Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett erkännande av fakta.Ubuntu är bäst!

Det tar emot. Det är motvilligt som jag erkänner det Ubuntu Gutsy 7.10 är den bästa linuxdistributionen.

Åtminstone just nu. Commnityn är bra. Ubuntu växer. 8.04 och 8.10 blir säkert ändå bättre. Jag tänker sprida budskapet vidare i år.

Jag har väldigt stora planer för år -2008 och har köpt en egen domän med ett bra namn. Ska även kolla upp möjligheten att starta upp en ekonomisk förening med andra linux entusiaister. Vill det sig inte kommer jag driva sidan vidare i helt privat regi. Om jag bildar företag eller inte återstår att se.

Personligen gillar jag inte ubuntu så mycket men det täcker oftast den vanlige andvändarens behov. Ett bra initiativ är LP Ubuntu Live Remix (Exton-U Gutsy).

Exton har gjort ett bra jobb med sin remix och kräver ett erkännande.Igår så hjälpte jag en person med installationen utav ubuntu och han verkar mycket nöjd med remixen.

Även om jag personligen inte tycker om Ubuntu eller ens Open Office så kommer jag försöka dokumentera väldigt mycket i år kring dessa programvaror på svenska. Ubuntu kommer jag börja andvända i virtualbox.

Jag ska försöka skriva onlineböcker förhoppningsvis med en del hjälp från andra och publicera via https://www.vulkan.se/ där kan de som vill sedan stötta projektet genom att köpa en tryckt bok. Alla som deltar i projektet ska självklart även få credit för detta vid en eventuell bokförsäljning. En liten morot för alla.

Samtidigt som onlineböckerna även ska finnas fritt tillgängliga på min internetdomän.

Sen får jag se hur projektet går men driv det har jag.Fördelarna med en ekonomisk förening är dessutom många. Jag kommer höra av mig mer kring detta projekt när sidan är uppe.

Som sagt så kommer jag heller inte vilja driva sidan helt själv i längden. Det blir ett för stort projekt för en person. Jag kommer dock göra det om ingen hakar på.

Bildar jag och andra en ekonomisk förening tillsammans så skriver jag över sidan på föreningen.

Gimp samt OpenOffice ser jag också som något som ligger i tiden att skriva om. Det klart företag samt organisationer vill andvända sig utav dessa program då de gör besparingar genom att andvända dessa och har friare licensavtal. Även om de skulle andvända dessa program i Windows. Så är det ett steg i rätt riktning om de börjar andvända dessa program men då måste det också finnas dokumentation om dessa program.

Programmen har en framtid. Det ligger i tiden att skriva och ge support till dessa program. Förhoppningsvis kommer även Ubuntus andvändare öka även detta år.

Så jag tänker försöka sitta på det vinnande tåget och haka på trenden.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Så länge du håller dig till licensen så finns det inga problem att använda artiklar från wikin till boken. Men mycket är nog licensierat under "non-commercial", men vissa saker har andra licenser. De artiklar jag har skrivit kan jag tänka mig att licensiera om i värsta fall.

Hjälper gärna till. Jag är inte en av de mest avancerade användarna på LP, men jag kan nog en del i alla fall. Smile

tomasuus bild

Jag tänker sätta mig in i licenser, samt även gamla microsoft office böcker skrivna utav läroboksförlag och skriva riktlinjer och regler som den som skriver måste hålla sig till. Det är jätteviktigt att allt går rätt till jag vill inte begå upphovsrättsintrång.

Online-boken kommer förhoppningsvis även locka till sig fler skribenter än enbart mig själv. Ska kolla efter engelsk litteratur och hämta egen information. Finns bra litteratur beställer jag den.

Egna ord skall andvändas i online-boken av den som skriver. Fungerar inte sidan som jag vill så kommer jag skänka den vidare. Då förmodligen under GNU-licensiering.

Hoppas att jag bara kan dra igång detta projekt sedan får andra ta över just openoffice och Gimphandboken som jag tänker börja med. Dessutom är det viktigt att information som skrivs är rätt. Att det stämmer med den senaste versionen av openoffice eller gimp.

Just nu har jag extremt mycket på gång det är möjligt att jag bara startar igång sidan och släpper mina ideer fria sen får andra ta över och dra igång och förverkliga mina projekt.

