hur installationen gick och hur administrationen av systemet sedan fungerade. Men trots att man lovat att skapa en plattform utan exotiska komponenter så hade man ett nätverkskort som baserats på Attansic chipset, mer om detta senare. testet utger sig för att försöka efterlikna förhållandena på ett företag.

I första omgången ställdes tre deb-distributioner mot varandra. De tre var Freespire, Xandros och Ubuntu. Ubuntu gick ganska lätt för testpersonerna som kallade sig ingenjörer i sammanhanget.

Sedan kom Xandros professional som var den enda enterprise-produkten i den här omgången. Då visade det sig att Attansic-chipets drivrutin är så ny att den inte finns med i några allvarligt menade distributioners repositories då de måste testa allt ordentligt på ett mer utstuderat sätt än leverantörer som egentligen inte behöver ge kommersiell support till advokatförsedda företag på sina lösningar. Xandros diskvalificerades utan fullföljd installation.

Så kom turen till Freespire som klarade av installationen något snabbare än Ubuntu och hittade nätverkskortet, skrivare och ställde in ljudet. Dock med förbehållen att skrivaren inte kom upp automatiskt på skrivarlistan i OOo och att ljudvolymen var lite svår att justera på ett för öronen behagligt sätt.

Ubuntu vann första omgången helt klart på att det bara fungerade på den plattform man satt samman. Den skulle likna en vanlig företagspc.

I omgång två ställdes SLED 10 mot Fedora 7 och PC Linux OS 2007. Och här gick det som väntat inte att använda nätverkskortet för SLED 10.( De retirerade till OpenSUSE utan att kunna använda det heller) SUSE var helt enkelt ute ur leken. Likaså så hade PC Linux OS ordenliga problem med hårdvaran. Inte bara nätverkskortet utan även ljudet och skrivaren. Kvar var då Fedora 7.

Fedora 7 klockade in på samma tid som Ubuntu på installationen , 20 min. ( Men detta stämmer inte då de även ägnade 18 minuter till att ladda ner uppdateringar till Ubuntu, under vilken tid de inte kunnat starta om för att kunna börja använda systemet, men allvarligt talat, vem bryr sig? Du installerar ju bara en gång.) Liksom flera andra Distributioner så stödjer inte Fedora 7 det nätverkskort som fanns på plattformen. I övrigt så klarade sig Fedora bra, men man ansåg att det inte fanns någon vinnare som kunde gå vidare till tredje omgången, så man testade även Mandriva på plattformen men diskade den pga av frågor om bootloader osv. ( Här påpekar de " Vilken vanlig användare skall behöva kunna något om boot-loader. Vilket avslöjar deras hem-användar-perspektiv-trots-att-de-skall-likna-miljön-vid-ett-vanligt-företag)

Det är i detta läget de faktiskt byter plattform till en som faktiskt kan misstänkas stå på ett företag. Man provkör även de tre Deiban-distributionerna för att vara rättvis och fortsätter med RPM-distributionerna.

Nu står det ganska jämnt mellan Fedora 7 och SLED 10. Men pga av den tidigare kontroversen när de av en Novell-representant fick rådet att testa openSUSE för att det skulle funka garanterat så tippade vågskålen över till Fedoras fördel. Samt att det fanns en del andra småsaker de tyckte fungerade bättre i Fedora 7.

Så i slutomgången möttes då Ubuntu och Fedora 7 på den plattformen testerna började på. Men för att jämna ut fältet så smällde man in ett 3Com-nätverkskort i lådan.

Finalrundan gick igenom sju moment: installation, nätverk, skapa och hantera användare, ansluta till utdelade windows-kataloger via Samba, installera tredje-parts mjukvara, komma åt en handenhet och ansluta till ett trådlöst nätverk. De första två stegen bekräftade att den nuvarande hårdvarukonfigurationen funkade för båda finalisterna.

Ubuntu fick börja och klarade av momenten lika lätt som väntat, med undantag för biten med det trådlösa nätverket. Dock löste det sig med lite krångel och ndis-wrapper.

