Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sämre prestanda jämfört med XP

Hallå!

Första inlägget här och jag skall väl även erkänna att jag bara använt Linux i 14 dagar.....

Upplevelserna är blandade men så skall det väl vara, på det hela taget tycker jag att det fungerar bra men det finns mycket att lära och göra Wink
Datorvärlden är dock inte ny, arbetat i "branschen" de senaste 20 åren med allt från stordatorer till PC, underhåll av hårdvara huvudsakligen men även en del programmering, konsultjobb m.m.

Nu till det egentliga spörsmålet: spontatnt tycker jag att jag får sämre prestanda under Ubuntu Gutsy än vad jag hade under win XP... Sad
Det finns kanske flera anledningar till detta och det är därför jag skriver här.

Jag har en AMD 64 3500+ med 1.5 GB minne, ett ATI x1600 (512 MB) och en 250 Gb ATA disk.
Standard installation av Gutsy, alla uppdateringar gjorda, har bara installerat qtorrent och lite andra småprogram samt kört i gång Compiz.
När jag säger sämre prestanda så avser jag när Compiz inte är aktiverat.

Exempelvis svarar Firefox sämre (scrollning med musen m.m.), uppspelning av avi filer i Totem/gstreamer flyter men inte så där kanon osv.

Alla tips till förbättringar, hintar i rätt riktning för nyttig läsning med mera mottages tacksamt!

Ha ett gott nytt Linux år på er alla!

/Wizzie

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dps bild

Tyvärr måste jag hålla med. Linux känns mycket långsammare än XP.
Kanske mer är känslan, än att det faktiskt är långsammare mätt i sekunder.

Har dock inte hittat någon lösning.

mikaeljs bild

Jag känner inte igen mig i det som sägs. Var och hälsade på min mor under julen och använde hennes dator. Hårdvarumässigt så är den likvärdig med min, enda skillnaden är att hon har 2,8ghz cpu och jag har 2,6ghz cpu. Annars har båda 512mb ram och 128mb grafik. Hennes dator kör Windows XP sp2 med senaste uppdateringar. Jag kör Debian 4 på min...
.
Jag finner min mors dator oavsett mycket slöare än min. Jag hade stora problem med att göra flera saker samtidigt. Allt kändes slött och ostabilt. Då körde jag program som webbläsare, bildredigerare osv.
.
För att känna samma slöhet och ostabilitet på min dator så får jag pressa den rejält. Och jag kör hårt på den normalt. Ktorrent är igång med isos från linuxtracker, firefox kör med flertalet flikar, musikprogram är igång osv.
.
Jag körde PCLinuxOS 2007 LiveCD på min mors burk och det kändes inte mycket slöare än att köra XP. Då hade jag ändå Beryl igång på livecdn.
Viss seghet kunde man dock finna just vid uppstart av en ny applikation. Alla som kört en livecd vet att det kan vara lite trögt i bland när det skall hämtas från skivan. Annars var upplevelsen lik den i Windows XP som trots allt är installerat.
.
Jag nästan kramade min Debian burk när jag kom hem Wink ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

En sak du måste ha koll på är grafikkortsmodulerna.
Har du installerat ATIs egna "restricted" och kör du full accellerering?

Något som Microsoft satsar stenhårt på är känslan av snabbhet.
Alltså, datorn är inte och arbetar inte snabbare utan ser bara snabbare ut.
T ex så var policyhanteringen (rättighetsstyrning om vad en specifik användare fick göra på datorn så som vilka program denne får starta eller om specifika diskar ens ska vara tillgängliga) i Windows 2000 konstruerad på ett sådant sätt att datorn bootade och efter att en användare loggat in väntade systemet på att få policyreglerna levererade från den s k domänkontrollanten. När dessa var mottagna kördes regelverket och efter att detta var gjort visades skrivbordet etc för användaren och användaren kunde jobba.
Just genomgången av regelverket kunde ta sin lilla tid vilket fick till följd att användaren fick sitta med en ljusblå skärm och en muspekare och vänta...
I XP hade man en annan approach. Användaren loggar in, domänkontrollant skickar policyreglerna MEN skillnaden bestod i att skrivbordet kom fram direkt samtidigt som regelverket körs igenom.
Skillnaden? Nja, egentligen ingen då användaren inte tillåts göra något på sitt skrivbord (nej, inte ens klicka på start-menyn) förräns regelverket var färdigkört.
Varför gjorde man såhär?
Jo, känslan av att datorn blev snabbare.
Nu kunde man hävda att inloggningsprocesserna kördes parallellt och att användaren då tjänade tid.
Ett annat plus var att man ju mäter uppstartstiden från påslag av dator till det att användaren ser sitt skrivbort. Den biten var ju betydligt kortare.
Att du som användare inte kan använda datorn förrän regelverket är genomgånget och att detta tar lika lång tid på XP är inget Microsoft är jätteintresserade av att föra fram i sin marknadsföring.
.
Vad jag menar är att XP känns snabbare för att Microsoft satsar på att du ska känna det som snabbare men om du lever med din Linux ett tag, några månader, så kommer du upptäcka att du inte får ett märkbart slöare system efter en tid... till skillnad ifrån XP som degar igen mer och mer efter var månads användning.
Under den tiden hinner du tweaka drivare etc för att få optimal hastighet.
Min 2.0GHz mobile, ATI X1600 mobility, 2GB ram känns i princip lika snabb som XP (lite långsammare kanske) men då kör jag Compiz Fusion.
Vista ska vi inte ens tala om. My ass att livet blev snabbare med Vista.
Min hemmaburk med 2.4GHz dual core, 2GB ram och GeForce 8800GTX känns lika snabb i Linux som XP. Snabbare då Compiz Fusion bara flyger fram.

