Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kan du hårdvara?

Jag håller på och skriver en "bok", eller egentligen kursmaterial för gymnasieskolans kurs Persondatorer och skulle behöva hjälp med en bit som jag inte har så mycket koll på längre - hårdvara.

Kan du allt om CPU:er, grafikkort, moderkort och liknande är jag tacksam om du vill hjälpa mig att få bra fakta i kapitlen om hårdvara. Du behöver inte vara duktig på att stava eller skriva, det jag behöver är fakta. Dvs, uppgifter av ren teknisk karaktär.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Lite mer detaljerat, vad vill du veta? Är du på jakt efter info om de senaste grafikkortens prestanda, eller vill du veta mer allmänt hur ett grafikkort fungerar? Samma sak med processorer: vill du veta vilka som är aktuella nu och vad de kan, eller vill du veta mer allmänt hur en processor fungerar internt?

swetuxs bild

Är det nåt som kommer finnas på fritis sen?

Lasps bild

Finns det väl mycket om.
Vill du schema på processorutvecklingen eller vad?
Man kan ju skriva strukturträd på proc. De nya trenderna me dfler kärnor hellre än snabbare frekvens.
Man kan skriva hur Grafiken har växt från bloppar och blippar till nya kortkontakter och parallella grafikkort som kostar mer än datorn i övrigt. Kampen mellan Nvidia och ATI uppköp och styrning.
Utvecklingen av Nätaggregat (200-800) från leverande till efterfrågestyrda.
Det är ju upplägget som styr svaren!

hoths bild

På sidorna 64-67 i nummer 11 2007 av tidningen Datormagazin http://www.datormagazin.se beskrivs VGA, HDMI, HDCP, UDI samt Displayport och allt vad de nu heter. Historia och kompatibiliteter tas upp samt även i tabellform kopplingen mellan upplösning och kryptiska formatnamn. har du nägonsin undrat vad benämningar som WSXGA+ står för och vilken upplösning den har så är det rätt artikel för dig. Tyvärr verkar den inte finnas på nätet så det blir till att leta upp en papperstidning.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!