Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KDE4.0 - Äntligen här!

Internet jublar. Idag, efter elva år som ett av de största och mest framgångsrika opensourceprojekten, släpper KDE första versionen av nästa generations skrivbord - KDE4.0.

Två år av utveckling har lett fram till den nya plattformen KDE4. Med hjälp av Trolltechs fantastiska ramverk Qt har KDE blivit bättre och smartare på alla sätt. Qt4 har även medfört portabilitet på ett sätt som KDE inte tidigare haft. Qt är det ramverk som bland annat Opera, Skype, Picasa och Adobes nya produkter skrivs med och Qt gör det fruktansvärt enkelt att skriva plattformsoberoende pogram. KDE4 är det första opensourceskrivbord du kommer kunna använda på likväl Linux som på OSX och Windows.

KDE4.0 är den första versionen i KDE4s livcykel. KDE3 kommer fortsätta få säkerhetsuppdateringar i många år framöver då företag, instutioner och liknande inte brukar vara så jätteglada i att byta ut hela sin IT-miljö i en handvändning, så ni som tror att KDE3 är ute ur bilden, misströsta ej.
KDE4.0 är en uppvisning av vad framtiden har att erbjuda. Nu är alla bibliotek och nya, spännande tekniker klara och skrivbordet är nu redo för att applikationsutvecklarna bekantar sig med all den nya teknologin och applicerar den i sina applikationer. Framtiden har mycket att bjuda på!


Bland de nya spännande teknologierna som KDE4 bjuder på finns Phonon som är ett multimediaramverk som skall göra alla underliggande multimediabekymmer till blotta minnen för utvecklarna. Oavsett om din applikation körs på Linux, Windows eller OSX så pratar du endast med Phonon, som i sin tur pratar med "motorer" såsom Xine, Gstreamer, NMM, Quicktime, DirectSound/DirectX osv.

Tillsammans med Solid [2], KDE4s hårdvaruabstraktionslager, blir detta extra spännande då du nu kan bestämma att din Skype-konversation skall höras i dina lurar, men din musik, som du spelar i Amarok, skall spelas i datorns högtalare, så att du inte stör konversationen. Solid är för hårdvara vad Phonon är för multimedia - ett sätt att göra all hårdvara generisk för programmeraren. Genom att använda underliggande programvaror som HAL och NetworkManager kommer du enkelt kunna styra allt sådant via Solid, utan att behöva sätta dig in i varje förändring i de enskilda applikationerna eller teknikerna.

Decibel gör kommunkation med dina vänner helt transparent. Nu behöver du inte oroa dig längre om hurvida Jonas är inloggad på Jabber, Skype, ICQ, MSN eller kanske på Gadu-Gadu - Decibel hittar det bästa sättet att kommunicera med Jonas åt dig. Tillsammans med Akonadi, som kommer i KDE4.1, kommer detta tas ytterligare ett steg. Akonadi är ett PIM-ramverk, dvs ett sätt att hantera personliga data kring dina kontakter, kalendrar, personuppgifter, epost och gud vet vad. Allt detta skall samlas i Akonadi som skall hämta precis det du vill ha.
Tänk dig själv, att du undrar när du senast pratade med Marcus. Genom Strigi (mer information om Strigi i KDE4) söker du efter konversationer med Marcus och hittar en skypekonversation ni hade för en vecka sedan. Samtidigt kan du se att Marcus då skickade dig sin önskelista som en textfil. Men den token har skrivit rosa rullskridskor? Kan detta verkligen vara sant eller driver han med mig? Du klickar på Marcus och genast öppnas en konversation med Marcus där du kan fråga honom om han blvit tossig på riktigt. Allt helt genomskinligt, tack vare Akonadi, som håller reda på all information om hur du interagerar med dina kontakter, Strigi, som gör all denna information sökbar, och Decibel, som gör kommunikationen med Marcus genomskinlig.

