Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: På andra sidan

Idag tänkte jag skriva om något som är lite tabu på Linuxportalen. Nämligen MS Windows och att det till och med finns bra saker i Windows. Tar du illa vid dig av att läsa sådant ber jag dig klicka dig vidare till ett annat inlägg..

Jag har kört Ubuntu 7.10 ett tag, var ju tvungen att testa världens kanske mest hypade linuxdistribution. Disten som till och med försöker få bort ordet "Linux" från sig själv. Folk kör inte Linux, de kör Ubuntu. Nåja, jag skall inte kasta sten i glashus. Andra kör ju openSUSE och inte openSUSE Linux . Fast Linuxportalen körs på SUSE Linux Enterprise Server 10! Vad vill jag säga med detta? Ubuntu var bra. Riktigt bra. Jag är fortfarande imponerad av att i princip allt jag verkligen behöver fungerar i Ubuntu. Till och med mina "funktionsknappar" på laptopen. Äntligen kunde jag höja/sänka ljusstyrkan på skärmen utan att gå via terminal och prata med /proc.

Sen är det där lilla extra. Saker som får andra att stanna kvar i Windows. Som spel. Nu spelar inte jag på mina datorer. Men visst spelar jag ibland, på en Playstation 2. Jag har en iPod Nano 8GB Black som jag köpte i julklapp till mig själv 2006. En fantastisk liten musikspelare som jag har haft mycket glädje av under det år jag haft den. En del hatar iPod som pesten. Ibland för att det är det onda företaget Apple som gör den, ibland för att den är dyr. Jag älskar min iPod. Om man nu kan älska ett dött ting. Jag tycker väldigt mycket om den iaf. Ibland vill jag byta musiken på den. Även om jag har ett par skivor inlästa i den blir det trist att bara höra samma låtar. Jag använde den tidigare för podcasts också, något jag verkligen tyckte om. Jag kunde ladda ner till exempel Sveriges Radios program och lyssna på dem när jag hade tid för det. Jag hittade Novell OpenAudio och Linux Action Show, två podcasts som jag uppskattade mycket. Vår egen LP Radio fanns naturligtvis också med i min lista. Så hände det som inte får hända. Apple uppgraderade formatet för databasen som håller koll på vad som finns i iPoden. Jag kunde skicka över låtar till iPoden, men de visades inte i listorna på den. Jag kunde inte spela dem annat än när jag hade iPoden kopplad till datorn. Det visar sig att Apple har lagt till någon kontrollsiffra för listorna och stämmer inte den dyker inte musiken/podcasten upp i menyn på iPoden. En del blir förbannade som fan och får ytterligare en anledning att hata Apple. Nu är de ju ännu ondare! Jag förstår Apple, de har 160GB iPods idag, många filer som kan gå sönder i en sådan och det finns all anledning att kontrollera innehållet så inget dumt händer i listorna för användaren. För mig som linuxanvändare blev det lite tråkigt. Varken Rythmbox, Banshee eller Amarok klarar av detta. Någon sa att jag skulle hämta SVN-versionen av Banshee som skulle ha funktionen i beta. Ok? Användarvänligheten i det? Visst skulle jag klara av att checka ut en SVN version och kompilera den själv, men det bar mig emot. Förstår du inte vad SVN är? Precis, en vanlig användare skall inte behöva förstå vad SVN är..

Har ni någon gång funderat på varför saker ser lite skumma ut i Linux? Teckensnitt, de grafiska komponenterna, hela upplevelsen av Linux kan ibland kännas konstig. Jag tänker på det ofta. Ibland stör jag mig till och med på det. Ibland väljer utvecklare det grafiska biblioteket Qt och ibland GTK. Ibland väljer de WxWindow, ibland Tk. Allt beror på vad utvecklaren kan och vad som kanske är enklast att använda för den specifika uppgiften som programmet skall lösa. Denna röra gör det i princip omöjligt att få en enhetlig upplevelse av skrivbordet. Antar att valfriheten har ett pris.

