Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Pascal! För att det går.

Ikväll tänkte jag berätta hur man snabbt kan komma igång med att programmera i programspråket Pascal i Linux. Vi installerar en Pascal-kompilator och skriver det klassiska Hello World i Pascal! Känns det spännande? Låt oss börja. Vi behöver:

  • 1 dator installerad med Ubuntu
  • 1 dl internetanslutning
  • 1 nypa tålamod
  • 1 tsk nyfikenhet
  • 1 krm tid att kasta bort

Kompilatorn vi kommer använda heter GNU Pascal och utvecklas av Free Software Foundation. Vi installerar den genom att skriva:

$ sudo apt-get install gpc

När gpc är installerad är det dags att skapa vårt första Pascal-program. Vi öppnar vår favorittextredigerare och skriver in följande:

PROGRAM Hello;

BEGIN
        WriteLn("Hello Pascal!");
END.

Vi sparar filen som Hello.pas i vår hemkatalog. Nu startar vi en terminal och skriver:

$ gpc -o Hello Hello.pas

-o Hello kan uteslutas från kommandot, men det är bra att använda. Vårt färdigkompilerade program kommer nämligen heta Hello istället för a.out som är standard. Om vi inte får några fel efter kommandot är allt frid och fröjd och vi kan köra programmet. Får vi fel läser vi vad felet är och rättar till det i textredigeraren.

$ ./Hello
Hello Pascal!

Är inte livet underbart? Vill du nu lära dig ännu mer av detta fantastiska programmeringsspråk, som kanske var populärare förr än nu, surfar du in på Learn Pascal och börjar skriva program i Pascal!

God fortsättning LP:are!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Visst är det kul med 'gamla' språk? Bortsett från det jag själv kunde lära mig på min ZX Spectrum (med imponerande 16K RAM...) var Pascal det första seriösa språk jag fick lära mig. Det var på gymnasiet, och det känns som om det var bara precis hitom stenåldern!
.
Eftersom jag har en del tid att göra vad jag vill med så har jag börjat knåpa på något jag funderat på en längre tid: en Befunge-tolk, som grafiskt illustrerar vad som händer! Den är långt ifrån färdig, men ändå lite roande att titta på:
www.uffenordholm.se/~uffe/befunge/
.
Det finns en Befunge-artikel på engelska Wikipedia, för dem som vill veta mer om detta unikum bland programeringsspråk. Det har tydligen bevisats vara Turingkomplett (dvs kan räkna ut allt som går att räkna ut), men det lär nog dröja innan vi ser några stora bolag använda det för sina tillämpningar.

polters bild

Häftigt, det ska jag testat direkt.
Detta är verkligen det sköna med Linux, vill du testa något så är det bar en apt-get borta. Smile

snoopys bild

Väldigt vad nostalgin flödar. Har inte sysslat med Pascal sedan
... nä, jag minns inte. Men jag har en bok kvar med Pascal 7 tror jag,
plus några disketter (minns ni dessa små saker?) med tillbehör.
Tror det kan vara dags att damma av skallen och se vad man kan åstadkomma.
Kan bli en trevlig helg. Måste hämta GNU Pascal först.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

andys bild

Råkar faktiskt ha en Zinklair zx81 som bara vart kvar i förrådet, tycker den är grym platt och fin och man kopplar den till tv:n =)