När det är Fedoras tur så förfäras testpersonerna över användandet av ett root-konto men genomför testerna utan större problem. De påtalar dock hela tiden skillnaden mellan att behöva byta till root-användaren för att sedan köra ett program och att helt enkelt skriva sudo program. Efter att hanteringen av en Ipod gått lätt så hängde allt på hur lätt det var att använda det trådlösa nätverket.( Och de har tidigt sagt något om att det skulle föreställa ett test i företagsmiljö? När hanterade du kontorets filer på en Ipod senast?) De stötte på patrull med det trådlösa nätverket men lyckades till slut få igång det.

Vinnare är...

Ja, det är ju inte alls oväntat att vinsten tilldelades Ubuntu Gutsy Gibbon. Det enda som strulade för dem var det trådlösa nätverket och det löste sig ganska lätt. De skrev någon motivering och den läser ni bäst på original-sidan.

Det var ett intressant koncept med en Världsserie i Linux. Och grattis till Ubuntu för vinsten. Synd bara att man måste se hela tävlingen som sådan diskvalificeras pga följande:

  • Tveksamheter till hur urvalet gjorts, hur kvalar en dist in?
  • Utförandet kunde ha varit bättre, kanske ett flertal hårdvaruplattformar skulle ha gjort att fältet spridits mer?
  • Vad gick testet ut på egentligen, de fladdrar mellan Enterprise och hemanvändare rätt godtyckligt.
  • Har arrangörerna verkligen rättigheterna att genomföra en världserier?

Man skulle kanske föreslå att de nästa gång planerar och genomför testerna vid något annat tillfälle...

... än under en pub-runda!

Läs om testet!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nightfalls bild

Om det nu var tänkt för enterprise, varför väljer man då Fedora när Red Hat Enterprise Linux förmodligen är ett bättre val. Kneppigt att inte tillåta OpenSuse när man tillåter Fedora, båda systemen är som sagt testbäddar för enterprise versionerna. Varför testar man Fedora 7 när Fedora 8 faktiskt har kommit ut?
.
Jag tycker personligen det är lite för mycket fokus på själva installationsförfarandet, vilket det tyvärr är i det flesta tester. I min mening är ett Linuxsystem mer än bara själva installationen då man faktiskt i en större utsträckning kommer att sitta och använda operativsystemet för att använda andra applikationer. Om nu testen var tänkt för enterprise då kan man undra hur lätt det är att administrera det dvs: lägga till/ta bort användare/grupper/program, begränsa rättigheter, spåra intagningsförsök, integrering med andra operativsystem (windows/solaris). Dvs vad finns det för verktyg för dessa saker, men sånt tar betydligt mer tid om man nu ska titta på de aspekterna.
.
Jag håller helt med, fokuset fladdrade på tok för mycket mellan enterprise och hemanvändare. Exempelvis så får Mandriva ett rejält minus på att CUPS inte är default som utskriftsystem. Det ska inte vara ett problem att få det konfigurerat och aktiverat om man är en riktig administratör på ett företag (dvs riktat mot enterprise).

kimjohanssons bild

Jajamän, Nu har LP en sportredaktion!


kimjohanssons bild

Med tanke på vilken diskussion som startade i kommentarerna till Sport-referatet så får jag säga att det var väl spenderade 2 timmar att jobba med det.


kimjohanssons bild

Låser tråden då diskussionen spårat ur och vilkoren godwin's lag uppfylls allt mer. Och byter man ut referensen till Hitler eller nazister mot talibaner så tror jag lagen redan har trätt i kraft.

---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

pluns bild

Jo men för företag handlar det ju om att snabbt o enkelt kunna rulla ut en körklar burk. Det ska inte vara något "pillrande" som kostar tid/pengar.

Se Windows Server 2008/2003/Vista reklamen som MS trummar på med..

Utmaningen för Linux är att kunna konkurrera med det här.. för en
köpare av sådant här så måste man kunna visa på detta.

Allt handlar om tid/pengar idag...Smile

lokpests bild

I kast med liten dist!