Jag har en elev på gymnasiet, jag har iof flera elever (närmare bestämt 83 stycken), men jag tänkte lite på just denna elev. Han är, jag vet inte vilken/vilka bokstavssjukdomar han har. Han är överintelligent och fruktansvärt inne i det han håller på med. Han satt en halv lektion med mig och berättade alla fel som finns i GNOME. Hur fönster inte uppdateras som de skall när man förstorar dem, hur teckensnitten inte skärs rätt, hur ikonerna inte följer en gemensam standard... Killen ser saker ingen normal människa kan se. Jag försöker få honom att engagera sig i Linux, för Linux behöver sådana här perfektionister. Människor som inte bara accepterar läget som det är, utan vill förändra. När vi möts igen nästa vecka skall jag lära honom hur man skriver buggrapporter och visa honom Bugzilla för olika projekt. Jag hoppas han kommer skicka in allt han har synpunkter på, för han gnäller inte - han har en stor poäng i det han påpekar. Att han väljer Windows Vista framför Linux/GNOME är för honom inget konstigt. För enligt honom ser saker bra ut i Vista.

Jag installerade Zend Studio på Ubuntu, jag behövde komplettera lite PHP-kod jag skrivit tidigare. Uppgradera en funktion i den, därför använder jag Zend Studio. Kodar du i PHP skall du titta på Zend Studio. Den kostar en slant och är inte öppen källkod, men bättre utvecklingsmiljö för PHP-kodande får man leta efter. Zend Studio är skiven i Java (har du åsikter om Java kan du hålla dem för dig själv) och fungerar på Linux, Mac OSX och Windows. Men inte Ubuntu. Jag var tvungen att mecka med en export-variabel i terminalen för att få saker synliga i fönstren (se en tidigare blogg för detaljerna). Det här fick mig att längta efter något annat. Visst sitter vi och slår oss för bröstet och säger allt bara fungerar. Visst fungerar det också, ibland. Ibland fungerar det inte alls, ibland fungerar det lite grann. Vi är inte ärliga mot oss själva och jag tror att vi accepterar en hel del brister i skrivbordsupplevelsen eftersom friheten är vårt övergripande syfte. Vi måste börja ställa högre krav på saker, vi måste själva aktivt börja buggrapportera och hjälpa till att förbättra de programvaror vi använder. Det räcker inte med att sitta och gnälla i ett forum.

Så hur gick det med PHP? Bra naturligtvis. Fast PHP må vara världens sämsta programmeringsspråk (min åsikt, jag är fri att ha den i Sverige!). Anledningarna till detta är många. Skall vi ta ett exempel? Man bryter API när som helst mellan olika minor-versioner. Saker som fungerade i PHP 5.0 fungerar inte i PHP 5.1 till exempel. PHP är ett snabbt språk att skriva kod i och man når snabbt resultat, och visst fungerar det för enklare uppgifter. Jag tror inte att någon som lär sig PHP som första språk kommer ha någon större förståelse för hur programmering egentligen fungerar. PHP är mycket förlåtande och det här med variabler.. Bör man inte själv känna till vad en variabel skall innehålla? Först är $a ett heltal, raden efter är det en sträng, sen kontrollerar vi om $a är större än 4 med en if-sats och PHP bara ler..

Har du någon gång tänkt skriva en bok om Linux? Eller kanske bara en guide. Jag har tänkt det många gånger. Jag har iof skrivit massor av dokumentation om Linux under mina snart åtta år som utbildare i yrket. Linux är Linux, men ändå inte Linux. Jag försöker få ihop guider som beskriver hur man gör olika saker i den grafiska miljön (GNOME) och inser att det är hopplöst. Vilken dist skall jag välja? Inte nog med att olika distar har olika grafiska teman. En del har menyerna uppe, andra nere. En del har bruna färger, andra har blå. Ingen dist är den andre lik, menyer ser olika ut och ikoner i menyerna och på skrivbordet ser olika ut och ofta har man olika ikoner för samma saker! Här ligger mitt hopp på Tango! som verkar bli en GNOME-standard, så vi iaf kan få likadana ikoner över distarna. Du som är vän av valfrihet ser nog inte problemet med detta, men det gör jag.

