Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Ubuntu och scanner

Jag blir mer och mer imponerad av att Ubuntu faktiskt fungerar.. En del saker är irriterande som fan, medan andra är helt underbara. För någon dag sedan skulle min sambo kopiera ett par papper och skicka upp till hennes mamma med post. Jag frågade henne om trodde vi levde på 1980-talet och om hört talas om e-post.. Så vi letade reda på min gamla scanner, en Canon Lide 20, som är USB-ansluten. Senast jag använde den var den där gången jag fick för mig att bli "papperslös" hemma. Jag skulle scanna in kontrakt och avtal som jag hade hemma så jag kunde slippa ha koll på papper hemma. Visst, jag hade nog gått på "det papperslösa samhället" en del. Jag vill minnas att jag hade problem att få igång scannern med de medföljande drivrutinerna och jag körde nog Windows XP på datorn vid det tillfället. Bilderna jag fick ut sparades i TIFF-format, ett bra format med nackdelen att det tar massor av plats.

Min plan nu var att få igång scannern i Ubuntu och scanna papprena till PDF-format för att sedan e-posta dem till min svärmor. Allt detta under tiden min sambo stod och stressade mig. Hur det gick?

Jag kopplade in scannern i USB-kontakten på laptopen. Ingen reaktion alls från Ubuntu. "Aha, shit" tänkte jag. Sen fick jag den ljusa idén att kolla om det finns någon inställning i XSane (programmet för att scanna) att göra innan scannern fungerade. Halleluja, allt var ju redan klart! Det var bara att lägga pappret i scannern och scanna. Resultatet var ett inläst dokument i 50 DPI, inte världens bästa upplösning. Jag ändrade till 300 DPI och scannade in alla dokumenten i PDF-format (ställde in XSane till detta). Slutresultatet var fem dokument i PDF-format om runt 15 MiB styck. Lite jobbigt att skicka med e-post.

I Linux finns det en del programvara som man inte använder så ofta, men när man upptäcker den är det bara "för bra". GhostScript är en sådan programvara. Jag använde GhostScript för att slå ihop de fem dokumenten till ett:

$ gs -sDEVICE=pdfwrite -dNOPAUSE -dQUIET -dBATCH -sOutputFile=jessa.pdf sida01.pdf sida02.pdf sida03.pdf sida04.pdf sida05.pdf

Idag orkar jag inte förklara vad de olika valen gör, läs manualsidan Smile Outputfile är resultatet och sida01-sida05.pdf är filerna jag ville slå ihop till ett dokument (jessa.pdf).

Resultatet blev 3.5MiB, från runt 60-70MiB dokument. Så GhostScript komprimerade filen rätt bra också! Slutet gott allting gott. Här slutade min sambos funderingar kring detta, hon var glad och nöjd att hennes mamma kunde få papprena skickade snabbt. Själv tänkte jag på hur jobbigt detta hade varit i Windows.. Dessutom hade jag nog behövt Adobe Acrobat (inte Reader!) för att kunna skapa detta på ett lika snyggt sätt. Do I love open source? Oh, yes I do!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

"Bilderna jag fick ut sparades i TIFF-format, ett bra format med nackdelen att det tar massor av plats."
.
Du skriver att TIFF är bra men tar mycket plats.
Min erfarenhet är att TIFF är det enda man vill använda när det gäller dokumentlagring.
Piskar bl a Jpeg och png.
.
Vilket format gör filerna mindre med samma kvalitet?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

men jag kan se Canoscan (Lide90) under System Inställningar och Hårdvara.
Men när jag klickar på Xsane under Grafik så säger den bara efter en liten stund att det inte finns någon enhet.
Försökte då med Kooka, där startar programmet men ingen device finns att välja.
Jo jag har startat om maskinen (jag är ju gammal Windowsanvändare) vet ja.
Kanske borde jag lägga detta som en separat fråga under Ubuntu?

jonasbjorks bild

PDF, som täcker mina behov bra. Jag kan läsa det på skärmen och får bra utskrifter från PDF-filerna.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pcfixarens bild

min morsa har en Canon Lide 20 som hon bla använder som kopiator tillsammans med en laserskrivare någon gång ibland
detta gör hon i Windows Xp med ett program som följde med Skannern
jag undrar om det finns något likande program till linux?
alltså i princip ett program som har en knappsats där man väljer antal kopior och som har en stor skanna knapp och som kopplar ihop skannern med skrivaren dvs Xsane och Cups
om inte så kanske du eller någon av dina elever skulle känna för att göra ett sådant litet program?
detta är något som jag saknar i linux och jag tror att det kan finasd ett behov speciellt hos småföretagare
Morsan kör dualboot xp och linux och detta är en av väldigt få anledningar till att hon måste behålla xp

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-se.org
svenska ubuntuföreningen
www.ubuntuforeningen.se

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

jonasbjorks bild

Mycket riktigt finns det tre knappar på scanner, hurvida dessa fungerar eller inte vet jag inte. Jag scannade bara Wink Antar att det borde vara ganska enkelt att skriva ett skript som scannar in sidan och skriver ut den på en skrivare. Ett GUI ovanpå detta så är saken klar ju Smile Vi tar tag i det nästa år, får söka om det finns något klart redan eller om vi behöver bygga ihop själva.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .