Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppna format ingen prioriterad nationell fråga

Mats Östling på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) saknar en nationell samordning av stategiska IT-beslut. Sedan Norge och Nederländerna har tagit beslut om öppna format och öppen källkod efterlyser Östling ett nationellt fokus.

SKL har även tagit initiativ till http://programverket.org som syftar till att samordna utveckling av programvara och webtjänster för statliga och kommunala behov. Detta är början till ett kompetenscenter för Öppen källkod i Sverige. Upplys era kommunalpolitiker om detta initiativ.

Källa:
http://www.idg.se/2.1085/1.138608

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Tjau... jag vet inte vart man har Herr Östling politiskt samt
hur han ser på FSF ? Smile
.
Utredningen finns och ligger på rulle...
http://regeringen.se/sb/d/8605/a/84558
.
Nu kan det vara så att man inväntar EU och ett gemensamt beslut eftersom det rör viktig lagstiftning om olika funktioner.
.
Utredningen är då helt befriad från "dogmer och fundamentalism"... Smile

Lasps bild

Under Konferensen i Göteborg i början på december lyssnade jag på ett föredrag av Mats Östling. Jag noterade i mina anteckningar att jag tyckte hans framförande var modigt och intressant
Han gav siffror och visioner,
"Not more off the same Old solution"
"slow adaption"
"Culture of Charing"

är ett antal fraser som jag har antecknat.
Ni som spyr galla över Mats Östling eller vänsterstämplar honom.
Vad har ni hört eller läst av Mats?

Mats är en budbärare av nya programmeringslösningar
och för ett bredare utnyttjande av datorer som redskap.

Jag har ett mycket positivt intryck.

Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

mikehers bild

Men läser nedan tråd och undrar vad vissa tänker med?

Linux och Open Source är varken vänster eller höger punkt slut.
Jag är exempelvis inte själv vänsterpartist.

Visst kan man bli lite förvånad när man som jag kom till en nyårsfest där de flesta var vänsterpartister och aktiva i Ung Vänster knappt vet nåt om linux. För med deras ideologi borde åtm öppna standarder locka.

Liksom öppna standarder borde locka högern också eftersom de är för en "fri marknad och konkurrans"

Nämde MSN och att jag tyckte att politiker över lag borde intresserad sig mer för öppna lösningar. Men deras argument var "Varför det MSN funkar ju. Office funkar ju så varför bry sig om sånt?"

Vad jag vill ha sakt med detta är:

Politiker över lag, tror jag, har dålig koll i såna här ämnen. Ungdomar idag är uppvuxta med Microsoft och hr noll koll på datorhistoria och vet knappt vad en Atari/Amiga är. De som är äldre och sitter i riksdagen är det nog många gåånger samma sak deras första maskin var kanske på sin höjd en 486:a med Windows 3.1.

Följden av detta är endast nördar kör linux och de äör knappast politiskt aktiva heller inte ett lobbande företag som vill sprida sin öppna stanard.

Jag menar hur många Linuxföretag finns i sverige som kan lobba för öppna lösningar i riksdagen?

Och vad gäller Svensson så kan man nog inte påverka denna heller.

Var hemma hos mina föräldrar i julas och de hade fått installera om sin Windows maskin och förlorar sin piratkopierade version av Microsoft Word jag gav dem förslaget "Varför inte köra Open Office iställer" (och kanske i förlängingen Linux eftersom det skulle passa dem utmärkt då de bara surfar och ordbehadlar, men deras gehör för det var NOLL.

Varför? Åter igen okunskap och en förbannad rädsla för att lära sig nått nytt!!! De väljer hellre fippla med Outlook Express/Word inställningar och buggiga gamla piratversioner av Microsoft Office än att lära sig nåt nytt! Även om de inte ens lärt sig det gamla och säkert fattat Linux gnome skrivbordsmiljö bättre för att den inte har så förbannat med inställningar som i Windows. Eller kanske KDE för Morsan och Gnome för farsan etc... Snacka om valfrihet men icke...