Hur slutade det? Jag har installerat Windows XP på min ena laptop. Fick ju med recovery-skivor till den: "Designed for Windows XP, Windows Vista Capable". Vilka programvaror har jag installerat? Firefox, MikTex, GnuPG, TrueCrypt, OpenOffice 2.3.0 (på svenska! - tack Novell!), Eclipse, NetBeans, Java6 .. Dvs, open source programvara. Samma programvara som jag kör i Linux. Kom på nu att jag inte installerat GIMP än, men det är nog mest för att jag inte behövt det än. Och iTunes så klart. Så nu fungerar min iPod igen. Jag har till och med stöd för Nike+ som jag köpte för ett tag sedan och inte kunnat använda då stöd för Linux saknas. Vi kan gå runt och vara sura över att tillverkarna inte vill släppa sina saker för Linux, men frågan är vad de förlorar på att inte göra det. Skulle du som utvecklare vilja sitta och ge support för över 400 linuxdistributioner (se distrowatch.com). En kund ringer dig och säger "hej jag kör Lidisto 2.67 med egenkompilerad kärna och ert program fungerar inte", hade det inte varit enklare att få frågan "hej jag kör Windows XP och får inte igång ditt program". Lite enklare att felsöka en plattform än flera miljoner som nästan är likadana.

Mitt hopp ligger i att Linux kommer standardiseras helt. Så oavsett vilken dist du än kör så finns det en gemensam kodbas som kallas Linuxsystem eller något, som finns i alla linuxsystem. Utifrån denna kodbas kan utvecklare skriva sin programvara och slipper tänka på "undra om det fungerar i Ubuntu, jag kodar ju i Fedora". Jag vet att ett sådan standard finns, LSB heter den och jag hoppas att den kommer utvecklas vidare så att vi får en riktig standard. Det är räddningen för Linux i längden. Tills dess får man nog hålla sig till någon av enterprise versionerna av Red Hat eller SUSE Linux. Där har man ju till och med support direkt från tillverkaren om det inte fungerar.

Friheten är visst bra. Det är en av de största anledningarna att jag stannade kvar i Linux. 1994 var min anledning en helt annan. Jag kunde dela mitt modem mellan flera datorer med hjälp av Linux. Jag valde alltså Linux för funktionen inte för att det var en tekniskt överlägsen plattform och inte heller för att det var licensierat under GNU GPL. Det var funktionen som var det viktigaste. Vad kunde Linux erbjuda mig?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kanaljes bild

Jag har kört Ubuntu 7.10 ett tag, var ju tvungen att testa världens kanske mest hypade linuxdistribution. Disten som till och med försöker få bort ordet "Linux" från sig själv. Folk kör inte Linux, de kör Ubuntu.
...Jag har installerat Windows XP...

Du menar att du har installerat NT kernel 5.1?

PHP är mycket förlåtande och det här med variabler.. Bör man inte själv känna till vad en variabel skall innehålla? ... PHP är ett snabbt språk att skriva kod i och man når snabbt resultat...
Ja...

elwiss bild

Du har så rätt så rätt så rätt.

Kristians bild

Bästa lösningen för dig är förmodligen att köra fria program i Windows i kombination med iTunes och Nike+ fram till den dagen alla distar går samman till en enda. Tyvärr så kommer det nog inte hända, eftersom både Red Hat, Novell och Canonical vill tjäna pengar på att sälja support och tjänster kring just sin distribution.

