Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Disken krashade

Jag har en MacMini G4 hemma som filserver. På den lägger jag över det jag inte längre behöver på min laptop. Jag har rätt nyligen också dumpat över ett gäng gamla cd-skivor med dokument och kod jag skrivit genom tiderna för att sortera och bränna ut på skivor igen. Som vanligt när det gäller sådana tråkiga uppgifter har jag valt att göra det sen. Igår kom jag inte åt filservern, som förvrigt saknar tangentbord och skärm (enbart ström och Ethernet i den), så jag startade om den. Jag kunde ssh:a in i den och såg i loggarna att den hade problem med disken, sen kunde jag inte köra ett enda kommando i den. Allt verkade dött. Bestämde mig för att springa iväg och stänga ned den medan jag letade efter en lösning på att föra över alla filerna till en annan disk. En MacMini är inte den enklaste datorn att öppna och plocka ur en disk ur heller.. Så jag hade för mig att det fanns ett sätt i Mac att starta datorn som en firewiredisk, letade runt lite och twan på IRC-kanalen tipsade om docs.info.apple.com där det stod beskrivet. Jag hade för mig att det var F, men det var T man skall hålla in.

Efter en timmas letande efter mitt Firewire PC-card till laptopen och en 6-to-6 firewirekabel så kopplade jag ihop allt och nu sitter jag och försöker rädda det som räddas kan. /home/jonas på MacMinin gick att läsa iaf så alla filer verkar vara oskadade där. Nu försöker jag med /home/share där jag har en del bilder och sånt vi (familjen) har gemensam glädje av. Flickvännen är rasande, hon satt i förrgår och beklagade sig över att digitalfoto är värdelöst. Det var bättre förr när man kunde bläddra i ett album! Håller tummarna för att det går att kopiera över det.

Hur jag monterade MacMinins disk? Jag höll in T på ett usb-tangentbord (PC) som kopplades in i macminin och efter ett tag dök disken upp på GNOME's skrivbord. Jag kopierar genom terminalen som root, då jag inte har samma användar-id på macminin som jag har på laptopen..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Skumt, efter att ha räddat alla filer körde jag badblocks..

root@vaio:/media/disk# badblocks -v /dev/sdd3 
Checking blocks 0 to 38321288
Checking for bad blocks (read-only test): done                
Pass completed, 0 bad blocks found.

Inga fel... :/

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Just den funktionen är genial på Mac.
Kom i kontakt med den funktionen i mitten av 2005 när jag skulle blåsa min ärvda dator som vägrade prata nätverk och där hårddisken självklart innehöll viktiga data som skulle spara för eftervärlden.
.
Minns än idag Vivekas (product manager, inte datanerd) stöddiga suck och fnysning när hon böjde sig fram, stängde av min mac, kopplade in sin via FW, satte igång med magisk knapptryckning och viola!... Hon kunde komma åt min disk på sin Mac.
.
Det är DÅ man undrar om inte gräset är lite grönare på andra sidan Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...