Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fråga om installation av Gutsy (LÖST)

Gott Nytt År till alla här på Linuxportalen.

Vet inte hur jag få installationen att fungera, det är nämligen så att jag har 2 satadiskar och 1 patadisk. Satadiskarna sitter som 1 och 2 sata. Patadisken sitter som 2 idemaster. Vill starta från 1 satadisken. Men när jag försöker installera gutsy eller någon annan ubuntuversion så får jag felmeddelande: gruberror 18. Hur kan jag fixa det?

mvh
fingal12

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Bökigt fel

Fakta
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/GRUB#Error_18

Gentoos tolkning
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=122656&highlight=grub+error+col...

- Uppgradera BIOS

- Vilken är definierad som bootpartition i BIOS ? Flytta till annan partition ?

fingal12s bild

Tack för svaret men blir inte klokare, bios är senaste, tänker partitionera 1 sata följande: / 60 gig, swap 4 gig resten får home, på 2 sata har jag 2 partitioner med sparade filer, och på 1 pata tänkte jag lägga backuper. Hur ska jag lösa det? När jag körde windows, kopplade jag bort 2 sata och pata och installerade windows på 1 satan. Sen kopplade jag in resterande diskar och lät windows hitta dom. Men hur göra i Linux?

mvh

fingal12

pluns bild

Prova samma taktik för Ubuntu ska sedan hitta diskarna/partitionerna.

tux-svens bild

Det låter hemskt mycket. Jag har själv 10 Gigabyte och det är fortfarande 4,7 Gigabyte kvar på "/" i min KDE Suse 10.3 installation.. Trots att jag har en hel del extra installerat. Jag skulle i alla fall aldrig ta till mer än 20 Gigabyte för en rootpartition i något läge.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fingal12s bild

Tack för tipset plun ska genast pröva det. Återkommer om det blir strul.

mvh
fingal12

hoths bild

...har jag numera... Wink Detta efter att jag fyllde min 10GB partition och sedan såg mig tvingad att handla en ny disk. Varför dela den nya, nääe in med hela som root?!? En tid behöll jag den gamla strukturen och hade då två bootbara system, försiktig general. En baktanke med upplägget vara att installera Click 'n Run, http://cnr.com för att på det viset få tillgång till ett än större programarkiv. Har inte kommit dit än, men snart så...

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!