Jag fick också en IPOD i julklapp (Nano Video 4GB) och den funkade prima med Amarok (dock fick jag ange monteringspunkt manuellt vilket kändes lite nybörjarovänligt). Nu har den tyvärr börjat dumma sig då den inte vill spela upp låtar och skivomslagen visas som "pixelgröt". Problemen uppstod inte efter en överföring utan spontant efter IPODen legat i en torr och varm rockficka i någon timme.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

fedors bild

En GNU/LINUX standard kan vi ju drömma om att open source community blir överens. Däremot en standard lösning för att installera proprietära program borde på sin plats.

Sen hoppas jag också på att java blir mer populärt. Bara att det måste bli enklare att hantera vilket det förhoppningsvis blir med IcedTea.

oscarss bild

Ja det är ju sant. Jag var så nära att få in linux på en dator här hemma men tradera powerlister funkar inte alls där så nu kör han som använder den XP med fri programvara så långt det går (jag har sagt till honom att jag gömmer kaffebryggaren på morgonen om han rör IE - det är ett allvarligt hot!), OOo, Firefox, bla bla, men han behöver ju powerlister och även om man inte gillar XP så funkar det j-igt bra "av sig själv". Hur ofta tvingas du öppna en terminal i windows?

nightfalls bild

"Någon sa att jag skulle hämta SVN-versionen av Banshee som skulle ha funktionen i beta. Ok? Användarvänligheten i det? Visst skulle jag klara av att checka ut en SVN version och kompilera den själv, men det bar mig emot. Förstår du inte vad SVN är? Precis, en vanlig användare skall inte behöva förstå vad SVN är.."
Jag ser inte riktigt vad en slutanvändare har för nytta av att använda en utvecklingsversion av Banshee. Att sen vem som helst har möjlighet att testa utvecklingsversionen genom att checka ut den ur SVN (och sen bygga den) får man väl se som en bonus. Jag tycker helt enkelt slutanvändare får vänta på en stabil version med den här funktionen ifrån de vanliga kanalerna (apt-get, yum o.s.v.). Om de sen vill lära sig hanskas med SVN och bygga applikationen, då är det som sagt fritt fram.
.
"Skulle du som utvecklare vilja sitta och ge support för över 400 linuxdistributioner (se distrowatch.com). En kund ringer dig och säger "hej jag kör Lidisto 2.67 med egenkompilerad kärna och ert program fungerar inte", hade det inte varit enklare att få frågan "hej jag kör Windows XP och får inte igång ditt program". Lite enklare att felsöka en plattform än flera miljoner som nästan är likadana."
Det går redan att lösa i dagsläget. Man skriver helt enkelt en kravspecifikation på programmet där man bara inkluderar ett fåtal distributioner som man självklart har testat programmet med. Om kunden vill använda någonting annat så är de kundens problem om programmet inte fungerar. Kunden är då lämnad åt sitt eget öde om de inte följer kraven i kravspecifikationen. Det fungerar även så med program för Windows (ex: kräver Windows XP eller senare.)
.
När det gäller överlag på innehållet i ditt blogginlägg så får jag känslan av att du bara vill se en linuxdistribution, en grafisk miljö, ett grafiskt biblioteket, ett grafiskt tema m.m. Tyvärr är svagheten med ett sådant upplägg att bland annat utvecklingstakten saktas ner då antalet innovationer minskar och man får dessutom datormiljöer som blir känsligare mot div yttre hot (intrångsförsök, virus m.m.). Sen tycker jag personligen att jag kan skapa en grafisk miljö som passar mig och som ökar min egen produktivitet, detta är någonting som jag saknar i Windows.
.
Både Windows och OSX är lite av "One size fits all" och detta är den största anledningen till att jag har valt att använda Linux. Visst, jag föredrar faktiskt open-source men det betyder som sagt inte att jag är emot att använda properiära lösningar.

Kristians bild

Kolla in http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

oscarss bild

Inte sant det där med windows. Windowsversionerna kommer iaf i kronologisk ordning, och den som inte har XP idag är väldigt långt efter i tiden. Linuxdistar släpps hela tiden.

Att önska att linuxprogram ska funka på linux är väl inte för mycket?

