Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mus problem i ubuntu 7.10

hej, instalerade ubuntu på burken igår, men tycks vara något fel på musen för den hackar fram, mycket irriterande, jag har sökt på nätet men hittar bara sidor på engelska å fattar nada hur man ska lösa problemet, är hel nybörjare på området. men vad jag tror jag lyckats luska fram är att det har något med hertzen att göra, men vet inte hur man ställe rom det:/ någon som kan hjälpa, hadde vart guld värt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Musen hackar? Du menar alltså att skärmen är långsam på att uppdatera bilden?
Att pilla med uppdateringsfrekvensen är farligt om man inte vet vilka frekvenser man ska ha på sin skärm. Nåväl, ta reda på det genom att kolla manualen till skärmen eller titta på baksida/undersida av skärmen efter info. Sedan gör du som så att du går in i menyn "System" och vidare in i "Inställningar" för att sedan klicka på "Skärmupplösning". Där bör du kunna konfigurera som du vill.

Om det inte hjälper så behöver du troligen byta drivrutin för grafiken. Detta kan göras på några olika sätt. Enklaste sättet i Ubuntu är dock att öppna det som på engelska heter "Restricted Manager" eller något liknande, som berättar för dig om du behöver några icke-fria drivisar. Om den känner igen ditt kort så kan du enkelt klicka i t.ex. Nvidia-glx. Annars kan dessa drivrutiner installeras genom Synaptic. Då kommer de med största sannolikhet att konfas rätt automagiskt.

Jag rekommenderar dig trots allt att ta en titt på din xorg.conf-fil. Sökvägen till den är "/etc/X11/xorg.conf".. du kommer att hitta en avdelning som ser ut ungefär så här:

Section "Device"
Identifier "nVidia Corporation NVIDIA Default Card"
Driver "nvidia"
EndSection

Om det bredvid driver står "vesa" där det i mitt exempel står "nvidia" så kan du prova att byta till "nv" om du har nvidia-kort. Det är en fri drivare som finns i ubuntu som standard. Om du kör ati så vet jag inte riktigt, men du kan prova att köra "ati"-drivaren.

Nåväl. OM något går fel så finns risken att du hamnar i en terminal, vilket inte är något att oroa sig för. Då öppnar du enkelt denna fil genom att skriva "nano /etc/X11/xorg.conf" och ändra tillbaka till originalinställningarna.

Nåja, hoppas du blev lite hjälpt av detta! Har du några andra frågor så är det bara att skriva. För övrigt, nästa gång du har fråga om något som kan vara grafikrelaterat så hjälper det mycket om du anger vilken hårdvara du har.

Och glöm inte att anteckna lite grejer på papper inna du ger dig på något konstigt, så att du kan återställa saker och ting.

polters bild

För övrigt, det behöver inte vara grafikrelaterat, även om det verkar vara det mest troliga.

newbes bild

Okay, jag har ati radeon xpress 1100, Turion64x2 1,6ghz, 2048mb ram., saken är så att jag har kikat på drivrutiner på ati för å uppdatera, för ubuntu har använt helt fel drivisar tror jag står ati men nåt annat märke. men jo till saken laddade ner drivisarna sen skulle jag instalera men det blev nåt fel att den inte kunde tyda texten eller va det var, har inte kunnat instalera något, hur gör man för att instalera i ubuntu?? sen vet jag inte vad min skärm ska ha det är en bärbar dator så står inge spesifikt för skärmen. och i vista funkar allt som det ska.

newbes bild

Okay, vet inte alls, men kanske du vet hur man instalerar program i ubuntu? blir galen på det..

polters bild

Om det inte är något alltför nytt så borde det finnas i programvaruförrådet. Men jag är faktiskt inte så haj på ATI, så jag är inte till så mycket hjälp. Drivarna ska heta fglrx eller något liknande dock. Kanske var det rätt i alla fall?

jonasbjorks bild

Menyn "System" -> Administration -> Pakethanteraren Synaptic

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .