Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

LP Ubuntu Live Remix

Detta är en test av Lp ubuntu Live Remix av en glad amatör Smile

Jag har då en Toshiba Equium L30 - 149. INGET jag rekommenderar och f.ö. skulle säljaren på en viss lila affär ha en skrevglidare. Nåväl.. til saken.

Ubuntu har en ganska enkel installations meny, med enkla frågor. Tog mig igenom detta utan några större problem, Valde "Guidad Partionering". Det rasslar till och jag är igång.

MEN.. I vanlig ordning när allt är klart så är det lite lite små jobbigt för mig då jag inte är hundra vad jag ska titta på eftersom jag inte har "kört" den vanliga ubuntu. Däremot läser jag att positiva kommentarer till Exton om hur fantastisk skivan är.

vi börjar med "+":
Ubuntu hittar mitt Wireless utan problem (jmfrt med Suse 10.3)
Uppdateringarna är kanon. Snabbt och Enkelt att förstå.
Mina tagenbords genvägar fungerar iaf 8/10st och det är klart godkänt.

Sen"-":

Men väljer jag att koppla upp mig så funkar det inte. Jag trycker på ex. Default, Fin ikon snurrar...snurrar....snurrar.....no contact. Oavsett hur stark signal jag har. Knackade på hos grannen och ställde mig bredvid routern, Funkade inte ändå.

Vid uppstarten av Ubuntu så får man upp "Loading Grub .. Press Esc for Menu".
Varför behöva trycka.. det är väl bara om något har gått fel. Men låter jag det vara så "hänger" datan sig i någon form av viloläge och trots 30min väntan händer inget.
Fine, jag provar Recovery mode, Massa text surrar förbi sen står det "Press Ctrl-D for normal mode". Jag testar och.. tadaa.. det funkar. Så recoverymode för att jag ska kunna få igång vanlig ubuntu.

Ett gammalt problem ( som jag även hade i suse ) är att högtalarna fungerar inte, men sätter jag i hörlurar så går det undan med ljudet . Vet inte om tråden finns kvar.. får kolla det sen Smile

En sista sak sen slipper ni mitt negativa grejs Smile
Det har skrivits att VLC har lagts till för att nöja ungdomarna ( Tack för den Laughing out loud )
Kickade igång en film och inga av det videospelare jag har fungerar. Vet inte om det något plugin eller drivrutiner. Jag får ett "Vattenfall" av färger på skärmen.

Så för att kunna gå ut och göra den hära "rapporten" så var jag tvungen att installera Windows Xp igen och ha en nagelbitare om Win. skulle hitta något trådlöst. Inga naglar gick åt då det gick som en klocka att koppla upp sig.

Jag fick lite dåligt samvete av Kadavron, och efter 2dagars "kämpande" med LP Ubuntu och Suse 10.3 fick jag tyvärr återgå till Xp.

Men skam den som ger sig Laughing out loud

Pergite Vänner, Go Jul.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Oj, det låter ju inget vidare detta. Det finns dock några hundra distributioner till så hoppet är långt ifrån ute. Smile God Jul!

extons bild

fdahlqvist!

Jag måste säga till dig som jag sa till Lasp för några dagar sedan: "Om du inte kan köra Ubuntu 7.10 på din dator är du illa ute".

På alla "normala" vanliga datorer ska all hårdvara och det (trådbunda) nätverket autokonfigureras under uppstart från skivan.

Ubuntus hårdvaruigenkänning är erkänt bra. Jag vågar t o m påstå att det inte finns något linuxsystem som har bättre sådant än Ubuntu 7.10.

VLC: Vid uppspelning av AVI-filer ska Totem användas. (På nu aktuellt system).

LINUX.EXTON.NET

fdahlqvists bild

på dig med och ett gott slut med ett gott nytt år !

Laughing out loud

fdahlqvists bild

Då gör vi så att vi rekommenderar inte detta märke till någon annan då jag är "illa ute".
VLC: Är det en Linux grej att man ska köra Totem med .avi filmer ?
Eftersom det funkar med xp ?

Ja ja jag vet.. jag är väldigt "xp:ig" atm. och detta kan låta konstigt men om Ubuntu har fått sådan fin respons borde det funka oavsett..

Men samtidigt som Ni säger att på alla "normala" datorer SKA det funka, då är frågan vad Toshiba har lyckats med så att det inte har blivit en "normal" data..

Well, Får väl återgå till Slackware som jag en gång började med när jag fick upp intresset för Linux.

Skulle det inte funka finns det en hel del dist´s att gå igenom.
För det ska funka.

Pergite!

fdahlqvists bild

Vilken Dist. rullar hos dig polter. ?

Pergite

extons bild

fdahlqvist!

Om du inte kan få igång Ubuntu 7.10 på din dator så kan du sannolikt inte få igång något annat linuxsystem heller. I vart fall inte med alla funktioner du vill ha. Det var det jag menade med att du var "illa ute".

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Ta reda på vad de enskilda komponenterna i laptopen heter och googla "komponent +linux" ibland hittar man tips som hjälper en. Minns du vad jag sa en av de första gångerna vi träffades på EC i klassrummet? "Det som skiljer är att windowsanvändare ger upp, linuxanvändare löser problemen" och du sa något i stil med "jag tänker då inte vara en windowsanvändare". Allt går att lösa, frågan är bara hur Smile Krya på dig!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Debian Lenny snurrar på både laptop och desktop, men min hårdvara är nog inte så exotisk. Det jag skulle kunna tänka mig att du kan testa är att ladda ner en riktigt bleeding edge-distro. Det finns ju några stycken som innehåller riktigt nya paket. Sabayon är ett exempel på sådan, Debian Unstable också. Tyvärr så är det mycket troligare att du får krascher med så pass nya komponenter, men det kan ge dig en idé om hur långt borta stabila distar är ifrån vad du behöver.

fdahlqvists bild

Det är noterat. Jag kan nog bara kontra med:
När alla saker man vill ha till Linux funkar..
Vad ska man då hitta på ? =)

Well, Jag har aldrig begärt alla funktioner ska funka. Men grundsaker måste fungera. Min Lappis och Ubuntu, oavsett version, Funkar inte.

Så vi bytar dist och provar någon annan.

Pergite !

fdahlqvists bild

Jag tänker inte ljuga och säga att jag har tänkt ta det steget också.

Jäkla tur att du knuffar in en på rätt spår ibland.
Nu är det mitt nästa steg.
------
Pergite