Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ati radeon xpress 1100 i ubuntu 7.10 kan inte få rätt drivisar...

jag kan inte instalera nya drivisar i ubuntu till mit ati grafikort, faktum är att jag inte kan instalera något... men frågan e om nån har drivisar till ati radeon 1100xpress till ubuntu som fungerar?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Vad menar du med att du inte kan installera något?
För övrigt så är det fglrx-drivrutinen du skall ha till ditt grafikkort.

newbes bild

ja alltså, laddar jag ner ett program för linux då för det går väl å köra i ubuntu? okay vad är det fär drivrutiner?

polters bild

I de flesta Linux-distributioner, som Ubuntu, Suse, Debian osv, införskaffas inte program genom att ladda ner dessa från websidor. Det finns redan ett stort antal programvaror lagrade i centrala arkiv, kallade mjukvaruförråd (engelska: Software Repositories), som du sedan kan nyttja med hjälp av din pakethanterare. I Ubuntu har du ett program som heter "Synaptic". Om du öppnar detta så har du direkt tillgång till runt 20000 mjukvarupaket. Att ladda ner grejer från någon webbsida är en säkerhetsrisk om du inte känner till webbsidan. Ubuntu har i stort sett allting du någonsin kommer att vilja ha i sina förråd.

Om du inte hittar Synaptic, tryck alt+F2, ange "gksu synaptic" (utan citationstecken). Ange sedan ditt lösenord, och voila.. du är inne.

Sök efter det du vill ha, eller bläddra genom kategorier, markera de paket du vill ha ("Paket" är i detta fallet program byggda för din distribution). Alla paket du markerar för installation kommer automatiskt att markera eventuella andra paket som behöver installeras för att det ska funka ordentligt. När du är klar med dina val så klickar du på "Verkställ" och väntar på att den blir klar. Du kan sedan, med största sannolikhet hitta alla dina program i din meny i Ubuntu.

För övrigt: "fglrx" är den drivrutin du behöver installera för att dra nytta av 3d-accelereringen i ditt grafikkort. Du hittar den i Synaptic, även den.