Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu går bara köra i låg-grafikläge [LÖST]

Allt fungerade perfekt med Ubuntu ända tills jag fixade drivrutinerna för att kunna få fram de grafiska effekterna, som t.ex. roterande kub och darriga fönster. Vad jag gjorde var att under Lägg till/ta bort program bockade i NVidia binary X.Org driver ('new' driver). Jag fick av en kompis höra att det var det jag skulle bocka i. Vad som sedan hände var att allt fungerade perfekt i någon timme, sen låste sig datorn. Efter det gick den knappt använda utan att den låste sig efter bara någon minut. Så nu har jag äntligen lyckats bocka ur den där drivrutinen, och nu låser datorn sig inte längre.

Istället är allt annat med grafiken kajko... Under uppstart av datorn kommer en ruta upp som säger "Ubuntu körs i låg-grafikläge. Din skärm och ditt grafikkort kunde inte identifieras korrekt. För att använda högre upplösningar, visuella effekter och flera skärmar måste du konfigurera detta själv."

Och så kan jag bocka i "Kör alltid i låg-grafikläge". Kan också trycka på tre knappar: Konfigurera, stäng av, eller fortsätt. Jag vågar inte klicka på konfigurera, för då lär det väl bli ännu mer kajko...

Jag undrar om någon kan tala om för mig vilka inställningar jag ska ha på de olika ställena. Jag har en DELL-skärm, modell E771p storlek 17". Grafikkortet är ett NVidia GeForce 7500 LE.

När jag nu går in under Lägg till/ta bort program är inget ibockat om jag söker på NVidia. Att välja på under namnet NVidia finns:
-NVidia binary X.Org-driver
-NVidia binary X.Org-driver ('new' driver)
-NVidia binary X.Org 'legacy' driver

Går jag in i inställningar för skärm och grafik så är det under fliken "Skärm" inställt modell "plug'n'play" med upplösning 800x600 i 61Hz.

Under fliken "Grafik" står det högst upp "Grafikkort (NVidia GeForce 7 series)" och vid drivrutin står det "vesa-generic VESA-compliant video cards".

Så, vad ska det stå på alla olika ställen? Behöver jag något ytterligare program? Drivrutin? Hjälp mig innan jag kastar ut Ubuntu...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Kör

grep "nvidia" /var/log/Xorg.0.log > nvidialog

och posta filen nvidialog

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

fredentofts bild

Vet du om grafikkortet funkar i någon annan dist/operativsystem?
Det kan vara så att 3d-delen av kortet är trasigt och det därför ballar ur när nvidias drivrutiner är igång.
En annan möjlighet är att grafikkortet inte får tillräckligt med ström för att köra i 3d-läge.
Möjlighet tre är att kylningen av kortet inte håller måttet, jag har varit med om att kylflänsar suttit löst och orsakat krasher/hängningar i 3d-läge.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

pluns bild

I Ubuntu finns "Hanteraren för proprietära drivrutiner" under Meny System > Administration.

Där bockar man i att man vill använda nVidias drivare.

Alternativt så använder man Envy

http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Behövs inget pillrande numera.... (förutom om man kör hardy)

Simsons bild

Kör hurdå? I en terminal? Testade, men inget händer.

Simsons bild

Det fungerar utmärkt i Windows som ligger på den andra partitionen och har alltid gjort.

Problemet verkar nu vara löst, så den här tråden kan härmed stanna.

Lösningen var att installera Envy (tack "plun" för tipset!) och låta det programmet fixa drivrutinerna för grafikkortet. Nu går allt problemfritt. Har kunnat köra i bortåt 5-6 timmar utan att datorn hängt sig en enda gång. (Peppar, peppar!) Smile

Simsons bild

Den har jag haft ibockad förr och det var då som datorn hela tiden låste sig. Testade igen nu, men samma skit händer. Den låser sig nästan direkt. Har bockat ur den nu och nu funkar datorn. Nu har jag också - peppar, peppar - rätt skärmupplösning. Men compiz-effekterna är såklart borta.

Ska kolla närmare på det där Envy.