Rädsla och okunskap och falsk marknadsföring/lobbying från media/företagen är den största boven till att Linux och öppna lösningar inte når ut till vanligt folk mer än de som vill testa eller är ren datanörd.

Vidare lägg ner det där jävla tjafset om Novell vs Ubuntu vs RedHat, Jag tillhör de som forfarande är rädd för Novells samarbnete med Microsoft då jag vet de slukat företag tidigare. Men samtidigt får man väl inse att företagen är beroende av Microsoft med och därmed krävs samarbete om Novell ska överleva serversegmentet. Jag ser dock inte Novell som en dist för folket men det är min personliga åsikt och tvingar ingen annan hålla med. Lika lite som RedHat som också borde satsar den mesta kruten på företagen. Båda dessa distar är bäst på sitt område och förbannat viktiga!!!

Ubuntu i sin tur borde däremot helt skippa sin satsning på Servermarknaden och inrikta sig på hemmamarknaden istället.

Det finns tre mainstream linuxdistar idag som är inriktade på olika marknader och de är viktiga alla tre!!! Sen finns ju exempelvis ArchLinux för nördar som mig Smile

mikaeljs bild

Ditt eviga påhopp på FSF börjar bli riktigt tröttsamt. Jag har ett förslag eftersom du ogillar FSF så enormt. Ta och protestera ordentligt och ta bort all gnu-mjukvara ur dina datorer. GNU drivs ju av folk från FSF och det kan ju då inte vara bra att köra GNU program när man inte gillar FSF... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

cryingfreemans bild

"öppen källkod är inte en ideologisk fråga för mig, säger Mats Östling":

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article36931.ece

Vidare information om hans motiv:
http://www.microsoft.com/sverige/business/articles/arendehanteringen_kom...

Vidare har han suttit i den ideella föreningen Sambruk (och vi vet ju alla vilket tillhåll ideella föreningar är, det står ju till och med "Vänstermeny" i länken):
http://www.sambruk.se/vanstermeny/omsambruk/organisation.4.76e8b1c6112f0...

Och det klart, om han någon gång har röstat till vänster om centerpartiet eller kanske i sin ungdom läst Das Kapital så är han ju inte värd att tas på allvar, oavsett hur hedervärt initiativet är. Då ska det sablas ner som den vänsterpropaganda det är.

_______________________________________

linuxnyheter.se

pluns bild

Jo jag blir alltmer förundrad över IDG artikeln.

Den som sitter i regeringen som sakkunnig är då Maria Häll som
är en erkänt kunnig tjej med friska ideer. Hon kan inte heller vara okänd för Herr Östling eftersom hon varit på just kommunförbundet.

http://www.idg.se/2.1085/1.136650

Troligen är det Maria som även håller i detta och det skulle vara intressant med en fördjupning.

Eller är det en konflikt mellan olika "intressen" samt syn på verkligheten ... Smile

