Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny förbättrad version av LP Ubuntu Live Remix

Jag har nu tillmötesgått Patrik Isakssons och Oscars begäran om en förbättrad LP Ubuntu Remix skiva. (I vart fall delvis). Förbättringar: Bättre uppstart med bootalternativ och hjälpmöjligheter. Snyggare skrivbord och tydligare startsida i Firefox m m. Vidare är ISO-filen nu under 700 MB (varför "överbränning" blir obehövlig).

Se en skärmdump av nya LP Ubuntu Live Remix skrivbord HÄR. (Med Oscars framtagna logga).

Den nya ISO-filen kan hämtas på LINUX.EXTON.NET eller direkt HÄR. Det får bli min julklapp till er alla här på Linuxportalen.
God Jul och Gott Nytt LINUXÅR!!!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nikkens bild

Du är kung Exton!

God jul och gott nytt år på dig!

Nikken, The One And Only!

Nikken, The One And Only!

Lasps bild

Det var en bra distribution
Det tog 17 min att installera den
Vill du ha synpunkter här eller till Exton Arne?
En liten kommentar nu! När man kommer in i liveCD står det på svenska i första raden annars måste man trycka F2 Language för att välja det enda språket svenska
Då blir hela menyén på svenska.
Om man gör en check på skivan stannar proceduren utan att man får något svar! Ska det vara så?
Hämtar nu uppdateringar och skall testköra på min bärbara säger Lasp.
Tack Arne för Iso´n Bra med namngivning med storlek och datum. Det gillar jag skarpt. En trevlig Helg tillönskas. Wink

Lasps bild

Nu har jag kört in LP Distributionen på en stationär maskin och det gick lite fortare, 14 Min Men nu börjar en del problem som har med grafiken och skärmen att göra. Jag har en Samsung 225BW men det vill inte ta utan jag hamnar tillbaka på 800 * 600!
Men denna CD är något att bygga på. Jag skall bara lära mig mer grundläggande Linux.
Har ikväll fått ett av barnbarnen att testa Pidgin, bara det!

jonasbjorks bild

Tack Arne! God Jul till dig också! Du har gjort ett fantastiskt arbete med skivan! Bra jobbat!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

patrikisakssons bild

Men EXTON Wink se stavade rätt nu...jag har precis (igår) installerat den "gammla" skivan på min sons burk...nu får jag installera om...
jaja då är hela julen räddad...för min del...

Tack för det underbara och snabba arbetet du gör med dina skivor...

Oscars logga är jätte snygg - jag vet iofs inte vad jag bidrog med .. mer än lite snabba konkreta ideer...

Skall tanka hem din skiva idag/natt mellan köttbullarna och sillen - för att sätta mig in i den inatt medans jag väntar på tomten.

Ha en riiktigt GOD JUL alla...

Låt oss ta LP till sveriges största linux community 2008 - året då LP blev världs kändisar....

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

polters bild

Nu använder jag inte Ubuntu alls, men jag tackar dig för ditt arbete och önskar God Jul och Gott Nytt År!

tux-svens bild

men jag kunde inte låta bli att bränna och prova din skiva. Jag är imponerad av det jag sett hitintills. Grafik, printer, installation av K3b, (i RAM)...allt går klockrent. Mycket enkelt och bra, trots att jag bara kört KDE innan och programmen delvis har andra namn. Jag har alltid retat mig på att skärmupplösningen varit fel när jag försökt prova Ubuntu tidigare, men nu blev allt rätt och det känns bra. Det blev ett fint "hopkok". Kommer nog att installera den på en disk åxå. Tack för klappen och God Jul Arne.
(Det här inlägget är f.ö. gjort från LP-Ubuntu-skivan)
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Förlåt en okunnig i ämnet.
Men jag har testa någon Wubi installation och jag undrar hur svårt (eller lätt) är det att lägga till en Wubi start på denna eminenta skiva.
En del människor kan inte hantera Live CD.
Kan man dessutom känna av om det finns utrymme för att skapa en fri partition så vore det toppen!
Går det?

swetuxs bild

linux.exton.net nere eller är det jag som har problem med uppkopplingen? Visserligen laddar allt annat jag besöker...

extons bild


Detsamma Lasp!

Du får gärna kommentera (mera) här.
Uppstarten: Det är iofs korrekt att bara första raden är på svenska, men du får ändå systemet på svenska (efter uppstart) utan att göra något aktivt val vid bootprompten. Om du emellertid där trycker F2 så blir (mycket riktigt) även övriga rader m m på svenska. Detsamma gäller hjälptexten.
Check av skivan: Vet inte, men sannolikt får du något slags besked om det är fel på skivan.

LINUX.EXTON.NET

extons bild


Lasp!

Dina problem beror sannolikt inte på skärmen. Jag har nämligen exakt samma skärm till en av mina datorer. Upplösningen blir direkt korrekt (1680x1050). Vad har du för grafikkort?

Vad menar du med att "denna CD är något att bygga på"? Den går inte att göra "bättre" f n. Möjligen när Ubuntu 8.04 och/eller 8.10 kommer.

LINUX.EXTON.NET

pluns bild

Jo skivan ser helt OK ut (dvs kanon) men... Smile

Det finns vissa som inte bryr sig eller har annan anledning att
"blunda för" proprietära format.

Personligen så tycker jag att man ska lyfta fram det här så att de som ev vill veta mer har en chans att sätta sig in i frågan.

- Licenser

- Patent

- Upphovsrätt

Firefox dokumentet bör då lyfta fram den här länken för de som vill veta mer, de som inte bryr sig behöver inte läsa.

