Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

2008 - Ännu ett år...

Min laptop och sökandet efter den smidiga disten
Jag har börjat leta lite efter den smidiga disten till min laptop. Med smidig så menar jag att den skall vara enkel, tillräckligt stabil och ha ett bra programvaruarkiv. Detta mest pga hur laptopen mår...
Laptopen mår bra för det mesta, dock har vissa komponenter valt att begå självmord. För några månader sen var det cd-enheten och ett tag efter så valde batteriet att lägga av. Detta har gjort att jag inte velat bära med mig laptopen. Jag hade inte heller hittat den information jag behövde i bios för att veta till 100% att man kunde boota en livecd eller installcd från min externa usbbrännare. Dock gjorde jag ett test i måndags och märkte att detta fungerade.
-
Jag satte mig på måndagen innan det var dags att åka och installerade Ubuntu 7.10. Tänkte att det var dags att ge Ubuntu en chans till. Det har ju inte varit något märkvärdigt tidigare. Installationen tog lång tid på min laptop av nån okänd anledning. Faktiskt dubbelt så lång tid som med PCLinuxOS eller Debian.
-
Sen fick jag första problemet men det är inget som avgör för mig när jag skall välja vilken dist som får stanna på laptopen. Jag fick den klassiska uppstartsbuggen med svart skärm. Det är lätt fixat och inget man behöver gnälla om Smile
-
Till en början så verkade det som Ubuntu kunde bli den dist som slutligen hamnade på laptopen. Det ända problem jag fick först var att flash inte ville installeras ordentligt. Inget större problem det heller då lösningen kom från en hjälpsam själ. Toppen tänkte jag.
-
Sen började saker hända som gjorde att jag installerade PCLinuxOS istället. Först så märkte jag att uppstarten tog evigheter. Jag har inte tagit tid men jag vänta säkert nån minut innan man var framme vid inloggningen. Och sånt stör jag mig på enormt mycket. En dator skall inte ta så lång tid att starta upp.
-
Sen kom nästa problem. Detta uppenbarade sig igår. Jag får veta att mitt system har blivit skadat. Nåt har hänt med paketdatabasen och systemet är i illa skick.Jag bör åtgärda detta omedelbart. En sån här stor "krasch" har jag aldrig varit med om. Det intressanta är också att jag inte haft datorn inkopplad på internet sen installationen gjordes. Så jag har inte kört synaptics...
-
Ut med Ubuntu och in med PCLinuxOS som i mina ögon är det bättre valet. Uppstart av livecd och installation går mycket snabbare på min laptop. När installationen är klar så tar det cirka 20 sek från det datorn startar tills att jag är vid inloggningen. Fler saker fungerar från start, samt så behöver jag inte hämta nåt för att få beryl/compiz. Jag behöver bara köra drak3d innan jag loggar in första gången.
-
Vinnare blev PCLinuxOS och nu har jag en enklare distribution på laptopen.
-
VISMA/SPCS
Jag håller på och startar upp ett eget företag och var igår på ett möte med Nyföretagarcentrum. Där fick jag en cd-skiva med en applikation som jag var tvungen att köra innan nästa möte. Det heter "Gör din egen affärsplan" och är utgivet av VISMA/SPCS. Ok, tänkte jag när jag gick hem. Jag har ju Crossover Office hemma så jag får väl installera med det.
-
Kommer hem och sätter in skivan. Startar upp COO och börjar installationsprocessen. NEJ, det går inte att installera. Programvaran kräver .net 2.0 och den går inte att installera. Det blir ett fel hela tiden och installationen avbryts. Wine har jag inte tillgång till just nu då jag inte har datorn uppkopplad. Sitter ju inte i mitt egna hem utan är och hälsar på familj.
-
Jag behöver köra programmet och lösningen är antingen att se om jag kan installera och köra det i min win2003 installation som jag har i Virtualbox. Men då behöver jag komma åt cd-enheten och ett usbminne därifrån. För jag måste ha med mig uppgifterna på usbminne inför nästa möte. Får jag inte det att fungera så kan jag inte köra programmet. Jag vill ju inte installera windows på datorn bara för ett litet program som körs en gång...
-
Mina projekt
Kommer att ändra ett av mina projekt. Då tänker jag på ÖppenKällkod.se. Sidan kommer att byggas om helt och inte längre fokusera på Linux. Det finns olika skäl till det. Hur som helst, så kommer ÖppenKällkod.se att handla om just öppen källkod. I sektionen för operativsystem så kommer jag presentera några linuxdistar, jag kommer presentera några BSD, samt så kommer jag ha en tredje sektion där jag presenterar andra fria operativsystem som ReactOS, Syllable m.fl.
-
FöretagsLinux.se kommer att ligga på is. Jag kommer inte göra så mycket med den då det inte verkar finnas nåt behov av en sådan sida.