Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera program?

Med risk för att framstå som en komplett idiot, hur i hela världen installerar jag program utan pakethanteraren?
Ett exempel, jag har laddat ner Gnome System Monitor och i mappen en massa olika filtyper och ett flertal körbara filer. Men dubbelklickar man på dessa körbara filer så händer ju ingenting, även om filerna råkar heta install.sh eller liknande.
Så jag antar att det är något terminal kommando som ska köras, hjälp! Tongue

Ber om ursäkt för denna idiotiska fråga, men har bara använt pakethanteraren tidigare.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild

I terminalen så kan du skriva sh install.sh eller ./install.sh. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iveqys bild

Det finns en fil som heter INSTALL eller README. Läs den, det kan nämligten skilja sig från olika program.

polters bild

För det första. gnome-system-monitor finns i Ubuntus paketförråd, så där har du ju en utväg.

För det andra. Så här gör du.
Läs INSTALL-filen. Det berättar oftast för dig vilka paket som behöver vara installerade för att du ska kunna installera ditt program.
Sedan måste du göra "install.sh" körbar. Detta görs genom att högerklicka på filen och leta dig fram till rättigheter, eller genom att helt enkelt skriva "chmod +x install.sh" i terminalen (om du befinner dig i den mappen där install.sh är belägen).
Sedan skriver du "./install.sh" i terminalen, eller så kan du dubbelklicka på filen och välja "kör i terminal".

Det bör fungera, om du är inloggad som root (vilket du kan fuska dig till i Ubuntu genom att skriva "sudo -s" och ange lösenord) och har alla paket som krävs.

Jag måste ändå tillägga att det är mycket lättare att installera via apt/synaptic i Ubuntu. Det är endast i fall då du måste ha ett program som inte finns som du egentligen tjänar något på att göra det manuellt.

Kristians bild

Kör du ubuntu finns det i 9 fall av 10 ingen anledning att plocka hem program manuellt - aktivera universe, multiverse samt ev. commericial så har du nästan allt du behöver. Saknas fortfarande något så kika in http://www.getdeb.net

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------