(hoppas alla är dist-kvalificerade ;p )

nightfalls bild

Jag ser inte det på samma sätt. Om man nu tror att det "bara" är att rulla ut en burk och hoppas på det bästa, då är man väldigt naiv. För övrigt anser jag att Microsofts "default settings" har skapat mer kostnader än vad de har sparat in, ex: tusentals med virus, trojaner, spyware, botnets och dessa har påverkat företags administration, produktion m.m. Visst, man har betydligt lägre initiala kostnader (bortsett ifrån licenskostnader) men man får betydlig högre driftskostnader som kommer att ligga på alla andra avdelningar (produktionen vid t.ex. ett produktionsstopp). Tyvärr är det allt för många som tror att det "bara" är att rulla ut en burk... (Sådana personer anser jag inte vara riktiga administratörer)

elwiss bild

Vore intressant att veta hur många som faktiskt har kalkyler på vad sådana problem i IT strukturen kostar dem årligen. För om de inte har det är det svårt att påvisa en besparing genom att byta till en annan plattform

pluns bild

Malware är ett mycket litet problem för de flesta företag, en w2k3 uppställning inkl XP burkar med låst policyhantering som är kopplade mot filservrar bara tuffar och går, C: blockad för användaren.

Det här är också skälet att företag inte är ett dugg intresserade av Vista.

Burken ska funka när den rullas ut, sedan är det egentligen ett fåtal grundläggande applikationer som ska funka mot en slutanvändare.

Alla företag har då olika baspaket utifrån var en användare jobbar, snabbt enkelt att rulla ut.

nightfalls bild

Men det finns fortfarande risk för säkerhetshål på en burk som bara rullas ut och som jag antar aldrig uppdateras. Visst, det är inte lika kritiskt om det finns en bra brandvägg före. Men att anta att hotet bara kommer utifrån är också lite naivt.

nightfalls bild

Jo, det vore intressant att veta, tyvärr tror jag det är väldigt få som skulle dela med sig av dessa kalkyler.

pluns bild

Företagen har egna WindowsUpdate servrar sk WSUS servrar där admin serverar klienterna uppdateringar utifrån när och hur det passar.
Den smarte admin severar då uppdateringarna vid lämpliga uppehåll i arbetet eftersom Windowsburkar oftast behöver startas om Smile

Vad många företag tittar på är tex att byta ut MS-Office som är en dyr post men där klarar inte ens öppen källkods Sverige av att översätta versionerna... senaste blev underkänd.

Mycket snack/åsikter/tyckande o lite verkstad

swetuxs bild

Vad har du gjort dom senaste dagarna för FLOSS? Förutom att snacka en massa på Linuxportalen? Wink

jonasbjorks bild

Så då översätter vi OpenOffice. Vart börjar vi?

--
Linux is not about class, color or races. What them talk about I dont really care. I don't give much about the things that I hear. I rise, I shine and I take my share. Moving with GNU and I have no fear.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

"It's very hard to get a discussion about how to make a typesystem for templates. Now if you discuss about how to write a for-loop, you'll get a really splendid discussion. If you then start arguing about whether you should have a space between the type and the star in a pointer declaration - you'll get a REALLY active discussion!

People actually LOVE discussion those thing, because it so easy to have an opionion about things that don't matter."
/ Bjarne Stroustup (skapare av C++)

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Någongång så måste den här förvirrade samlingen "tyckare" förstå
hur saker och ting funkar här i världen och varför företag
och MS gör som de gör.

Att ställa sig på barrikaderna här eller i IDGs debatter med
helt fel världsbild måste få ett slut.

Ubuntu-Firefox 3, Gstreamer (kommande ver) inkl ny cairohantering har jag testat åt en Ubuntuutvecklare.... Smile

swetuxs bild

Med alla ord som börjar på A?

pluns bild

Jo jag har funderat på det och hamnar här

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Sv.openoffice.org/medlemmar

Hela det svenska projektet ser mycket amatörmässigt ut. Frågan bör även bollas mot Svenska Linuxföreningen enligt mitt tycke.