Kristians bild

En lösning är att kompilera hela programmet statiskt och det kan vara i lösning i vissa fall (som inte kostar alltför mycket ifall det bara rör sig om enstaka exotiska beroenden).

Hur /etc ser ut berör mest serverprogramvaror och sådant brukar inte intressera hemanvändare i större utsträckning.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

oscarss bild

Tack, men jag menade att han skulle använda firefox, han har fyllt mer än en dator med spyware o dyl Smile IE = nej

nightfalls bild

Nu talar jag inte om att följa alla Linuxdistributioner, mer välja ut ett antal leverantörer av Linuxsystem och helt ignorera resterande. Jag får väl göra ett jämnförelse mellan Red Hat och Microsoft:
.
Red Hat
RHEL 1 -> RHEL 2 -> RHEL 3 -> RHEL 4 -> RHEL 5
.
Microsoft
Windows NT4 -> Windows 2000 -> Windows XP -> Windows Vista
.
Ser inte varför Red Hats produktserie inte skulle vara i kronolgisk ordning.
.
När det gäller Red Hat så lovar de en ny version mellan 18-24 månader och då med 7 års support för varje version. När det gäller Microsoft så vet jag faktiskt inte i siffror på hur länge de kommer att supporta en gammal version och när en ny kommer att släppas, mycket beroende på att de inte är konsekventa.
.
Med andra ord om jag skulle sälja ett program för Linuxmarknaden så skulle jag testa att det fungera med exempelvis RHEL 3 och RHEL 4 och sen specificera att det kräver: RHEL 3 / RHEL 4. Blir ungefär samma om jag skulle sälja det som ett Windowsprogram. Kräver: Windows 2000 / Windows XP.

Kristians bild

IE4Linux tar inte bara hem IE utan också en del grundäggande Windowskomponenter som kan behövas för att köra andra program under Wine. I rent testsyfte använde jag IE4Linux som bas för att därefter installera Firefox, Quicktime samt Flash - och fick på så vis igång aftonbladets webtv. Man kan säkert installera Suns Java också och därmed få igång i princip alla "Windows-only" sidor på nätet som finns Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

elwiss bild

Det trista där är då jag sitter med ubuntu eller suse. Program A funkar bara på RHEL, program B på ubuntu. inget på suse. Vilket prog skall man då strunta i, eller skall man dualboota 3,4 distar för att kunna göra det man vill?

Jag vet vad du menar men jag ser problemet ifrån unixvärlden tona upp sig, inget unix var det andra riktigt likt.

tux-svens bild

"Red-Hat installations-adapter" skulle det väl kunna funka? Adaptern skulle förses med de bibliotek som ev fattas eller är annorlunda i den egna disten o.s.v. Vad säger de som kan mer om kompilatorer och installationsprogram? Smile
Om man installerar installationsadaptern som ska finnas i distrubutonens egna installationskällor, så kan man sedan fritt installera program avsedda för/begränsade till RH menar jag. Att jag nämner just RH beror på att Nightfall:s inlägg handlade just om RH. Det skulle väl gå bra med vilket paketformat som helt, bara man bestämmer sig för nå't. För övrigt är det väl inte helt tokigt med RedHat därför att RPM-paket är en RH-innovation från början som blivit en del av LSB.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

nightfalls bild

Bara en notis om IE4Linux, enligt deras websida så måste man ha en giltig windows licens för att få använda IEs motor. Fast nu har väl de flesta en windows licens liggande någonstans, det bör räcka med en windows 95 licens eller senare. Smile

nightfalls bild

Jo, det blir ett problem, jag tror inte att det går att lösa utan att standardisera. Men samtidigt tycker jag att en standardisering inte riktigt är rätt väg att gå. Tror det är bättre om komersiella aktörer som har funderingar på linuxsatsningar satsar på programmeringsspråk som genererar bytecode (java, .Net/mono). Då blir det så mycket lättare att få det att fungera på flera plattformar.