Om du tycker det semantiska skrivbordet verkar spännande kan du även läsa på om NEPOMUK-KDE, Soprano [2] och Akonadi.

Men det roliga slutar inte här! Kross är ett skriptningsramverk för KDE4 där du skall kunna skripta för vilket program du vill, med vilket skriptspråk du vill! I nuläget stöds Python, Ruby och Javaskript, men allt fler skriptspråk är planderade. Detta gör det väldigt enkelt att exempelvis skriva insticksmoduler till Kopete eller kanske till Kword. Din upplevelse med Kword kommer förresten också aldrig bli densamma igen, nu när du kan använda dig av Flakes underbara magi för att skapa alla möjliga sorters former av variabelt innehåll i dina dokument.

Nu har vi fått nog av allt tekniktjafs och vill sätta tänderna i något mer handgripligt, så nu är det dags att presentera Dolphin, KDE4s filbläddrare.

Konqueror finns kvar i KDE4 men rollen som primär filbläddrare läggs istället på Dolphin, som är uteslutande designad just för detta. Dolphin är även nerskalad och skall vara så enkel att använda som möjligt, till skillnad från sin storebror Konqueror som ibland beskylls för att vara svårhanterad. Konqi kommer dock fortsätta vara KDEs armékniv även i fortsättningen. Det du inte kan göra med Konqueror, är inte värt att göra.
Många applikationer har fått mycket finputsning och gott omhändertagande och ett program värt att uppmärksamma är Gwenview, som numera är standardbildvisare i KDE4.

Har ni inte redan testat Gwenview, gör det. Den är, redan i sin KDE3-version, en ypperlig bildvisare.
Sen måste jag ju nämna ett par ord om Konsole, som fått sig en upphettning. Konsole är KDEs terminalemulator som nu har lånat mycket ifrån en tidigare modifikation av Konsole för KDE3, Yakuake. Konsole-utvecklarna utförde lite användartester och skickade ut frågeformulär för att undersöka användandet av Konsole för att kunna optimera den så mycket som möjligt. Temahanteringen har fått sig en riktig uppsnyggning och flikarna har blivit intelligenta och berättar nu för dig antingen vem som är inloggad vart, vilket program som körs eller liknande saker, direkt i fliknamnet, så du slipper byta kring bland alla dina femtioelva flikar för att hitta rätt.
Okular är utvecklingen av KPDF. Inte längre bara en PDF-läsare, numera en dokumentläsare. Tanken bakom Okular är att den skall kunna öppna det mesta såsom PDF-dokument, OpenDocument-filer, Microsoft Office-dokument, vektorgrafik och Gud vet vad. Du kan även skriva ner annoteringar i de dokument du öppnar.
Kcontrol har fått sig en rejäl make over och inspirerats av den kontrollpanel som först såg dagens ljus som ett hemmasnickeri i Kubuntu. Tekniskt sett använder den samma KListView som skrevs specifikt för Dolphin, och har fått många förbättringar till sitt gränssnitt.

Plasma. Sällan har något så enkelt fått så mycket skriverier. Plasma är det nya skrivbordet i KDE4. Mäkta omskrivet. Glöm Kicker och Kdesktop. Nu är allt Plasma. Med inspiration av Superkaramba skapades ett skrivbord som byggs upp av widgets, liknande OSXs skrivbord. Allting är plasmoider som kan interagera med vartannat och ingenting är längre statiskt på just ett vis. Allt i plasma går att manipulera bäst du vill. Tillsammans med Kwin och Oxygen står Plasma för den grafiska framtoningen av KDE4. Kwin följer med i trenderna och ger KDE compositfunktioner utan vare sig Compiz eller XGL. Dessutom är den så fiffigt konstruerad att den känner av huruvida din dator har stöd för de nya häftiga skrivbrdseffekterna eller ej, och automagiskt stänger av dem om så inte skulle vara fallet.
Oxygen började som ett ikontema till KDE4 (som följer Freedesktops namnstandard, precis som Tango, ikontemat till GNOME, vilket ökar interoperabiliteten de två skrivborden emellan) men har nu utvecklats till hela standardtemat i KDE4. Allt ifrån ljud till färger på namnlister har Oxygen nu hand om.
Tillsammans, ser allt detta ut såhär.