Men för att återgå till din fråga om hjälp att tweaka etc.
Kolla så att drivare är optimalt. Det brukar stå för 95% av "känslan" när saker och ting inte hackar sig fram.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

ATIs Linuxdrivare är helt under isen och kräver lite pillrande för att hitta bästa läge.

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide
Finns även en länk till Ubuntus wiki.
-
Tyvärr så pillrar många bort sig men i slutet så har en "revert".
Ctrl-Alt-F1 när x crashar > logga in i tty > o kör kommandona.
-
Totem o gstreamer klarar inte att gå hela vägen med proprietära codecs.

VLC eller Mplayer ligger längst fram i att även hantera kommersiella codecs. ubuntu-restricted-extras paketet måste vara installerat !
.
https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
.
Slutligen pga ATIs undermåliga drivare så blir det ofta inte bra
om samtidigt Compiz körs och en mediaspelare.

I VLC kan man gå in i avancerade inställningar och ändra utgången.

polters bild

Jag vill inte gärna vara en som klagar på distar lite hur som helst. Men Ubuntu är MYCKET långsammare än pappa Debian, så det kan ju vara en idé att testa Debian om inget annat funkar. Hoppas det löser sig på annat sätt än att du måste installera annan distro dock. Smile

extons bild

wizzie!

Om du vill köra Linux riktigt snabbt ska du satsa på Puppy Linux. (I jämförelse med den disten tycks alla andra stå stilla). På LINUX.EXTON.NET kan du hämta hem fem olika Puppy-varianter på svenska. Den senaste är Puppy-Exton 2008 KDE. Inom kort lägger jag ut nya versioner av Puppy-Exton Mini och Maxi, som då baseras på Puppy-Linux 3.01 (senaste version). Båda distarna kommer mycket enkelt att kunna remastras av alla (med ett minimum av datakunskap).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

lundatoks bild

Det låter lite som att du bara kör med 2D-stöd. Installera ATI:s drivrutiner så blir det skillnad (hoppas jag...Wink.

--
MöLUG - Blog

wizzies bild

Tack för alla svar och tips!

Några förtydliganden bara:

Jag har ATIs senaste drivrutiner installerade och Compiz fungerar som det ska, ingen seghet eller så där. Dock kan jag inte kolla på film för det är störningar i bilden hela tiden (vilket tydligen är ett känt problem), varför Compiz för närvarande är avslaget.

Eftersom Compiz funkar bra så utgår jag att 3D acceleration är påslagen, men hur kollar man?

När det gäller konfigurering av drivrutiner så utgår jag i från att det gäller grafikkortsdrivrutiner. Det enda jag vill lösa där är just störningarna vid filmvisning under Compiz.

Övriga drivrutiner är väl inget som man direkt konfigurerar, eller?

Vad gäller egentligen med omstarter efter installation av paket?
I windows var det tydligt när en omstart krävdes men det är det inte här. Skall man alltid göra detta eller vad gäller?

God fortsättning!

/Wizzie

mikaeljs bild

Kan tillägga att jag inte gjort nåt speciellt med min Debiandator. Jag har gjort en standardinstallation, lagt till program, använder standardkärna (inget eget pill). Jag kör uppdateringar när det finns nya... det är allt Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Ett litet knep är följande för att snabba upp dator, länk till bra beskrivning

http://www.suseforum.se/viewtopic.php?p=338&sid=f21c5f4d90b6b095c90202ad...

Sen som föregående beskriver så är hastigheten i XP mycket ögongodis.
Det enda som jag upptäcker att oehört slött i openSUSE ivf, är
just multi-task vid kopiering till USB enhet eller smb enhet.
Startar jag applikationer när jag överför data så blir det mycket trögt. Även ljud kan hänga sig.

