Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Framtiden för gentoo är oviss!

Oroväckande att inte ett nyhetsbrev verkar ha gått ut från http://www.gentoo.org sen den 15 oktober -2007 och att inte sidan blivit uppdaterad sedan dess. Det brukar gå ut ett i veckan.Det verkar vara lite turbulens kring min favoritdistribution just nu.

Gentoo - Wikin har även senaste tiden blivit hackad. 2007-12-12 blev den hackad och en del filer förstörda. Vad som är mer oräväckande är att inte Gentoo Foundation verkar existera mera.

Det som är positivt är att grundaren Daniel Robbins vill komma tillbaka till projektet. Mindre positivt är att flera i Gentoo Foundations styrelse inte verkar gå att få tag på. Daniel Robbins verkar också komma med en del krav på att vilja se nya styrelsemedlemmar som han själv väljer. Han talar även om en förändring av hela projektet samt på att ta över detta helt tillsammans med den nya styrelsen han vill ska ta över projektet.

Vad som egentligen händer återstår att se. Jag vet inte vilka Daniel Robbins jobbat åt senaste tiden. Men vad jag hört så har han i alla fall slutat på Microsoft.

Att han har höga tankar om Sabayon-projektet tycker jag också är vettig. Vad vore exempelvis Ubuntu utan Debian-projektet och viceversa.

Just nu behöver Gentoo-projektet som det verkar verkligen ett effektivt ledarskap. Personligen så hoppas jag nog det blir Daniel Robbins igen.

Det är dock svårt att se hur händelserna kommer utvecklas så jag är ändå något restriktiv och återhållsam med mina egna åsikter. Vet inte hur mycket som är rena fakta. Vet inte heller hur det hela kommer utvecklas.

Vet inte heller om Microsoft har något med det hela att göra. Har bara en undran i min skalle. Hoppas dock det kommer något bra utav det hela i slutändan. Jag står inte och faller med min favoritdistribution.

Jag vet ju att idag andvänder ändå de flesta Ubuntu. Själv andvänder jag Debian "Etch" och trivs bättre och bättre med denna distribution hela tiden. Det har verkligen hänt något med Debian de senaste åren.

Skulle jag vilja ha nyare paket etc. så installerar jag inte ubuntu utan jag uppgraderar bara mitt debian till "sid" eller något dylikt.

Under tiden är det dock många frågor i min skalle vad håller på att hända med gentoo? Kommer distributionen dö ut helt? Ska jag ändå välja att ha kvar den ouppdaterad på min stationära dator?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

... så är det utan tvekan en av de sämsta distributionerna jag har testat. Att det tog mellan 5-7 timmar att installera är ju bara sinnessjukt, (hoppas de har blivit bättre), men själva grundtanken att vara användarvänlig under hela installationsprocessen och ge en massa färdiga applikationer, för att sedan kasta in användaren i portage, är.. i mitt huvud, så jävla dålig. Source-distar ska väl installeras just från source till så stor del som möjligt? Att hålla på som Sabayon gör har inga fördelar.

pluns bild

Måhända beror det på det vanliga Linuxkäbblet och att ingen accepterar att någon bestämmer... Smile
.
http://planet.gentoo.org/ > Joshua Jackson har ett långt inlägg
.
That is in part really what the open source moment has as its benefit and downfall. It drives people to both strive harder..but also to fork because to quote some people “that bloke is a real arse and I won’t work with him”. Even returning in a “part time” role would be a disaster after all. I don’t think many have forgotten what happened with the last time you rejoined. That lasted all of about 2 days.
.

Personligen så tror jag det skulle vara bra med några nedlagda större distar...på tok för mycket käbbel o forkar just nu inkl fundamentalism som verkligen kan urholka all lust för utvecklare/användare.

dps bild

Körde Gentoo till allting förut, sen upptäckte jag Debian och tittade aldrig tillbaka, är därför lite oinsatt hur detta har uppstått, nån som vet? Smile

abergmans bild

IMHO så är det smartaste man kan göra att i princip scripta hela installen. In med cdn klicka install och återkomma några timmar senare och hela världen är omkompilerad och alla paket som behövs för ett desktop är kompilerade och klara. En såsdist kommer alltid ta tid att installera. Självklart beroende på cpu. Sen kan man ju undra om program som tex OpenOffice bör kompileras på varje dator. För mig tar det en 12h att kompilera OpenOffice. Gnome tar väl en 6-7. Sås tar tid, men det är värt det.
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

extons bild

polter!

Jag måste protestera å det kraftigaste. Sabayon är i mitt tycke ett av de allra bästa linuxsystemen. Du måste ha fått tag i ett "måndagsexemplar". EXTON-BAY (som är en helsvensk remaster av Sabayon Linux 3.3) installeras synnerligen enkelt på ca 15 min!!! (Att jämföra med en vanlig Gentoo-installation, som kan ta upp till ett par dagar).


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

erikls bild

Först och främst tar själva installationen cirka en (1) timme, konfigurationen efter (det vill säga installation av X.org och fajerfåx) tar ju sin tid. Men datorn är väll inte alltid i centrum? Låt det bara kompileras medan du är "AFK".
Sedan att man "kastas in i portage" är bara rent skitsnack. Gentoo har underbar dokumentation, om någon säger något annat är dom alltid välkommna att "face my fist".
Over and out!

mindlights bild

Vad tjänar man på att kompilera OOo själv?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

kimjohanssons bild

1) Förtydliga gärna om du pratar om Gentoo eller Sabayon... Du nämner gentoos dokumentation.

2) Ta bort hotet om våld mot de som inte skulle hålla med dig.

---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

erikls bild

Meningen med " är att dom inte ska ta det seriöst...
Ursäktar för missförstånd.

mindlights bild

Är inte ute efter att vara besserwisser, messerschmidt eller edelweiss här... så ta det inte så.
Men var försiktig med fnuttarna (") då dessa är ett sätt att beskriva en omskrivning.
Om du då skriver något på engelska som inte är i klartext heller så är det mycket troligt att det uppfattas som att det ska tolkas av läsaren.
.
På 1900-talet när jag var ung uppfanns just smileys för att undvika sådana här missförstånd... så en Wink efter din mening hade gett den helt rätt betydelse.
.
Never underestimate the power of smileys Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...