mindlights bild

... jag har varit inne på rätt spår... att folk inte bryr sig för att "Word funkar för mina ändamål".
.
Men... och det är det här som är det stora "menet".
Min far satt och småflinade när han lyckades komma över en exakt likadan rullbandspelare som han redan hade.
Han har en del rullband från 70- och 80-talet med liveinspelningar som inte går att få tag på idag.
Ett magnetband håller informationen relativt intakt i typ 50 år, jämfört med max 10 år för en CDR/DVDR.
Anledningen till att han köpte en extra var just att rullbandspelare inte tillverkas idag... och att kontakta Sony för att få dem att tillverka ett exemplar om typ 20 år skulle kosta honom en sisådär 3-4 miljoner (jaja, inte vetenskapligt uträknat men ni hajjar grejen) kronor.
.
Vad har detta att göra med Word...öppna format... undrar ni?
.
Solklart ju! Idag lagrar gemene man mängder av digitalbilder i Jpeg... De filmar hemvideo som de lagrar i WMV-format... köper musik från iTunes-stor som är DRM-skadad....
Allt är bra för alla lever i en värld som har Windows Media Player och iTunes / iPods...
.
Men se där har vi redan sett en liten effekt av detta.
De tidiga Ipodarna hade ingen möjlighet att flytta köpt musik (DRM-skadad sådan) från en gammal iPod till en ny... så många som tappat sin gamla i backen och följaktligen bara hade den itunes-köpta musiken i datorn kunde inte få över den till den nya iPoden... för den var ju inte "rätt" iPod... aja baja! Inte kopiera copyrightad musik!
.
Men men...Appla löste problemet och det där kan man klara sig förbi lätt idag...har jag hört...
.
Men... om vi återgår till de där WMV-filmerna... När det nu är intressant att titta på de där "%!¤#"% filmerna morsan tog på dig när du precis kört av vägen med din trehjuling...
Har du Windows Media Player då?
Finns ens Windows om 20 år?
.
Så vad ska du med dina WMV-filer om 20 år till?
.
Så när vi väl når den kritiska massan... när alla kör en Microsoft Windows Homeserver och lagrar sina digitala underverk...
DÅ kommer folk kunna tänka i öppna banor... för det är då de har något att relatera till och det är då de har något att förlora...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

Vi kommer inte 1 millimeter i Sverige, enbart patetiskt att tro att
nuvarande samling entusiasterer ska kunna göra något.
.
Däremot kommer vi långt om vi istället läser utredningen och inser utmaningen utan att grotta ner oss i FSFs syn.
.
http://regeringen.se/sb/d/8605/a/84558
.
Läs och begrunda pdf filerna. Bäst lästa med Adobes eminenta läsare isf skräpet som är standard. Helst i version 8.

Allt är i slutändan rena kommersiella skäl till att man väljer något
samt att lagstiftning ger stöd till olika val.
.
Allt annat är tröttsamt "flumsnack" som inte leder någon vart, oftast vänsterflum.... tyvärr..! Smile

lundatoks bild

Visste du inte att alla äckliga Linuxnördrar också är kommunister?

--
MöLUG - Blog

mikaeljs bild

Ajaj, katastrof att dom inte lagt menyn till höger... Shock
- ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pluns bild

Tjau... endera var karln berusad eller mycket glömsk under intervjun.
Eller känner han inte till utredningen ? Vilket inte verkar troligt.
Det mesta är då även troligen plankat från EU utredningar.

Kapitel 10. http://regeringen.se/sb/d/8605/a/84558

Smile

cryingfreemans bild

Kan du visa på något jag missar när jag läser dokumentet i Evince? Förutom kanske att OOXML i dokumentet utläses som något annat än "Open Office XML" i förkortningsförteckningen.

Microsofts namngivning har verkligen lyckats med att skapa maximal förvirring.

_______________________________________

linuxnyheter.se

hoths bild

Dokumentet är mycket stort, 520 sidor, men jag rekomenderar ändå alla som tänker lobba mot riksdag och regering att läsa det. Referera det gärna i eventuell kommunikation för att visa att ni är insatta i vad som eker och är aktuellt. Annars är det riska att sparka in öppna dörrar, och det hjälper ingen.
 

Det rör på sig även i Sverige, men allt skall utredas så noggrant och ordentlig att kontinentaldriften ser ut som ett rallylopp.... Wink Fördelen är dock att när man väl kommer i mål så blir det minimala risker för bakslag.
 

Läser man på sidan 68 av dokumentet så diskutteras "öppen standard" kontra "öppen källkod". De fastslår att dessa inte är identiska eftersom även stängd programkod kan använda "öppen standard".
 

Baserat på detta tycker jag att eventuella insatser skall inriktas i första hand på "öppna standarder" än på "öppen källkod". Motivet för detta är att finns väl "öppen standard" så är det lättare att sedan komma efter med "öppen källkod".