Jag kommer höra av mig mer som sagt senare förmodligen mot slutet av denna månad!

pcfixarens bild

Många bra ideér har du men jag undrar lite om du vet om att det redan finns en ekonomisk förening kring ubuntu http://ubuntuforeningen.se
Syftet med den är att ge ekonomiskt stöd till olika projekt och att sprida Ubuntu.
Det kostar 120 kr per år att vara med där och pengarna går oavkortat till olika projekt som sagt.
Det finns redan en massa folk som sitter och dokumenterar Ubuntu på Ubuntus officiella forum ubuntu-se.org
Det finns även en wiki där men de behöver säkert hjälp med detta

En officiell Ubuntu bok finns att köpa redan
boken hittar ni här
http://hme.se/katalog/4-21-45
den säljs även hos ggsdata.
författaren till denna bok har ganska nyligt bett om hjälp med att översätta den officiella ubuntu boken och även ubuntu server guide
läs mer om detta här
http://ubuntu-se.org/smf/index.php/topic,21839.msg164464/topicseen.html#...

som du ser så finns det redan en massa projekt kring Ubuntu så att starta ytterligare en förening och skriva ytterligare bocker kanske skulle bli som att uppfinna hjulet på nytt
därmed inte sagt att idén med en bok skulle vara dålig men du kanske borde ta kontakt med föreningen och med Locot innan du sätter igång om inte annat så för att höra efter vad som redan finns dokumenterat och vad som inte finns dokumenterat
Det är ju dumt att göra massa dubbeljobb.

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-se.org
svenska ub

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

Kristians bild

Wikilicensen är omtvistad på goda grunder. Jag har licensierat allt jag skrivit i wikin under GNU FDL, dels för att jag gillar licensen samt eftersom att wikipedia samt wikibooks använder den.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Du vet att FSF håller på med en OpenOffice-bok i projektet SELF-SE ?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tomasuus bild

Min tanke är litegrann den att dra igång projekt efter projekt. En del kommer förmodligen rinna ut i sanden. Jag vet att det finns dokumentering kring Ubuntu-projektet riktigt bra sådan till och med. Det går ju dessutom att söka samarbete med andra projekt. Allt handlar om marknadsföring och om att nå ut som jag ser det.

Men. jag ska definitivt komma att ta kontakt med föreningarna innan jag startar igång något enormt projekt. Det kanske till och med finns som du är inne på möjlighet att hjälpa till med översättningarna.

Men ubuntu-projektet kommer inte vara ett utav mina högstprioriterade. Det är fortfarande för få personer som andvänder gnu/linux. Mitt fokus kommer ligga på öppen-källkods program och dokumentation kring dessa.

Jag kommer dock helt klart ha ögonen öppna för Ubuntu så länge det är den distributionen som har flest anhängare bland privatpersoner.

Bildar jag ekonomisk förening och ett gemensamt konto med andra så blir ju jag bara dessutom en person med en röst i föreningen. En kugge i hjulet. Jag kommer tona ner min egen framtoning och låta en styrelse fatta besluten. Närmsta tiden vill jag visa att jag finns och att det kommer hända något.Bara det. Vilket domännamn jag senare kommer andvända låter jag vara osagt än så länge.

Samtidigt så vill jag inte ha en sida som predikar moral och etik. Jag vill snarare upplysa folk om att det finns alternativ till piratkopierade program. Öpppen källkods program.

Open kommer bli ett projekt jag kommer gå in riktigt hårt för personligen. Istället för en linuxtidning kommer fokus ligga på öppna programvaror som går att andvända på flera plattformar än en. Men till viss del kommer jag även acceptera linuxrelaterade artiklar.

Jag vet att det finns andra tidningar men fokus där ligger oftast på Windows. Men jag får se hur det kommer gå kommer söka en del stöd ska förmodligen även kontakta almi bland annat. Startar jag igång en tidning kommer det kosta tid och pengar.

Min tanke kring en bok om Ubuntu, Openoffice, Gimp m.fl är också att mångfald skapar konkurrens. Finns det flera alternativ och en marknad för dokumentation är det bara bra om den kommer bli tvungen att hålla en viss kvalitet. Gör jag något dåligt vill jag bli sågad gör jag något bra så vill jag ha credit för det.

tomasuus bild

Du och andra kommer få information senare när projektet börjar ta form. Just nu jobbar jag med några dev sidor och väntar fortfarande på att få min domän aktiverad. Väntar även på en faktura som förhopppningsvis kommer nästa vecka. Då ska jag betala webhotellet så fort som möjligt

jonasbjorks bild

omtvistad på "goda grunder" ? Sen när bestämmer andra hur jag vill att mina dokument används? Är det bättre att jag väljer att släppa det icke-fritt? Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike tycker jag personligen är den bästa licensen för mig. Jag kan dela med mig av min kunskap, jag tillåter andra att modifiera och ändra (dvs dela med sig av sin) men jag tillåter inte andra att tjäna pengar på det jag skrivit och delat med mig av. Jag tycker det är rättvist, tycker inte du?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tomasuus bild

Kände inte till detta! Ska kolla närmare på detta. Kommer husomhelst ha flera projekt igång i år och jag kommer ej tillåta upphovsrättsintrång. Tänker ej heller stjäla något material från wikin kommer bara hämta inspiration från olika källor. Det är allt. Men som sagt kommer höra av mig mer när jag drar igång allt. Något jag skulle vilja få igång är en blogg och forumfunktion så fort som möjligt men jag saknar rätta kompetensen. Ännu.

JAg vet dock sen tidigare att är det något jag vill så brukar jag kunna sätta mig in i hur saker och ting fungerar relativt fort. Det skulle dock hjälpa om jag kunde få en del hjälp med detta för att spara tid. Men kommer med ytterligare information senare.

Kristians bild

Du gör givetvis som du vill, men jag undrar ifall världen behöver ännu en "FLOSS-portal". Snarare behövs mer folk på etablerade projekt, på saker som inte är så coola - som bugrapportering, dokumentation och översättning.

Jag själv brinner för programmering och gillar att skriva guider, så jag skriver en del i wikin. Hur många som läser "C Skola", "Emacs" och övriga sidor vet jag inte, men den dagen jag tröttnar på kodning har i alla fall inte min kunskap gått upp i rök.

Vi kan göra hur mycket reklam för FLOSS vi vill, men så länge OpenOffice inte har en godkänd svensk ordlista blir det svårt för någon kommun att på allvar börja titta på OO som alternativ till Microsoft Office. Nu kanske inte alla är språkvetare, men med tanke på hur många fundamentala ord och fraser som saknas i dagsläget tror jag inte det behövs i första taget.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Var och en får givetvis välja fritt

"men jag tillåter inte andra att tjäna pengar på det jag skrivit och delat med mig av" - det gäller även dig själv, såvida du inte är 100% upphovsman till 100% av texten.

Då förmodar jag att du inte heller vill släppa något projekt under GPL/LGPL/BSD/X11-licens heller då ingen av dessa begränsar kommersiell användning.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Det kommer inte bli någon ytterligare linuxportal det här kommer bli något helt annat och jag kommer fortfarande att försöka vara aktiv på linuxportalen. Bloggfunktion är mest för kunder. Det kommmer nog dyka upp en hel del frågor kring öppna program. Men oftast skulle jag tro med tanke på hur jag formar sidan kommer dessa frågor gälla för "Windows"

Kanske skulle det även kunna om föreningen går med vinst att dela ut priser m.m till våra utvecklare jag vill främja Open Source

Än så länge tror jag bara att vi sett toppen på ett isberg. Jag kan lova att kommuner, landsting, företag m.m är intresserade av Open Source. Frågan är bara ska jag börja nu eller aldrig med mina projekt. När andra redan genmomfört mina ideer. Jag börjar nu!

Sen får jag se hur det hela utvecklar sig. Jag blir en erfarenhet rikare oavsett hur det går och har heller inget att förlora på att dra igång ett stort projekt och vad gäller jantelagen så kan jag upplysa om att jag inte tror på denna.

Människor sätter själv gränser på sig själva och sin egen förmåga.Jag kan, du kan, tillsammans kan vi mer. Det handlar bara om inställning. Inget annat

jonasbjorks bild

Ja, självklart. Det vet jag redan om och jag tycker det är rättvist. I ett läge med t.ex. GNU FDL hade det varit helt kört. Om jag och Nisse (hittar på ett namn) sitter och skriver om OpenOffice i wikin och ger den FDL-licens. Sen kommer Kalle (hittar på ett namn till) och tycker "fan vilken bra guide den här släpper jag som en bok" så får Kalle göra det (han måste dock ge oss erkännande i boken, att det är vi som skrivit den). Kalle drar in ett par hundra tusen på boken, hans arbete var att kopiera in texten i en ordbehandlare. Själv får jag och Nisse noll kronor för det arbete vi lagt ner på den. Det känns orättvist. Någon skulle nu kunna komma och säga: "men Kalle är ju bussig och delar med sig av det han tjänar på boken, eftersom ni skrivit den". Yeah right, vakna. Vi lever inte i en god värld..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Kanske vill någon organisation betala dig för att utveckla vissa delar av boken? Kanske vill du använda boken på ditt eget företag? Då biter du dig själv i näsan Wink

Sen tror jag att det är hyfsat svårt för någon att tjäna pengar på en bok som vem som helst kan tanka ner ifrån nätet och skriva ut på papper, så Kalle lär inte bli ekonomiskt oberoende på kuppen. Få förlag nappar på att ge ut en bok de inte själva har ensamrätt över http://www.df.lth.se/~triad/gnulinux/20040514102823

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------