Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mer Move Media

Som tidigare diskuterats har SVT börjat använda Move Media Player för att visa högupplöst video. Den finns till Windows och Mac men inte Linux. Inte bra tyckte jag och började titta på vad den gör egentligen. Med wireshark såg jag att allt gick över http (port 80) och att de använde en teknik som kallas Quantum Streaming. Det finns inte mycket info mer än att företaget bakom (xlontech) ansökt om patent på tekniken. Nu har jag kollat lite till på det.
 
Efter att jag installerade MoveMediaPlayer som plugin till Internet Explorer så installerades en dll med namnet qsp2ie07073001.dll. Jag försökte ladda DLL:en i en disassembler men det gick åt pipan, mest skräp. Sen försökte jag ladda in den i OllyDbg men det funkade inte heller. Till slut kom jag på varför när jag körde kommandot file på filen (under Linux). qsp2ie07073001.dll: MS-DOS executable PE for MS Windows (DLL) (GUI) Intel 80386 32-bit, PECompact2 compressed. DLL-filen är alltså packad med programmet PECompact2. Efter lite googling visade det sig att företaget bakom PECompact2 påstår att det är omöjligt att packa upp de packade filerna. Om man vill disassemblera måste man ha originalfilen. Sen googlade jag lite till och såg att det inte alls är omöjligt. Följande steg gjorde jag för att packa upp den.

  • Ändrade byte 0x147 i filen från 0x21 till 0x01 (för att inte OllyDbg ska köra någon startup-kod för DLL:filen).
  • Installerade två plugins till OllyDbg (från openrce.org, OllyScript och scriptet pecompact 2.40).
  • Laddade in den modifierade dll-filen i OllyDbg och körde pecompact scriptet.
  • Dumpade filen från minnet till disk med programmet LordPE.
  • Medan OllyDbg fortfarande var igång körde jag ImpRec för att fixa IAT (vad det nu är) och fixa dumpfilen.

Allt detta var enligt instruktioner jag hittade via google, jag vet inte riktigt vad som hände, men det funkade. Den nya filen, dump.dll är uppackad och den går att ladda in i en dissassembler för att se allt som händer. Ett par intressanta strängar man ser i den uppackade filen är "Xiph" och "Vorbis". En annan sträng jag hittade var "aEncrypted" så trafiken är antagligen krypterad. Ett par intressanta strängar man kan få ut direkt ur den komprimerade DLL-filen är:

IQSP2IECtlEvents Interface
method OnBitRateChangedWWW
method OnError
method OnPlayStateChangedW
method OnUpgradeProgressWW
method OnScriptWWW
method OnAudioControlW
method OnAsyncTaskDone
method OnScrubBumperWW
method OnBitmapReadyWW

Det verkar alltså gå att ändra bitrate mitt under streamningen beroende på bandbredd. Detta var dock ingen hemlighet eftersom xlontech skriver att det ska gå på sin webbsida. Jag orkar inte sätta mig in i hela disassembleringen, men det var kul att det gick i alla fall. Om någon annan vill titta på det så vet ni hur man gör nu. Fast kom ihåg att ni säkert bryter mot någon DMCA-lag om ni reverse-engineerar hela protokollet. Det kanske är så att det är olagligt att titta på SVT:s sändningar under Linux, även om man skulle lyckas med det.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

DMCA? Vilket land tror du vi bor i?
Detta är Sverige och DMCA är en amerikansk lag.
Rätt häftigt, du har gjort alltså. Smile

pluns bild

Njau... amerikanska lagar kan man då bortse ifrån, däremot svensk lagstiftning angående upphovsrätt och SVTs gällande tolkning
är mer relevant Smile

- Ställde x antal frågor till SVTs webredaktion om det här men har inte fått något svar.

- Eftersom SVT ska innefattas av LOU så måste det finnas en upphandling på xlontech tjänsten.

- BBC har då en helt klar Linux lösning för sin iPlayer tjänst.

alberts bild

Hehe, nä jag vet att DMCA är en Amerikansk lag. Fast det kanske finns något liknande här. Privacy International släppte en rapport 28:e December 2007 (en vecka sedan) och Sverige ligger inte bra till...