Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Filformat för Media filer?

Jag ska nu skapa en partition för media filer, och jag tänkte ju förstås köra NTFS, men farsan påstod att han läst någonstans att FAT32 är bättre för media filer. Stämmer detta, och vilket filformat bör jag köra för att få bäst effekt?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Det finns väl inget som är bra med FAT32 jämfört med NTFS.

Kör man sedan Ubuntu så har man NTFS-3G direkt igång.

Nackdelen är att man helst behöver XPs verktyg för att hålla
en NTFS partition i gott skick dvs defragmenteringar samt felkontroll/Chkdsk.

Så valet är väl ganska enkelt...(nu finns det sedan primitiva spelare som enbart hanterar FAT men det är ju rena "junket".)

staukis bild

Det finns drivrutiner för windows som gör att man kan använda ext3 i windows. Ext3 är enligt mig mycket bättre än både NTFS och fat32 men windows stöder inte UNIX rättighetssystem så man skapar ett potentiellt säkerhetshål och du vill inte heller att windows ska ändra på något i din partition, men det är fortfarande ett alternativ.

olgers bild

Jag kör Dualboot XP och Ubuntu så att hålla NTFS partitionerna i skick är inget problem. Men NTFS är alltså bäst i detta fall?

-:W00TZ0RZ:-

fredentofts bild

Eftersom det är mediefiler och inte program som ska ligga på den borde man kunna minimera denna säkerhetsrisk genom att lägga till noexec för monteringspunkten i linux.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

iaidokas bild

FAT32 springer in i muren om filstorleken överstiger 4GB, vilket jag råkat ut för när jag gjort backuparkiv bland annat.

 
Test.

Test.