Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Suse och (K)ubuntu

Jag kunde inte motstå att prova vår käre Extons LP-version av Ubuntu. Den funkade överraskande väl, när jag körde den live. Printer, scanner, CD-spelare och installation av Digikam funkade mycket bra. Upplösningen på bildskärmen blev åxå automatiskt helt korrekt, och nätverket funkade direkt. Den gillade jag.
-
Det är emellertid på det viset att jag föredrar KDE, så jag laddade ner Kubuntu 7.10, desktop-varianten. Den såg mer bekant ut och jag konstaterade snabbt att de program jag var van vid fanns tillgängliga.
-
Jag installerade Kubuntu på en oanvänd partition på hårddisken. Installationen gick förhållandevis snabbt och mycket enkelt, utan några problem. Man såg dock inte vad som pågick på samma sätt som vid Suse-installationer. Inga licensavtal att godkänna eller root-passord att skriva in var det heller....
-
Grub fixades till automatiskt så att jag kunde starta Kubuntu eller Suse allt efter önskemål.
-
När jag väl startat upp Kubuntu kunde jag konstatera att det grafiska verktyget att installera programvara med var mycket snabbare än i Suse. Installationen av Printern var åxå enklare än i Suse. Däremot var det inte helt klart hur man skulle få scannern att fungera. Det fanns ingen scanner att välja bland hårdvaran i systemadministrationen. Det visade sig att man fick konfigurera och starta scannern via HP-toolbox, vilket var lite överraskande, dock inga problem.
Nvidias drivrutiner var det heller inget problem att istallera.
-
Det jag inte lyckades med lika enkelt som i Exton-LP-ubuntu, var att få CD-spelaren att funka direkt.
-
Det som jag ogillade var att jag inte kunde se hur jag skulle installera win32-codecs, libdvdcss och xine-libben. Dessutom fanns inget grafiskt verktyg för starthanteraren. (Jag ville ändra lite i startordningen mellan operativsystemen.)
Det allra konstigaste var att när jag valde uppdateringar så talade systemet om att det kommit en ny version av Kubuntu, nämligen 7.10....(som jag just installerat!). OK. tänkte jag, den får väl göra det då, får vi se. Uppdateringen fastnade mitt i "vinkevolten" och så hände inget mer. När jag stängde uppdaterings-fönstret meddelades jag att hela systemet kunde bli korrupt om jag gjorde så.
-
Slutsats: Extons Live-CD med LP-ubuntu-remix fungerar väldigt "smooth" . Original-Kubuntu verkar inte riktigt färdiggjort. Och hur kan det komma sig att en vanlig användare ska få admin-rättigheter i ett Linux-system?
Brandvägg upptäckte jag inte heller att det fanns.
Jag tycker nog fortarande att Suse är lite mer seriöst, och så finns ju Yast, som faktiskt ger en oöverträffad öveskådlighet och hanterbarhet!! Även om programistallationerna är långsamma och omständliga jämfört med (K)ubuntu.
-
Editerat:
Jag har även gjort lite prov med PC-Linux-OS. Nu när jag provat mer har jag mer positiv syn på disten. Installation av printer och scanner funkade såsmåningom helt smärtfritt. Men när jag försökte få bildskärmsparametrarna rätt låste sig hela systemet.
Programinstalleraren verkade lite primitivare än Ubuntus i mina ögon. Men däremot så var man tvingad att skriva in ett root-passord och skapa en "vanlig" användare åxå. Mandrake-liknande och seriöst faktiskt.
Installationen var enkel och intuitiv. PC-Linux-OS använder tydligen en gammal linuxkärna för diskarna heter hda.. osv istället för sda.. som i nyare kärnor.

-
OBS detta är ingen krigsförklaring, jag ville bara berätta om de personliga erfarenheter jag fått idag.

Gott Nytt År på er alla!

/(Tux-)Sven

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild

Använder inte Ubuntu synaptics? Det gör ju Debian och PCLinuxOS (även om PCLinuxOS kör yum/rpm "bakom")... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

polters bild

Om inte något har ändrats radikalt så kommer codecs att föreslås för installation så fort du försöker öppna en fil som kräver det. Men annars så kan du ladda ner kubuntu-restricted-extras så får du allt det där, och flash och lite till.

Och ja, apt är snabbare än yast/zypper, utan tvekan. Apt är snabbt och smidigt, och det enda som jag har testat som har slagit apt i hastighet är pacman i Arch Linux. Yast är dock, precis som du säger, ett underbart verktyg för allt, förutom paketinstallation.

polters bild

Ubuntu använder Synaptic som grafisk frontend till apt, men Kubuntu använder Adept. Adept funkar det också, och är lite resurssnålare vad jag vet. Synaptic går ju förstås utmärkt att installera även i Kubuntu.

mikaeljs bild

Ah, ok... trodde alla debdistar körde med Synaptic som standard. PCLinuxOS gör ju annorlunda iofs, kör synaptic på en rpmdist. Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~