Sedan funderade jag hur "Linuxupstream" översättningen ser ut/fungerar men jag har inte sett röken av Daniel N som förmodligen vet hur det här funkar.

marwals bild

borde inte "LOVE discussion" ha varit "LOVE discussing" ?
eller ska vi snacka om det?
---
http://screentan.org
http://fejk.bloggtopp.com/

jonasbjorks bild

Som ett brev på posten skall de ha möte den 16 januari om OpenOffice. Se http://ubuntu-se.org/smf/index.php/topic,20960.msg157139.html

--
Linux is not about class, color or races. What them talk about I dont really care. I don't give much about the things that I hear. I rise, I shine and I take my share. Moving with GNU and I have no fear.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

patrikisakssons bild

Osconsulting.se kan tilldela 2 veckors tid till OOO och översättning - vart anmäler vi oss.

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

swetuxs bild

Trevligt, då är vi två i alla fall som "slösat" lite dyr helgtid till FLOSS Smile

nightfalls bild

Tyckare å tyckare... vad är du inte själv då! (-:
Blir sååå imponerad av vad du har bidragit med... eller inte. Jaja, det är i alla fall någonting.
.
Själv har man hjälp till med support ett antal gånger (tappat räkningen för länge sen), bidragit med pengar, bidragit med åtskilliga teman, bakgrundsbilder o.s.v. (då släppta under OSS-licens förstås), rensat wikis ifrån spam och just nu sitter jag för övrigt och kodar på ett program nu som jag har tänkt släppa som open-source.

Kristians bild

Helt rätt Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Jo men...jag tänker inte logga in i Ubuntus Sveriges "smet"... Smile

Konkret om Open Office liksom för ALLA open source projekt.

1. Översättningar, översättningar bör då ske av en liten grupp som
talar/skriver engelska flytande, endera bor de i ett engelskspråkigt land eller har de bott i dito, finns ett fåtal som klarar "flytande engelska utan de förusättningarna. Således inga som sitter med en engelsk-svensk ordbok och botaniserar.

2. Öppen källkod måste testas, kontrolleras, granskas.
Här kan många hjälpa till för att hitta felaktigheter eller buggar.

3. Testversioner måste annonseras.

4. Ett enkelt buggsystem etableras för enkel hantering.

5. Användarforum för diskussion, inte någon gammal rutten maillista.

6. Wiki, för MS-Office hittar man överallt "Tips o Trix" till anvancerade guider över svårare saker att göra med MS-Office.

Kanske Linuxportalen kan bistå.... Smile

Summa summarum så verkar det mycket amatörmässigt med det svenska Open Office projektet. Verkar inte följa det enklaste för fungerande projektrutiner som används överallt i världen.

Smile

cryingfreemans bild

Eftersom du inte vill titta på ubuntu-se.org så klipper jag in texten här som just Daniel Nylander skrev:
.
"Kallelse
.
Plats: Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Osquars Backe 2,
Nada, plan 5, seminarierum 1537
.
Tid: Onsdagen den 16 januari 2008 från klockan 13
och hela eftermiddagen
.
Anmälan: Till lars@aronsson.se (= LA2).
Mötet är gratis och öppet.
.
Vi träffas för att diskutera fria svenska ordlistor: vad behövs, vad görs, vilka gör det, hur kan vi samarbeta?
.
Fri programvara som OpenOffice behöver bättre svenskt språkstöd (stavningsordlista, synonymordlista, grammatikkontroll). Översättningen av fri programvara till svenska behöver någon sorts termdatabank, som också är en fri ordlista.
.
Språkrådet/skolverket arbetar med översättningsordlistan LEXIN på massor av invandrarspråk. Wiktionary arbetar med fria ordlistor. Projekt Runeberg har digitaliserat gamla svenska ordlistor, som är fria från upphovsrätt.
.
Vilka fler borde jag bjuda in? Vill du komma? Skicka anmälan och tips till mig."

_______________________________________

linuxnyheter.se

nightfalls bild

Antar att punkt ett även förutsätter att personen/personerna även kan tala/skriva svenska flytande, annars blir det som lite meningslöst...
.
Edit:
För övrigt ser jag det som lite överflödigt med ett krav på att man ska kunna engelska flytande i tal och skrift. Det är bra när man ska översätta programmet men kanske inte fullt så användbart när man ska förbättra den svenska stavningsordlista, synonymordlista samt grammatikkontrollen, då är det bättre att man verkligen kan svenska.

pluns bild

Svenska ordlistan har stötts och blötts länge. Detaljfråga
som måste lösas på enklaste sätt.