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats

IMHO

extons bild


Lasp!

Nej, som Wubi nu fungerar så går det inte att lägga till det på skivan. Det skulle heller inte vara någon vits med det. Wubi installerar du alltså i ditt windowssystem. Sedan installerar du Ubuntu med hjälp av Wubi (som vilket windowsprogram som helst). En slags "virtuell partition" för Ubuntu (inom ditt windowssystem) skapas av Wubi. "Fördelen" med Wubi är i princip bara att du slipper partitionera hårddisken.

LINUX.EXTON.NET

extons bild


swetux!

Ja, du har rätt. LINUX.EXTON.NET är nere just nu. (Gäller f ö alla mina sidor på exton.net). Förhoppningsvis tillfälligt, men jag har ännu ingen aaaning om vad stoppet beror på. Jag har ju på sistone haft stora problem med hackare/sabotörer/dårar, men jag tror väl ändå inte att de lyckats...

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Med denna CD kan folk installera och köra Linux för att sedan bygga på med de program som de själva vill. Exempelvis Opera tillsammans med FF
Låta Evolution och ThunderBird få tävla om gunst.
Så menade jag.
Men just nu kan jag inte komma in pga bildskärmsproblem. Hur skapa reset på det? Grafikkortet i denna maskin är Radeon 9200 Pro.

jonasbjorks bild

plun, avgränsa dig lite. Skivan har INTE som syfte att lära folk att vissa mediaformat är "fula". Skivan är tänkt att få vanliga användare (du vet sådana som kör fula codecs och format) att få upp ögonen för Linux och den här skivan gör jobbet. Jag kommer bränna ut ett gäng sådana här och dela ut på skolan där jag jobbar, så eleverna kan se Linux och förstå att de inte behöver leva i en värld av virusinfekterade maskiner. När eleverna får upp ögonen för Linux kommer det bli mycket enklare att få skolan att få upp ögonen för Linux. Jag respekterar din åsikt om ofria codecs och håller med dig i frågan. Men, och det är ett stort men, vi måste anpassa oss till den verklighet som finns kring oss. Och den verkligheten använder inte OGG i musikspelarna folk har köpt för tusenlappar..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Tack för svaret. Då förstår jag.
Då ska jag skriva en beskrivning om partitionering först.
Finns det ett bra program inom Linux för att frigöra utrymme på en Windowspartition?
Eller ett bra Windowsprogram som man kan köra först för samma ändamål?

swetuxs bild

ok, det är nog bara nåt tillfälligt. Har du sidorna hos nåt webhotell eller på server hemma?

extons bild


Lasp!

Ok, då förstår jag.

Bildskärmsproblem: Det finns flera sätt.
1) Gå i konsolläge (om du inte redan är det) genom att trycka Ctrl Alt F1. Kör kommandot sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg alternativt sudo xorgconfig. En ny xorg.conf-fil skapas då. Gå sedan tillbaka in i X/Gnome med kommandot startx
2) Redigera filen /etc/X11/xorg.conf för hand. Gå i konsolläge. Kör kommandot nano /etc/X11/xorg.conf. Ändra i slutet på filen (under Section "Device") Driver "vaddetnustår" till Driver "radeon" eller Driver "ati". Ändra också skärmupplösningarna till 1680x1050.(Modes under Section "Screen")
3) Om du installerat till hårddisk kan du installera fglrx driver. Du får du sannolikt 3D-stöd på köpet. Använd Synaptic. Starta om datorn efter installationen.

LINUX.EXTON.NET

extons bild


Lasp!

Om du med "frigöra utrymme på en windowspartition" menar att du vill skapa utrymme för en linuxinstallation så kan du t. ex. i Ubuntu göra det direkt under installationen. D v s installationsprogrammet sköter om den saken. Inget jag rekommenderar dock om du har en windowsinstallation på windowspartitionen (och är rädd om densamma). Du kan läsa en "HowTo" HÄR.

I Win XP är det annars "bäst" att använda PartitionMagic för ditt syfte. Det finns dock massor med andra program som (kanske) är lika bra. Googla!

Win Vista har ett "inbyggt" diskhanteringsprogram som du kan utöka och krympa befintliga partitioner med. Du hittar det via Administrationsverktyg och Diskhantering.

I Linux används mest programmen QtParted (en "klon" av PartitionMagic) och GParted (Gnomes partitioneringsprogram - finns bl a för Ubuntu).

Du kan läsa en rätt utförlig "Lathund" om partitionering och filsystem m m HÄR.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Webbhotell (i USA).

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Jag gjorde en ny skiva. Den andra åkte direkt till ett Barnbarn.
Nu körde jag en ominstallation på det hela och så här långt har jag hyfsad upplösning 1280*1024.
Nu när jag har fått några smarta kommandon kan jag försöka mig på att öka det hela.
Kan fortfarande bara köra mot en skärm! Radeon 9200 Pro har två utgångar ,men det är samma bild på båda.
Skall testa mera. Kör just nu julsånger via Rythmboxen. Går bra säger Lasp.

swetuxs bild

ok, förklarar en del Wink

Lasps bild

för svaren. Jag lär mig mera för varje dag i denna nya fria värld, än vad jag har gjort per månad i den andra Zombie Wärlden. Ni vet vad jag menar!

extons bild


LINUX.EXTON.NET är igång igen. Inget långvarigt stopp således. Tur det, eftersom jag planerar lägga ut en ny "extondist".

LINUX.EXTON.NET

swetuxs bild

Kanon, då kan jag gå in och tanka ner lite Smile