Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Om Linux ska bli störst!

Så krävs det en mängd åtgärder. För att effektivt kunna konkurrera med Microsoft krävs sammanslagningar av olika projekt. Flera projekt måste bli ett åtminstone i det långa loppet.

Vi lever idag i ett marknadsamhälle där det är marknaden som styr. Då gäller det att kunna anpassa sig efter marknaden. Vad krävs för att folk ska välja Gnu/Linux?

Först och främst så tror jag det krävs en mera effektiv marknadsföring än den vi ser idag. Det finns ju redan en produkt.
Produkten behöver också utvecklas mer och precis som en del är inne på här standardiseras mer.

Flera Linuxdistributioner måste bli en. Det händer mycket men kanske händer det för lite för att linux ska vara konkurrenskraftigt med Windows.

För att linux ska kunna ta marknadsandelar av Windows krävs det en betydligt bättre produkt än Windows på alla plan och inte bara på några. Det är nog så sant som det är sagt folk äter med ögonen och det är microsoft som har grafiken och de redan etablerade tredjepartsprogrammen.

Vi kan inte hålla på och bekymra oss här i Sverige om W32 codecs är lagligt eller inte. Jag har svårt att tänka mig att vi här i Sverige skulle riskera rättsliga åtgärder om vi tillhandhöll en distribution med dessa.

Proprietära programvaror som skype och nvidias egna drivisar kan vi inte heller bekymra oss om vi ska andvända eller ej. Det är vad majoriteten vill ha som är avgörande inget annat. Säga vad man vill om microsoft. Men de har verkligen lyckats. Jag hoppas dock att deras dominerande ställning på marknaden skall avta med tiden.

Pressat ner priserna har open-source rörelsen åtminstone lyckats med på kommersiella program och detta är riktigt bra.Open- Source kommer absolut vara en del utav framtiden.

Men så kanske även Windows i en eller annan form. Kanske för att Microsoft är medvetna om problemet som man ser mer och mer reklam i deras produkter. Operativsystemet kommer bli billigare. I framtiden tror jag Windows kommer finansiera sitt operativsystem med reklam. Jag tror heller inte det kommer kosta speciellt många kronor.

Jag har nyligen testat att kompilera ihop Compiz-Fusion på min gentoo-dator då jag ville ordna ett mer grafiskt snyggt Linux .

Det har dock resulterat i att mitt gnome visar ikoner och fönster fel. Jag orkade inte heller lokalisera vad felet kunde vara så jag kompilerade ihop xfce istället och andvänder det för närvarande.

För övrigt fjärrstyr jag oftast det mesta från min laptop med Debian på.

Min personliga drömdistribution skulle vara en distribution som kombinerade en kompilerare som emerge och en pakethanterare som synaptics. Något som liknande FreeBSD som jag håller på en del med men har dock inte satt mig in tillräckligt ännu i hur systemet fungerar.

Samt bara på ett automagiskt sett hittade det mesta av hårdvaran direkt vid en nyinstallation som Ubuntu-distributionen ofta gör. Grafikmässigt skulle det likna Fedora-distributionen. Sen skulle skulle systemet också ha något som liknade Yast.

Jaja får se vad Linux blir i framtiden. Det har utvecklats enormt mycket senaste åren.Men kanske inte tillräckligt mycket? Åtminstone inte om det ska bli ett större operativsystem än Windows i det långa loppet.

Då krävs som sagt sammanslagningar. När Wal-Mart kom så kunde de pressa sina priser genom att köpa större partier än sina konkurrenter och bedriva en effektivare marknadsföring. De butiker som ville kunna konkurrera effektivt med Wal-Mart var själva tvungna att gå ihop med andra småbutiker och bilda kedjor för att kunna konkurrera på ett effektivt sätt med Wall-Mart.

En jätte måste besegras av en annan jätte.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Tjau en snabb reflektion över WalMart, gOS samt Google... Smile

http://thinkgos.com/

http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=7754614

Finns inte mycket skrupler eller krusiduller med den äffärsiden.

polters bild

Anledningarna till att användare vill ha vissa proprietära programvaror är två. #1. Är att människor är rädda för nya saker. #2. Är att de förväntar sig viss funktionalitet.
Jag skulle vilja påstå att vi ha fria alternativ till i stort sett allting som en "normalanvändare" behöver idag. Så för många hänger det nog på #1. Sedan är det förstås så att det fattas vissa saker i vissa programvaror. Men jag hyser inget tvivel om att vi snart kan erbjuda fria alternativ till dessa också.

För övrigt så håller jag inte med dig om att det är nödvändigt att slå ihop projekt. Jag tror att det mesta går att lösa om vi bara ser till att följa standarder som LSB.

Lasps bild

Vad plun har för tankar bakom den länkningen till ovanstående inlägg?

elwiss bild

De flesta användare är bara ute efter funktionalitet. De väljer det som fungerar bäst för det de vill göra. Därför kör de på med programvara ifrån piratbukten, för även om det finns fria alternativ till de flesta funktioner är min erfarenhet att de oftast inte når samma mognad och användarvänlighet som komersiella program som varit med ett par år.

pluns bild

Jo kollar man in båda länkarna så ser man tunga kommersiella intressen som bara gör det utan krusiduller...

Sen finns det andra intressen som inte bara gör det... Smile
Bara en liten reflektion..

Sen kan man då analysera det djupare angående tex w32codecs men
det lämnar vi för den här gången.

jonasbjorks bild

Plun har varit på trolltåg de senaste veckorna. Han har fortfarande inte berättat vad han själv gjort/gör för Linux mer än att sprida en massa dynga kring öppen- och fri programvara och kanske främst Free Software Foundation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Och laddade hem gOS från http://thinkgos.com/
När jag sedan brände en Iso och bootade så dog maskine helt!
Det kom upp en text snabbt där jag kunde läsa ungefär ändrar macadress
Så nu bootar inte min maskin igen. Tura att man har flera Wink
_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.