Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

PCLinuxOS-EXTON 2008 före PCLinuxOS 2008

En ny version av PCLinuxOS-EXTON LiveDVD är nu klar för gratis hämtning. Jag kallar den PCLinuxOS-EXTON 2008 LiveDVD trots att PCLinuxOS 2008 ännu inte släppts (eller ens är på gång såvitt jag vet). Sannolikt väntar utvecklarna på att det ska bli möjligt att remastra Mandriva 2008. Det har nämligen ännu ingen lyckats med. PCLinuxOS remasterprogram mklivecd fungerar inte i Mandriva 2008. Det gör heller inte Mandrivas eget remasterprogram draklive. Mina ändringar av PCLinuxOS-EXTON 2007 LiveDVD är ändå tillräckligt stora för att jag ska tycka att det är befogat att kalla nu aktuell utgåva för PCLinuxOS-EXTON 2008 LiveDVD. Jag har bytt kernel till 2.6.22-10 (från 2.6.18) och uppdaterat/installerat följande program: VirtualBox 1.5.2, Gimp 2.4.2-2, Firefox 2.0.0.11, Opera 9.24, VLC 0.8.6d, NoMachines NX Client 3.1.0-2, Miro 1.0 (webbvideo) och Azureus 3.0.4.0. Dessutom har så gott som alla andra program uppdaterats till senast tillgängliga version per idag. Jag tycker själv att PCLinuxOS-EXTON 2008 är väl så "bra" som t. ex. Mandriva 2008 eller Ubuntu 7.10. (Ubuntu är 1:a på DistroWatch.coms "topplista" över världens just nu mest populära linuxsystem. PCLinuxOS ligger 2:a på samma lista).

Jag bör också nämna att win32-codecs finns med på skivan. Det innebär du kan spela upp alla tänkbara mediafiler i VLC och/eller Kaffeine.

En stor fördel med PCLinuxOS/PCLinuxOS-EXTON 2008 är att systemet enkelt kan remastras (även av en ren "nybörjare"). Ett enda kommando är nämligen (fortfarande) allt som behövs. D v s 1) Installera till hårddisk 2) Ändra allt så som du vill ha det 3) Kör kommandot mklivecd --keyboard=se --fstab=rw,auto bygg-linux.iso 4) Bränn till DVD eller testa din nya ISO-fil bygg-linux.iso i VirtualBox. Kan det bli enklare?

Se en skärmdump av PCLinuxOS-EXTONS 3D-skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

Skivan hämtas på LINUX.EXTON.NET. Där kan du också hämta 49 andra linuxsystem. Alla utom tre är på svenska.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Jag gratulerar dig till att du inkluderar Miro, detta underbara program.