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

cryingfreemans bild

"Alla har intresse av övergripande bedömningar men ingen tycks
ha en tillräckligt övergripande roll. Därför behövs en sektors- och
departementsövergripande monitorfunktion för IT-standardiseringens organisatoriska system i sin helhet, särskilt vad gäller det som har med den offentliga sektorn att göra."
.
Vilket är, som jag tolkar det, precis vad Mats Östling saknar och efterlyser. Han har förmodligen läst utredningen några gånger.. Smile

_______________________________________

linuxnyheter.se

cryingfreemans bild

Jo, jag hörde om det på internet.

_______________________________________

linuxnyheter.se

elwiss bild

Fick också höra att det förhöll sig så, skyndade mig därför att köpa en Mac. Nu får jag nöja mig med att köra Linux virtuellt med argumentet att det handlar om att lära känna fienden ..

(fast oftast bootar jag den bara efter mörkrets inbrott, vilket som tur är sker ganska tidigt vid den här årstiden)

pluns bild

Hehe... Smile

Jag vill bara provocera ett antal "falskmyntare" som inte klarar av att kritisera FSF.
-
De som sitter och samlar på sig kommersiellt piratalster är värsta slaget och samtidigt kan kritisera tex nVidia....
-
Sen finns det de som tillverkar skivor med tvivelaktigt innehåll utifrån ett FSF perspektiv samt de som inte kan säga rakt ut att Novells väg att vandra är klart vettig.

Enklare att köra en ärlig linje... Smile Trovärdigare oxå utåt att man
kan se en mixad värld av mjukvara inkl "äcklig" proprietär kod Smile

cryingfreemans bild

Tips: Kika under "LÄS MER" på IDG-artikeln.
.
Om han är hälften så nyfiken som gemene man på hur han porträtteras i media så har han garanterat sett utredningen. Det vore närmast tjänstefel att inte göra det. Smile
.
Dock tvivlar jag på att man måste dra upp den i varenda intervju.
.
Han har även lite teorier om LOU och ramavtal:
http://www.idg.se/2.1085/1.111849

_______________________________________

linuxnyheter.se

pluns bild

Det har ingen större betydelse för mig om jag finner Adobes gratisprogram bättre än Evince Smile Likaså om man godkänner OOXML.

Vad som har betydelse är att man även i Sverige klarar av att översätta tex Open Office... Smile Likaså finns Edubuntu som är klappat o klart.

Försökte kolla "Programpoolen" hos Programverket men det är ju
samma "tugg" som Svenska Linuxföreningen kör med... Smile
Minimalt med konstruktiva exempel.

Allt måste till konstruktiv handling där man kan visa exempel men viktigast är det som står i regeringens utredning angående standarder o lagstiftning för att underlätta öppna standarder.
Observera att man inte nämner FSFs definitioner.

När man klarat av "flummet" så blir det här alldeles utmärkt...svårigeheten är att "flummarna" måste inse detta annars kommer vi ingen vart. Den sk "marknaden" ÄR obarmhärtig, oavsett vad man tror... Smile

pluns bild

polters bild

Du klagar så jävla mycket utan att visa något slags respekt mot oss andra. Allt är inte svart eller vitt. Kan man ladda ner film och musik olagligt och ändå vilja ha öppen källkod? Ja självklart, det beror väl helt på ens egen ideologi, ens egna åsikter. Tro det eller ej, men två människor som gör samma sak kan göra det av vitt skilda anledningar.

Du uttrycker dina egan åsikter som om de vore självklara fakta, när de i själva fallet är just dina egna åsikter. Du använder en ganska motbjudande argumentationsteknik också.

Du drar ner nivån här inne, genom att sätta stämplar på människor som är av andra åsikter än dig själv.

pluns bild

Jo nu ligger ju det här på riksdagsmannanivå samt EU parlamentariker nivå. Inga andra kan ändra på lagstiftning.