------------------------------------------
Konstruktiv kritik belönas oftast med ett tack.

polters bild

Det beror mycket på vilken distribution du använder, så klart.

mikaeljs bild

Det är mycket det som gör att jag håller kvar vid debian. Dess stabilitet, snabbhet och pålitlighet. Det finns visserligen saker med Debian jag irriterar mig på. Jag har haft svårare att få igång saker i debian än i andra distar. Men sånt kan man leva med...
-
Dock verkar man missa en del när man kör etch (?, det där med distnamn har aldrig fastnat i mitt huvud.), borde kanske titta mer på sid eller lenny vilket verkar vara namnen på testing och öh... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

...att lösningen på en Ubuntuanvändares problem är att byta till en annan dist.

När alla kör Linux är lösningen på problemen då att köra Windows?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

nightfalls bild

Kanske när man bara gör en sak men testa att bränna en skiva, kopiera lite filer, lyssna på musik, surfa, och starta ett gäng med applikationer så kommer linux att kännas klart snabbare.
.
Sen är ett det enligt min mening en fråga om hur väl systemet är konfigurerat samt kvaliten på drivrutinerna. Mitt system med Linux känns faktiskt klart snabbare än windows 2000 (som jag dessutom tycker är klart mer responsivt än XP).

mikaeljs bild


Har du provat olika filmspelare?
-
Man kan anpassa kärnan genom att lägga till och plocka bort. Konfigurering av kärnan gör oftast saker stabilare och snabbare. Det kräver dock lite tid och lite läsande... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

extons bild

Större program med många nya libs kan kräva en omstart (ibland).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

extons bild

mindlight!

Om man bara använt Linux i 14 dagar kan det väl finnas skäl att prova sig fram lite. Jag ville bara tala om att det f i n n s riktigt snabba linuxdistar.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

polters bild

Lenny är Testing och det som jag kör. Ungefär samma utbud av paket som Ubuntu.

hoths bild

Kan du avsluta din signatur med </strong> så inte all text efter ditt inlägg blir i fetstil? jag stängde din saknade tag i mitt inlägg för att ta fetstilen för alla andra.

Du har inte funktionen aktiverad att ta emot mail, annars hade jag skickat det den vägen.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Arne!
.
Mitt inlägg var mer riktat åt ett allmänt håll än mot just precis dig.
Det är inte helt okänt att många lösningar på problem med en specifik dist ofta resulterar i förslag på distar som är favoriter för den som kommer med rådet, eller som i ditt fall distar som är tillverkade av dig.
(Det var trots allt inte bara du som kom med förslag på annan dist om jag inte missminner mig helt)
.
Vad jag menar är att om linuxnybörjaren Kalle Svensson testar dist A, får problem med skrivarinstallationen och får råden att byta till dist B och följaktligen gör detta för att då bara upptäcka att skrivaren fungerar men inte scannern...
Vad är rådet då? Byta till dist C?
.
Man kan tycka vad man vill om Ubuntu men i ärlighetens namn... borde inte t o m Ubuntu klara av att slå XP på fingrarna i hastighet när det gäller fönsteruppdatering?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

Jo tack, jag hade upptäckt det redan innan iofs. (Av någon dunkel anledning hjälpte det inte att redigera mitt tidigare inlägg).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Man kan inte bara byta dist hysteriskt för att det är nåt som krånglar. Vi tillsammans här på Linuxportalen kan nog tipsa om vad som skulle åtgärdas. Om det uppenbarligen är helt fel dist för användarens syften bör man förståss föreslå ett byte.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

tux-sven!

Ok, men nu var det väl inte bara så att det var "nåt som krånglar". Wizzie tyckte - om inte jag missuppfattat honom helt - att han fick sämre prestanda under Ubuntu Gutsy än vad han hade under Win XP. D v s rent generellt. Då tyckte jag att det var på sin plats att tipsa honom om riktigt snabba linuxdistar. Lite orättvist dock (kanske) att jämföra Ubuntu med Puppy Linux, eftersom den senare körs i RAM-minnet.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Men det var inte ditt förslag om Puppy Linux jag avsåg egentligen. Det förslaget var ju konstruktivt för saken som frågan gällde. Jag menade nog lite mer allmänt, när man vilt föreslår andra distar på allahanda problem istället för att lösa dem. (Men så är jag en envis typ som körde engelsk hoj när de flesta körde jagpanskt, och nu kör jag Linux när de flesta kör Windoz..)
-
För övrigt kör jag dualboot mellan LP Ubuntu Live Remix och min vanliga KDE-Suse 10.3. Ubuntun fungerar imponerande bra. Har redan rekommenderat den till andra.

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!