Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur monterar man ethernet disk?

Hej.
Nu när jag kan ladda ner mina kort ifrån kameran
behöver jag snart skaffa mej ett digitalt slutförvar.
Jag tänkte ha en ethernet extern hårddisk i samma garderob där
jag ställt routern. Hur gör man för att montera en sådan?
Är det någon som redan har gjort det och kan rekomendera ett smidigt sätt att sätta opp en sådan lösning.

/john
Jag har lite stora fingrar ibland, ursäkta stavfelen....

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iaidokas bild

Hur exporterar din router disken? SMB? NFS?

 
Test.

Test.

fsns bild

Det finns en massa olika sätt att montera disken, beroende på vad den klarar av. Vanligast är att den exporterar[1] sina filsystem över SMB[2], NFS[3], WebDAV/HTTP, och för riktigt flashiga diskar, SATA-over-Ethernet.

 

Om vi får nåt modellnamn på disken, så kanske vi kan lämna förslag på hur man kan göra.

 

[1] Och här menar jag "exporterar" som i den generella termen "gör illgänglig" vilket kan ske på massa olika sätt, över nätet, via kabel, trådlöst, IR, med olika protokoll, osv osv.

[2] SMB står för typ "Server Message Block", men det som avses är Windows generella fildelningsprotokoll.

[3] NFS är "Network FileSystem", det gamla klassiska fildelningsprokollet som använts på Unix i 20 år. Nuförtiden kör vi NFSv4, tror jag det är.

johns bild

Nu får jag slå på wikipedia igen SMB NFS. Inte blev jag något klokare inte, jag har alltså ingen aning.
Det är en asus wl500, men med tanke på din fråga så går det alltså att montera in en extern hårdisk via ethernet i mitt filsystem? Om det är möjligt kommer jag att inhandla en eyhernet disk.
/john

fsns bild

Mycket förvirringar nu. Jag tror inte Johns router skulle vara sammankopplad med hårddisken, och därför är det inte den som exporterar ut disken. John sa bara att den nätverkskopplade dyskien skulle geografiskt vara placerad i samma garderob som routern, tolkar jag det som.

 

För att göra det mer förvirrat så kan det ju tänkas att Johns router även agerar switch, och isåfall kommer John troligen att koppla ethernetkabeln från hårddisken (eller mer korrekt, lagringsservern, såvida det inte är en SATA-over-Ethernetdisk, då är det inte så mycket en server utan en faktisk hårddisk kopplad på Ethernet (fast lite blir det en server iallafall)) in i modemet.

johns bild

I min garderob finns routern, jag skulle vilja koppla in en extra hårddisk i systemet. Men jag vill inte drälla med kablar, så smidigast vore om man kunde ansluta externa disken till routern. Och frågan var om man gör det, hur kan man montera den till filsystemet i datorn.

ungefär så här
mount disken_koplad_till_routern_i_garderoben* /media/routerdisken (*)

så jag kan kopiera filer till den så här ifån någon annan dator ansluten på mitt LAN
cp fil.fil /media/routerdisken

(*) hur kan detta komandot se ut, om det överhhuvud taget är möjligt.
Erkänn att lite porrfräckt skulle det vara med en del av filsystemet i garderoben....

/john

fsns bild

En router vet inte vad en disk är, så du behöver en disk som går att koppla till en Ethernet-port i routern, och som pratar ett protokoll som går att prata över Ethernet.

 

Det enklaste är om man köper en NAS eller Network Attached Storage, exempelvis en Lacie Big Disk. I princip är det en liten dator med en stor disk (i just den där är det nog en liten Linuxdator tillochmed) som fungerar som en filserver. Då kan du montera disken som en vanlig disk, som sitter i maskinen, på det sätt du beskriver:

 

# smbmount \\mynas\exportedfilesystem /media/netdisken
# cp fil.fil /media/netdisken

johns bild

Oohhh tack, Kung fsn.

Då beställer jag en NAS disk.
Tack alla andra också.

/john

fsns bild

Jag skrev visst lite fel, syntaxen för smbmount-kommandot säger tydligen att det skall vara framåtsnedstreck i tjänstenamnet (//mynas/exportedfilesystem) , men det är en detalj. Läs/sök upp man-sidan för smbmount.

 

smbmount är att ganska "rått" sätt att accessa sin NAS. Det finns en mängd olika sätt att lösa att accessa sin nätverksdisk, automount-daemonen, FUSE, KIO-slav/Gnomes motsvarighet till KIO osv. Det är en smula trickigt att få till användarautenticeringen på ett riktigt snyggt sätt, med smbmount kan du få tillgång till disken på ett enkelt och smidigt sätt, speciellt om du är den ende som kör på din Linuxmaskin.