Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Magnatune - we are not evil

http://magnatune.com/ är en musiktjänst där man kan köpa och ladda hem alternativ musik som WAV/FLAC/MP3 eller OGG. Allting är DRM-fritt och du kan tanka hem musiken i valfri form hur många gånger du vill du vill under 60 dagar. Innan du köper kan du provlyssna på alla låtar. Prissättningen är upp till dig själv, allt ifrån 5$ (35 kronor per album) upp till hur mycket du tycker musiken är värd. Betalningen kan ske visa VISA/Mastercard eller Paypal.

Musikspelaren Amarok har Magnatune integrerad och gör det lätt att söka upp musik i de genrar man är intresserad av.

Så om ni så är arga på den onda musikindustrin eller bara gillar bra musik till justa priser så kolla in ovanstående länk Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Magnatune är väldigt bra. Jag har själv köpt nåt album där. Deras filosofi är fin, och dom har verkligen fattar vad det innebär att serva kunderna: Man kan fritt välja att ladda ner sin musik i en mängd format, där bl.a. FLAC och WAV-filer finns att tillgå. Allt i ett.
Itunes har börjat med DRM-fri musik ja, men priserna är inget vidare ännu tyvärr. Jag vill slå ett slag för eMusic, som har en prenumerationstjänst som jag själv använder. Endast Mp3 men helt DRM-fritt och med väldigt förmånliga priser. Deras klient är för övrigt byggd på firefox och är fri mjukvara. Smile

iaidokas bild

Mmm, magnatune har varit uppe några gånger förr här på LP när folk whinear om DRM på nerladdad musik osv...

Min personliga favorit i deras utbud är http://magnatune.com/artists/albums/dufay-cancionero/

Spår 30 kan jag ha på repeat i timmar. Smile

 
Test.

Test.

uffe_nordholms bild

Sedan finns ju också http://www.musopen.com/ även om det inte direkt är det allra senaste från skivpressarna...

jonasbjorks bild

Jag vill slå ett slag för iTunes Music Store som jag uppskattar mycket. Tyvärr fungerar den inte jättebra i Linux men iaf.. iTMS blev tidigare mycket hatade på grund av att de DRM-skyddade musiken. 128 Kbps AAC med DRM och du kan ha låten på upp till fem enheter samtidigt. Så såg DRM-skyddet (FairPlay om jag inte minns fel) ut. Sen hände något.
.
Den 6:e februari 2007 publicerar Apples VD Steve Jobs ett öppet brev till musikindustin, Thoughts on Music där han förklarar för musikindustrin hur dumt DRM är. För ni trodde väl inte att det var Apple som ville ha DRM på musiken? Sen kommer vi till det magiska datumet: den 30 maj 2007 bara tre månader efter Steve Jobs brev till musikindustin släpper Apple iTunes Plus. Samma iTunes Music Store som innan, men nu med mervärde för kunden. Låtarna i iTunes Plus skickas i 256 Kbps AAC, saknar DRM och går att använda på obegränsat antal musikspelare/datorer. iTunes Plus kostar, tro det eller ej, lika mycket som DRM-skyddade låtar. 9kr/låt eller 90kr/album (vissa skillnader finns, men 9kr och 90kr är generellt för iTMS). Så nu kan användaren välja om hon vill ha dubbelt så hög bitrate och ingen DRM eller gamla vanliga DRM-skyddade 128Kbps AAC.
.
All musik finns inte tillgänglig som iTunes Plus än, vem är den skyldige? Skivbolagen så klart. Men det händer saker, ett av världens största skivbolag Sony BMG släpper DRM helt skriver businessweek.com den 4:e januari 2008. Så snart kommer Sony BMG's titlar finnas som iTunes Plus också..
.
Ok, innan jag slutar hylla iTMS skall jag berätta hur det gick för de DRM-skyddade låtar du handlade innan iTunes Plus kom till. De går att uppgradera! Det är sant. All musik du köpt kan uppgraderas till iTunes Plus låtar. Well, all musik som kommit som iTunes Plus dvs. När du loggar in på iTMS får du ett meddelande om vilken musik du har köpt som går att uppgradera. Kostnaden för detta är 2kr/låt eller 30% per album om jag förstod det rätt. Apple visar vägen för framtidens musikindustri. Apple förstår vad konsumenterna vill ha, men det är svårt att erbjuda dem det när andra sitter på rättigheterna till musiken.
.
Så nackdelarna då? iTunes finns inte till Linux. Mac OSX och Windows har möjligheten att använda det och sannolikheten att Apple släpper iTunes för Linux får vi nog räkna som minimal..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Jag tror väl i och för sig inte att Apple har stört sig sådär värst mycket på ett DRM-skydd som håller musiken i deras spelare, men det är inte relevant just nu. Smile

Just att Apple inte har släppt och troligen inte kommer släppa Linux-klient inom en snar framtid är ju en dealbreaker utan dess like tyvärr. Jag är annars helt för att företag ska släppa Linux-klienter.

Är iTunes fortfarande ett RAM-monster förresten? Det är ett tag sedan jag körde det, men då sög det musten ur datorn totalt.

Kristians bild

Jag testade iTunes i Wine, men fick en svart skärm (körde i fönster och i desktop-fönster). Är det något du lyckats få att fungera?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

90 kr för ett album, eller 170 kr för samma album i butik (med fodral, plast och papper). är inte det en bra deal tycker du?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Ah, hittade http://wine-review.blogspot.com/2007/10/itunes-73-on-linux-with-wine.html
Hm, ganska många steg - men det kanske går att scripta, i likhet med IE4Linux

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

polters bild

Om jag ska vara ärlig så tycker jag nog att 90 kronor är lite för mycket för lossy filer.