Om ungefär ett halvår planeras KDE4.1 släppas, och då borde de flesta applikationer ha anpassat sig till den nya plattformen. Dessutom har vi ju guldklimpar som Amarok2 och Koffice2 att vänta det närmaste.

Följ med på fest på Freenode i kanalen #kde4-release-party!

Läs vidare på:

Må kraften vara med er!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jaqobs bild

Utmärkt nyhet, och utmärkt skriven nyhet!

polters bild

Trevligt. Vi får se när jag får tillgång till KDE4 i Debian Testing. Ingen brådska för mig dock, då jag räknar med ett antal barnsjukdomar. Smile

Marcuss bild

fantastisk nyhet! 5/5. Mer sånt här min gode vän jeff.

och förresten, jag vill ha rosa rullskridskor Smile

rolandfranss bild

Gnomeanvändare som jag är av vana, hindrar inte att jag mottar denna nyhet med stort intresse. Det känns som om det finns många intressanta saker att kika på i KDE framöver.

Stort plus för en mycket välskriven nyhetsartikel. 5/5

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

Lasps bild

Tack jeff för en bra beskrivning av något som kan komma många till del.
Vi ser med tillförsikt fram emot att testa KDE4 Både i nyupptäckta Linuxmiljöer och under Windows .
Bra skrivet. Önskar att vi får se mer av denna karaktär på LinuxPortalen.
Då lever den och Linux växer.
_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

benzins bild

Har kört KDE4 i en timme och jag gillar det skarpt. Trots att jag är en gnome-kille (damn). Det känns nytt och spännade (passar iofs mej bra som installerar om ubuntu vid varje ny alfa....). Än har jag dock inte kommit överens med taskbar:en.... vart hittar jag inställningar fär denna?

Ha de!

/B

pbs bild

Några förklaringar till att varför 4.0 släpptes så tidigt:
http://nowwhatthe.blogspot.com/2008/01/sweet-follows-sour.html

Kristians bild

Är du riktigt modig så finns den i experimental Wink

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jentins bild

Det finns inga inställningar till den. Det fattas möjligheter till att justera mycket i KDE 4.0, vilket gör det svårt att använda det till annat än att titta på tills det är klart.

------------------------------------------
Det är gratis att prova Linux.

tux-svens bild

en del ännu jämfört med KDE 3.5.7 för att jag skall vilja ha KDE 4.0 som mitt normala arbetsskrivbord. MEN... vilken fantastisk positiv presentation av KDE 4.0!!! Det lyyyste av sann entusiasm och glöd! BRA Jeff, mycket bra skrivet! Betyg: MVG+ Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

polters bild

Många delar av KDE 4 fattas i .0 vad jag har hört. Kopete blev väl inte helt klart heller?

polters bild

modig kan jag väl vara för rätt pris, men KDE 4 är inte riktigt sååå spännande.

pbs bild

Kopete kom nog med, men de lovade större förbättringarna (integration med Decibel etc.) låter ännu vänta på sig.

jeffs bild

Kopete skulle inte vara med i .0, utan satsade på att släppa Kopete2 till .1. Dock togs ett sistaminutenbeslut att plovka med Kopete i .0, men den egentliga skillnaden mot KDE3-varianten är bara att den är protad till Qt4. I .1 får vi se den riktiga nya Kopete.

Tack alla för de snälla orden. Det är inte jättelätt att skriva en artikel när man sitter på jobbet och låtsas arbeta, så ni får ha lite överseende med vissa formuleringar och liknande. Jag rättar löpande lite stavfel och skriver om lite grand så nu borde den make:a lite mer sense än tidigare. Smile
_______________________
Jeff - Din egen delivery service

------