Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera från källkod i SUSE Linux

Att installera program från källkod är inte så svårt, men det kan krångla. När du har laddat ner källkoden är den troligen komprimerad med gzip (.gz) eller bzip2 (.bz2) och arkiverad med tar (.tar). Ett paket som distribueras så kallas för tarball. Du kan hitta källkod för många program på följande sidor: http://freshmeat.net/, http://sourceforge.net/, http://www.gnomefiles.org/ och http://www.kde-apps.org/ .

Vi har valt att ladda ner den påhittade filen joonix-1.2.tar.gz och skall extrahera källkoden så vi kan börja jobba med den. Vi använder kommandot tar för att extrahera filerna från arkivet, eftersom arkivet är komprimerat med gzip (det ser vi på filändelsen .gz ) måste vi packa upp arkivet först.

Läs hela guiden som PDF på http://mylink.se/wwxv35

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Bra initiativ, har inte hittat någon bra dokumentation om att installera från källkod på svenska.

tux-svens bild

Jag antar att den skall ingå eller redan ingår i din datautbildning i skolan?
Jag har några frågor i anknytning till detta:
1. Då man istallerat en RPM har man ju fördelen att den är lätt att avinstallera igen om man inte gillar den. Hur gör man om man vill avinstallera ett program som man kompilerat/installerat direkt från källkod?
2. Hur kollar man vad som är installerat på detta sätt? (program och version)
3. Hur gör man om man senare hittar en färdig RPM som man vill ha in istället för den version man kompilerat/installerat från källkod?

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pluns bild

Utmaningen är att inte så många svenskar engagerat sig i projekt...
Att installera källkod för källkods skull är ganska meningslöst enligt min mening.
.
Däremot om man har någon applikation man tycker om så letar man upp
projektets "bopålar" och kollar deras wiki där oftast allting står.
Tyvärr är det ofta på engelska men det fixar ju många svenskar idag.
.
Källkoden får ett helt annat liv när man engagerat sig i ett projekt och byter till källkoden som är under utveckling och sedan kan tycka till mot utvecklare och andra användare ....ganska magic Smile

alberts bild

Hur gör man om man vill avinstallera ett program som man kompilerat/installerat direkt från källkod?
När du installerar programmet, ange --prefix=/usr/local till configure scriptet. I /usr/local brukar inte filer som hanteras av paket ligga. Det är bra att filerna inte blandas. För att avinstallera brukar många program ha funktionen "make uninstall". Stå i samma katalog som du stod i när du skrev "make install" så försvinner filerna. Det är bara att hålla tummarna att någon av filerna inte används av något annat program... (därför är det som sagt bra att filerna ligger under /usr/local, så minskar den risken).
 
Hur kollar man vad som är installerat på detta sätt? (program och version) Titta efter i /usr/local/bin. Skriv "programnamn --version" så får du fram versionsnumret.
 
Hur gör man om man senare hittar en färdig RPM som man vill ha in istället för den version man kompilerat/installerat från källkod? Avinstallera den som ligger under /usr/local (make uninstall) och installera rpm-paketet i stället.

tux-svens bild

Det var raka klarläggande svar på mina frågor. För mig är dessa svar mycket viktiga. jag vill alltid ha klart för mig hur man återställer till tidigare status om något inte blir som man tänkt sig.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!