Sedan om man nu läser Kapitel 10 så förekommer en Daniel Westman, Verva som ser ut att ha koll på saker o ting.

http://www.juridicum.su.se/iri/publikationer/PMserien/2007/0702.pdf

Vet inte vad han har för ställning inom FSF lägret ?

cryingfreemans bild

"Det har ingen större betydelse för mig om jag finner Adobes gratisprogram bättre än Evince :-)"
.
Nej, men det beror ju förmodligen på att du är pragmatiker och inte har några ideologiska incitament för att köra Linux. För vissa är det en konkurrensfördel att källkoden är öppen, för andra (som exempelvis du) inte. Inse att alla inte måste ha samma värdegrund för att köra Linux som du. Smile
.
Programpoolen hos programverket är verkligen inget att skryta med och jag förstår inte riktigt varför man inte inbjuder till en expansion av poolen med befintliga FOSS-projekt genom att till exempel ta in OpenOffice.org under sina vingar och leda (eller åtminstone samordna) den svenska utvecklingen. Där skulle man kunna dra ner kostnaderna rejält.
.
Vissa ser detta som i första hand en demokratifråga, och i andra hand en ekonomisk fråga. Andra vänder på steken och ser de ekonomiska vinsterna i första hand och demokratifrågan som underordnad.
.
Genom att polemisera med "vänster" hit och "flumm" dit kommer vi aldrig att komma någon vart. Istället borde vi se det gemensamma målet och samordna våra ansträngningar.

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Vad har du själv åstakommit under dessa dagar du spytt galla över FSF och vänsterflummet? Jag kommer börja plocka bort dina inlägg med sådana nedvärderande meningar framöver. Jag är en linuxanvändare och ser inte Linux som något politiskt. Det gör för övrigt inte Linus Torvalds heller . De som blandar ihop operativsystem med politik har för mycket att göra på sin fritid. Du har tjatat rätt mycket om OpenOffice 2.3 översättningen, har du skrivit klart den? Hur långt har du kommit?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild

Är du släkt med mernil? Får en stark känsla av det... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pluns bild

Jo men nu har man hattat i x antal år så nu måste det bli
fart på det här.

De här "nissarna" som inte står ut med proprietär kod måste dra sig tillbaka. Nu blockeras utveckling pga det här.

Om det sitter någon Debian/Slackware nisse i en utredning så blir det ju stopp, innerst inne så står han inte ut med en byte av proprietär kod.

Nya friska vindar inkl att man måste kompromissa... Smile

lundatoks bild

cryingfreemans bild

Har ingen aning vad han har för ställning (om någon), men jag vet att han är forskare inom IT-juridik och har god koll på licensformer. Men jag ser inte vad det dokumentet har för relevans här, med möjligt undantag för avsnitt 4.3 om befintliga FOSS-programvaror, kan du förklara? Smile
.
Det finns för övrigt en del invändningar gällande kapitel 10 i SOU 2007:47 från Föreningen Leverantörer av Öppen Programvara i Sverige som är läsvärd både ur ekonomisk och demokratisk synvinkel.

_______________________________________

linuxnyheter.se

pluns bild

Jo i slutändan så handlar allting om vad olikas saker kostar samt
"Lagen om offentlig upphandling". Kan ingen ändra på och det vet MS jurister....

Vad SAAB eller Volvo sedan köper har ingen annan något med att göra (mer än deras aktieägare). Nu har man sedan mycket svårt att kunna visa på kostnader för den öppna mjukvaran i storskalig form samt det här med stabila programversioner typ OpenOffice fadäsen som är ett "magplask".

Börja med Kapitel 10 om du fortfarande inte läst utredningen.

Smile

pluns bild

Jo av dig skulle man kunna kräva att du öppet deklarerar vad du anser om Novell samt att konstruera utgåvor som innehåller proprietär kod.