Personligen är jag mest intresserad av fungerande projektrutiner
och konkret så ställer jag alltid upp för att testa/utvärdera.

Vidare skulle ett användarforum vara intressant, MEN stort MEN
det ska då vara hårt modererat så att både Linux samt Windows
användare kan diskutera OpenOffice. Kommer "talibanerna" igång
så är det kört med sina argument som de hittat på nåt klotterplank.

Slutligen en fungerande wiki helst då utan wikisyntaxtramset... Smile

pluns bild

Jo givetvist så avses en svensk... Smile

Om du könner till hur översättningarna funkar inom Ubuntu-Rosetta eller Gnome upstream osv så är det kanske enklare att förstå.

Nu finns det säkert "tomtenissar" även där som borde ersättas av
kanske lämpligare personer som skriver/talar flytande engelska.

OpenOffice är en applikationssamling som även ska användas av proffs därav de höga kvalitestkrav som då SUN ställer.

cryingfreemans bild

'Kommer "talibanerna" igång
så är det kört med sina argument som de hittat på nåt klotterplank.'
.
Du försitter sannerligen inte ett endaste tillfälle att kasta skit kring dig. Smile Jag tror inte att någon förespråkare av öppen källkod/fri programvara har något emot OpenOffice.org bara för att det körs på Windows. Men överbevisa mig gärna.
.
Glöm att jag tipsade om mötet, det var inget...

_______________________________________

linuxnyheter.se

nightfalls bild

Nej, jag känner faktiskt inte till det, har än så länge inte sett ett behov att ta reda på det. (-:
.
Jo, det finns nog en och annan "tomtenisse". Kommer så väl ihåg översättningen av kbiff då man får ett nytt e-mail och en dialogruta poppar upp där den ena knappen har en text som det står: Postare
Funderade först vad denna "postare" var för någonting men det visade sig att den knappen startade ens e-mailklient (eller e-postklient för att ha det på svenska) (-:
.
Totallt obegripligt varför man hade valt ordet "postare". Det är första och enda gången som jag har sett det ordet och jag antar att det är nog inte det enda stället med knepiga översättningar.

pluns bild

Jo ska man sänka MS så ska banne mig inga
dåligt pålästa slynglar förstöra det med
argument hittat i något sunkigt forum där
man orkar läsa 1 mening i taget.

De här ska inte heller sabotera ett ev OO forum
med sina "besvärjelser".

Däremot finns det mycket kunniga, pålästa FSF medlemmar
som jag till 100% respekterar.

Ska man ifrågasätta/utmana MS och OOXML så ska det vara
professionellt skött utan någon pöbel som gapar, typ IDG debatter
samt i andra sunkiga forum.

jonasbjorks bild

Jag hoppas att du inser att du är en av dem själv? En sådan där slyngel som kastar skit runt omkring dig om Linux. De senaste inläggen från dig skadar Linux mer än hjälper Linux. Tänk positivt istället. Du har många bra ideer, men med ideer och åsikter kommer man inte långt. Nu är det dags att skapa en plan för hur vi skall förbättra Linux och Open Source. Skriv ner dina funderingar i en blog, så skall jag läsa igenom och kommentera.

--
Linux is not about class, color or races. What them talk about I dont really care. I don't give much about the things that I hear. I rise, I shine and I take my share. Moving with GNU and I have no fear.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

swetuxs bild

"word"

pluns bild

Nej jag tänker inte föra ytterligare debatt om detta.

Det här är en ren trovärdighetsfråga i likhet med att FSF inte
nämns i offentliga utredningar.

Jag noterar också sammanblandningen av "lumpen" vänsterinriktad
propaganda i svenska forum kring Linux.

Linux blir aldrig trovärdigt med en oskolad pöbel som syns utåt samt att även vissa för fram retoriken inkl politik med rena anarkistiska tendenser.

Thats it.... Linux är värt mer Smile

swetuxs bild

Man vill ju i alla fall inte se någon omänsklig högerpolitik...