Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Den senaste tiden

Jag sitter i soffan med min sambos laptop. Hon kör Windows XP Media Center Edition på den och den blir rent ut sagt skitvarm undertill. Troligen för att laptopen har en AMDx2 Turion(?), den blir iaf mycket varm. I övrigt är hennes laptop ganska fin. Massor av blå lampor som lyser och så där.. En sak gillar jag faktiskt med den, tangentbordet. Riktigt skönt att skriva på.

De senaste veckorna har jag och Staffan Andersson testat olika terminallösningar för datorsalen jag har i skolan. Tanken var att kunna starta maskinerna utan diskar, så elever kan använda maskinerna när de vill egentligen. Jag och Staffan, mest Staffan - jag har nog mer fungerat som ett bollplank och "nu är det fika"-sägare, har de senaste veckorna utvärderat openSUSE 10.3, SLED 10, SLES 10, CentOS, Debian Edu/Skolelinux och Ubuntu som terminalserver. Edubuntu var inte att tänka på! CentOS var mycket snabbt, responstiden på skrivbordet på en tunn klient var nästan snabbare än när jag kör OS:et från disk i min egen laptop. Detta satte ribban. Ubuntu gav vi oss på i början och uteslöt det helt, buggigare skit får man leta efter..

Så händer det som jag inte trodde skulle hända. Jag går in till Staffan och säger "du, vi skall köra Ubuntu". Jag hade drömt på natten, Stallman uppenbarade sig för mig och sa "in Ubuntu veritas". Staffan trodde inte sina öron och höll på trilla av stolen. Idag var testservern klar. Ubuntu 7.10 som terminalserver, startandes över PXE. Ljudet fungerar, USB-minne, diskettstation fungerar. Damn, det var sann kärlek. Wrooooom. Skall ni någonsin bygga en lösning för tunna klienter i Linux skall ni snacka med Staffan. Han kan tunna klienter! I morgon skall vi köra ut lösningen på den skarpa servern och bygga om PXE-bootningen lite, egen bootsplash och olika val för olika uppgifter.

En av mina elever hade handlat ett 4GiB USB-minne och kom idag och frågade om vi kunde installera Linux på det. Vi körde igång Ubuntu och började installera på minnet. Staffan "ThinClient" Andersson påpekade att man måste fixa med special-bootloader på USB-minnen. Jag avfärdade det med ett enkelt "det är Ubuntu, den drivs av svartkonst". Mycket riktigt, allt bara fungerade vid omstart. Well, vi fick välja att boota från USB i BIOS så klart.

Jag installerade Ubuntu 7.10 på min egen laptop för någon vecka sedan, jag håller på med ett jobb åt en kund, eller skall jag kalla det uppdragsgivare? Jobbet handlar om Ubuntu, så det verkade dumt att köra något annat. Sanningen är att jag trivs med Ubuntu. Den har verkligen vuxit till sig och är trivsam. Jag har till och med lagt ned lite tid på att styla om mitt skrivbord, något jag aldrig orkat bry mig om speciellt mycket innan. Men det är snart jul och jag borde ju jul-pimpa lite, eller hur? Smile

Jag försöker få min flickvän att installera Linux på hennes laptop. Det lyckas jag inget vidare med. Så jag ber till högre makter att hennes Windows skall krasha, då har hon inget val. Men de högre makterna vill mig bara ont, hennes Windows krånglar knappt alls.. :/ Då de högre makterna inte lyssnar på mina böner bestämde jag mig för att fråga Gooogle. Hur får jag min flickvän att installera linux?, Google svarar "Playstation 3 Äntligen!". Antar att dumma frågor får dumma svar..

Nej, nu skall jag gå och hibernata lite. Suspend to Brain eller något. Skall jag orka med driftsättning av tunna klienter med Staffan imorgon så får jag nog vara utvilad. Snart jullov. Skall skriva en hel del utbildningsmaterial under lovet har jag tänkt. Lämna gärna önskemål som en kommentar här nedanför, kanske kan jag skriva om det just du vill lära dig?

God natt Sverige, var ni än är.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Kund eller uppdragsgivare..... Klienter brukar jag prata om ibland.
Kund kan man vara i snabbköpet. Klient och Uppdragsgivare är lite mer som ett längre engagemang. Låter snyggare, nästan så man själv verkar proffsigare.

Jag har jobbat med Veckans Kadavro ikväll... Blir lite Fan-art till fredag Smile

Min fru envisas med att hon minsan inte skall köra Linux på sin dator.. Men hon tar alla chanser att låna min... En dag kommer hon inte kunna att märka att jag installerat Linux på hennes maskin... en dag, och skall jag bara le för mig själv.
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

patrikisakssons bild

När vi ändå är inne och snurrar på respektive och Ubuntu.

Min fru har kört ubuntu i snart 1 år - och är supernöjd - nja..hon undrar vart hennes mejl tar vägen mest (älskling - titta i skickat eller utkast) - det är de support frågor jag får. Till skillnad från mina bekanta som kör win...(patrik jag har fått virus - igen).

Hon kör hela sitt företag på den - Gimp - OOO - Evolution - Fortnox - Banshee. För att vara enormt okunnig inom data till att själv installera tilllägg i FF - så går det enormt bra för henne - hon till och med rekomenderar det till sina kunder och vänner.

Ubuntu är ganska enkelt.
Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

Lasps bild

Hälsa du och tacka han "ThinClient" att vi vill ha en lite mer jordnära beskrivning av hur han bar sig åt. Praktiska tips, tågordning osv.
Kan detta vara vägen för att komma bort från sårbara operativsystem på de enskilda maskinerna?
Hoppas jag får se dig på en lunch snart så jag får chansen att lära mig mer (enbart till kostnad av en lunch) det vore bra.
Om jag förstad det hela rätt var det väl så här som Skolelinux fungerade! Bra jobbat.

mindlights bild

Det var mycket roligare förr när du bara fetdissade Ubuntu i alla lägen Wink

Det där med tunnklientlösning är mycket intressant för mig... men jag vill ha en klient för windows som är lika smart uttänkt som Remote Desktopklienten och inte som VNC som skickar hela skärmuppdateringarna.
... och sen ska den helst en inte anses vara det osäkraste som finns på denna jord typ...
Vill ju köra Linux, skiter i vilken dist men helst Ubuntu / Debian, på terminalservern.

Något förslag?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Nu är det denna sida som hamnar först bland Googles resultat. Snygg produktplacering!

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

... det är bara fråga om hur länge du kan tänka dig att sova på soffan... Hur mycket är Linux på hennes burk värt i eget lidande? Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Jag jobbar en del med Fortnox då ett företag jag är engagerad med har extremt nära samarbete med dem och jag tycker att deras lösning är ett steg i rätt riktning jämfört med Hansa och andra som envisas slänga omkring massa klienter som ska installeras hit o dit.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Klart det var roligare förr! Så säger väl alla? "Det var bättre förr.." Wink NX [http://www.nomachine.com/] är väl det jag kommer att tänka på. Vi kör över SSH så säkert är det ju iaf.. men Windows? Out of scope :]

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

patrikisakssons bild

Då staffan jobbar med ett projekt i vårt företag - fast på skolan - så lovar vi - att när vi har sammanställt allt - dokumentation - kostnader - för och nackdelar med mera, så skall allt presenteras här på LP.

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

patrikisakssons bild

Han dissar inte ubuntu längre.. han har kommit in på rätt spår...jonas är som ett fint vin -- blir bättre med tiden som går....

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X