Jag håller till 100% på att det är helt korrekt och att Novells linje är helt OK.
.
Vad anser du ?
.
Det måste bli ett slut på "hyckleriet" och raka puckar som gäller inkl
kompromisser. Jag ger inte fem öre för de här nissarna som ska ha helt "rena" datorer samt inte kan kompromissa 1 millimeter innerst inne. Till på köpet tillhör de en minimal användarskara som egentligen inte skulle bemödas att man lyssnade på.

pluns bild

Jo...det var mest en fundering över expertisen/sakkunniga
man använd för utredningen.

Det här vara mycket intressant:
http://www.opensourcesweden.se/1013

Måste studera det här lite djupare ! Som namnet antyder så kanske de här ligger närmare rimlighetens gränser och inte bryter ihop om
det hamnar någon byte proprietär kod i en burk och omöjliggör
olika lösningar pga av sitt eget "ego"...

polters bild

Varför måste man som förespråkare för fri programvara "stå ut" med proprietär kod? Ska vi alla som vill ha fri mjukvara till så stor grad som möjligt, bara lägga av och vara nöjda? Varför? Det finns ju flera av oss som anser att fri mjukvara är den modellen som är att föredra. Varför ska man inte få kämpa för det?

cryingfreemans bild

Jo, jag har läst det kapitlet (och den utredning den bygger på) och resten av utredningen, men det är ett bra tips för de som skall påverka politiker som inte har en aning om vad det handlar om.
.
Självklart är det svårt att påvisa kostnader för fri programvara i stor skala då det saknas referensexempel. För att detta skall ändras måste man ta oförutsedda risker och ingen har någonsin fått sparken för att ha valt Microsofts lösningar. Vi har därför en prekär situation där ingen vågar satsa pengar för att spara pengar.
.
Dock skrivs det i kapitel 10 att en av de nackdelar som finns är övergångskostnaderna, men att supportkostnaderna ligger på jämförbar nivå. Alltså borde man kunna räkna hem det även kortsiktigt om övergångskostnaderna vore mindre än licenskostnaderna + arbetskraft för att hålla ordning på licenserna.
.
Men räknar man in utbildningskostnaderna för vanliga användare så är vi uppe i mångdubbelt vad resten av en övergång skulle kosta, vid ett komplett systembyte från ex.vis Windows -> Linux. Då krävs det några år till för att räkna hem investeringen.
.
När det gäller LOU så har den omformats från och med 1 januari 2008: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071091.HTM
.
Återkommer med vilka förändringar den innebär.

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Menar du att jag skulle hyckla med något? Missat att läsa mina inlägg om Novell? Missat min privata hemsida www.jonasbjork.net ? Vad jag tycker om Novell är väl rätt känt? Och ja, jag anser att öppna standarder är betydligt viktigare än öppen källkod. Det har jag sagt/skrivit många gånger och jag tror att mina åsikter/synpunkter är vida kända på LP. Hycklare kan du vara själv, som sitter på en "vi som gillar Linux"-webbplats och ger dig på enskilda personer och organisationer för att försöka få dem att prestera något själv. Visa upp vad DU gjort för Linux och öppen källkod i Sverige, så skall jag visa dig vad JAG gjort. Puss och kram!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Jag missade att bemöta din oro för Ubuntu-skivan vi gjorde med codecs och sånt.. Du behöver inte använda den om du inte vill. Den är inte olaglig och därför helt ok att använda. Hur andra länders lagstiftning ställer sig till sådana här saker är för mig ovidkommande. Jag är en svensk medborgare, jag bor i Sverige, jag arbetar och betalar skatt i Sverige och jag lyder under SVENSK lagstiftning. Sen kan du fantisera om att amerikansk lag skulle kunna smyga sig in här och få mig fälld i en svensk domstol. Jag har svårt att tro att CIA skulle få en Ubuntu med codecs-skiva att hamna under terroristlagstiftning, men vem vet?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .