Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 7.10

Så har jag ägnat de senaste två dagarna åt att möblera om hela lägenheten. De flesta av leksakerna åkte in i ett rum som stått som förråd tidigare och nu är det min "hembio" istället, även om det är precis samma prylar som tidigare, så nu står allt samlat i ett speciellt rum. Fint blev det iaf. Smile

Kvar i stora rummet blev det inte så mycket, framför allt ingen dator att spela musik med. Så jag gick igenom mina samlingar och hittade en gammal dator (Athlon 1Ghz nerklockad till 900 av någon anledning jag inte minns längre, 384?MB ram och ett GeForce2-kort) som jag lade in Ubuntu 7.10 på.

Det tog tid, lång tid. Den uråldriga cd-läsaren, ärvd från en ännu äldre dator, hackade och skorrade rejält, och det mesta var ju tvunget att läsas från CD eftersom RAM var lite trångt. Tillslut blev det dock installerat. Döm om min förvåning när den hittade mitt trådlösa nätverkskort direkt (Gigabyte, har några tidigare bloggposter om min kamp med de korten), dubbel förvåning när kortet hittades av Linux, men den vägrade att använda det till att ansluta till nätverket. Nå, jag hittade en vidrig Belkin-adapter som inte varit annat än bekymmer sedan den köptes, testade den istället, och vips funkade allt tippentoppen. Mysko.

Tydligen måste jag ha haft andra mätvärden för vad som är en tyst dator förr, för jag mindes att den här var tyst, men det är den inte. I ett försök att få ner nivån något så ställde jag den på skumkuddar och kopplade ur ena disken. Då ville inte Ubuntu boota längre, fsck failade under uppstarten och datorn menade att /home, som låg på den hårddisk som satt kvar i datorn inte var tillgängligt. En stunds hackande av /etc/fstab och några omstarter så fick jag den att köpa det ändå och boota.

Så nu står den där, inte tyst, men faktiskt riktigt trevlig att jobba med. Slog igång allt bling-bling som fanns i skrivbordsmiljön och det flyter på rätt ok. Det är lite laddtider när nått måste hämtas från disk, men det är drägligt, jag lär ju inte sitta vid datorn några längre stunder i vilket fall. Kanske kan man övertyga någon gäst om förträffligheten med Ubuntu eller Linux med den också.