Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Drupal gör jobbet !?!

När jag började arbeta med mina två projekt ÖppenKällkod.se och FöretagsLinux.se så spenderade jag en hel del tid med att testa olika CMS'er. Jag tyckte alla jag testade hade för mycket brister och många hade också lite för hög tröskel att ta sig över innan man var igång med en sida.
-
Jag ville få upp allt så snabbt som möjligt och valde därför att köra en statisk lösning till båda projekten. Detta ger en enklare start men är enormt jobbigt när man väl fått en hel del sidor. Lägger man till en kategori i menyn så kommer man få göra det på samtliga htmlfiler där den menyn finns. För att nämna nåt.
-
Idag (för nån timme sen) så började jag titta på drupal igen. Och nu har jag börjat klura ut hur saker och ting fungerar. Och allt känns riktigt bra. Jag har fått upp en bra grund med bra design som jag kan bygga vidare på. Lite information har jag lyckats få dit också.
Lite mer arbete sen kan man fokusera helt på innehållet.
-
Kolla gärna in på http://www.oppenkallkod.se och http://www.foretagslinux.se och säg vad ni tycker Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild

Även Floss-Kodare.se har fått en ordentlig sida nu Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

rejass bild

Med risk för att vara tjatig (kallas ibland LicensMarcus). Jag skulle vilja uppmuntra dig till att välja en annan licens som standard för innehållet. Använd gärna CC-licens men i så fall utan NC. Varför jag nämner detta nu är att det är något man bör bestämma från början innan man får material på sidorna. Det är mycket besvärligare att byta det senare.

/Marcus

mikaeljs bild

Jag valde CC just pga NC... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild

Du får gärna föreslå nån licens bara den skyddar innehållet från att användas i kommersiellt syfte... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Linuxportalen och dess wiki ligger under en sådan licens, så där kan man dela material. Däremot kan man inte dela med wikipedia/wikibooks material vilket man nog bör ha i tankarna innan man tar ett sådant beslut.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

rejass bild

Varför vill du skydda det mot att användas i kommersiellt syfte?

 

Fundera lite innan du svarar, ställ dig också frågan; "Hur vill jag att det skall användas i framtiden?"

 

Du väljer säkert detta skydd i största välmening, du tänker att det är rättvist att materialet som du ensam eller i grupp med andra producerat inte kan exploateras kommersiellt. Det finns dock flera problem med detta som man kanske inte direkt tänker på. Risken är också stor att den begränsning som införs slår på helt andra ställen än vad som var avsikten från början.

 

Ett problem är att materialet blir inkompatibelt med en stor del av det fria material som redan finns publicerat. Man kan alltså inte blanda dem för att skapa en större helhet.

 

Ett annat är, framför allt om flera bidrar till materialet, att det blir låst med NC för en överskådlig framtid. Så om någon vill använda materialet utanför licensen så kan ingen tillåta detta (utan att alla bidragande är med på det). Tänk på att detta kan vara du själv. Du kanske i framtiden när dessa sidor blivit lite större måste få in pengar på något sätt. Du kanske vill sälja reklamplats, eller sätta Google-annonser på sidan. Kanske du vill göra reklam för ditt eget företag på sidan. Det tillåter förmodligen inte licensen, och du kan inte ändra på det.

 

Problemen är inte så stora så länge en person är ensam upphovsman, då kan denne person enkelt välja olika villkor i olika sammanhang men om man har många bidragande hamnar man i en situation där innehållet är låst och ingen kan byta licens på materialet (Se till exempel Linux-kärnan). Inte ens initiativtagaren till projektet kan byta licens. Ett sätt att lösa detta är att alla som skriver på sidan överlåter sina rättigheter till dig, på så sätt kan du i framtiden välja att byta licens eller göra undantag. Ett uppenbart problem med detta är att du ensam har fördelar mot alla andra, det kan man lösa genom att ge rättigheterna till en organisation.

 

Men min personliga övertygelse är att "Share-Alike" ensamt är ett minst lika gott skydd mot kommersiell exploation som "Non-Commercial". Det hindrar inte någon från att använda materialet kommersiellt men tvingar alla att göra det på samma villkor. Det tycker jag är rättvist.

 

I övrigt går ju NC stick i stäv med de värderingar de flesta som arbetar med fri programvara har, oavsett om man kallar det fri programvara eller "open source".

mikaeljs bild

Jag vill skydda det jag publicerar mot att användas kommersiellt av den enkla anledningen att det känns oerhört trist att sitta och arbeta med nåt och sen så tjänar nån annan pengar på det. Denna inställningen har jag dock i första hand till dokumentation. Jag kommer garanterat att få göra det mesta arbetet på sidorna jag skapat. Så det innebär att jag kommer få sitta timtals varje månad med att skriva nyheter, guider, artiklar osv. Vilket jag visserligen gillar, och jag gillar också att dela med mig av det. Dock har jag enormt svårt att låta nån tjäna pengar på nåt som jag själv inte tjänar nåt på. Det känns som man blir utnyttjad.
-
Annonsering har jag tänkt försöka hålla borta från sidorna. Annonsering skapar ofta problem och det är inte speciellt lätt att få in pengar den vägen heller. Det lär ju jonas vara medveten om med tanke på vad som sagts om just det här på portalen. Google är kinkiga med att betala ut och skall vad jag hört ha konstiga regler. Sälja bannerannonser är heller inte det lättaste. Jag har under dom 2 år jag följt lp endast sett 3(?) bannerannonser där op5 varit den mest synliga.
-
Hur vill jag att informationen skall användas i framtiden? Jag vill att människor skall kunna komma in på sidan och få vettig information. Jag är inte speciellt intresserad av att se något i nån bok eller nån tidning. Böcker kan man arbeta fram oberoende av sidan och dess licenser.
-
Licensval är annars enormt svårt och tittar man runt på en del linuxsidor (som howtoforge) så använder dessa copyright. Dom har alltså varken CC eller GNU FDL.
-
Till drupal så fanns det en copyrightmodul som jag tog ner. Enligt informationen så skulle man dels kunna sätta licens på sidan. Men sen skulle man kunna välja en licens per "node". Detta skulle innebära att den som publicerade en artikel skulle själv kunna välja licens till just den artikeln. Jag har installerat modulen men hittar inte den funktionen. Detta var i alla fall den största orsaken till att jag valde just cc nc. Att jag kunde sätta cc nc på mina och andra själva kunde välja.
-
Jag överväger dock att använda mig av GNU FDL, även om jag inte gillar allt i licenstexten. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~