Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SATA RAID-kort + Ubuntu Server 7.10

Hejsan

Köpte ett nytt SATA RAID kort av märket LYCOM ST-102 - eller som den också heter: SiliconImage SiI3512.

Jag har kört in den i serverburken och allt kopplat in två likadana hårddiskar. RAIDEN är inställd på spegling och Ubuntu Server 7.10 är installerat.

I installationen visade sig båda diskarna som samma ID (0,0,0 eller vad det nu var) - där valde jag den första och körde en standard partionering.

Då jag aldrig tidigare kört hårdvaru RAID - utan Software RAID - trodde jag att det bara var att ställa in spegling i BIOSEN och sedan installera OSet. Men när jag senare öppnar en disköversikt i Webmin så ser jag de båda diskarna och att den andra disken står som oanvänd.

Ska det se ut så här - eller är RAID-funktionen inte igång nu? Måste jag köra Software RAID - även fast jag har ett RAID-kort och inställt på Spegling (RAID1) i biosen?

Som en sista fråga undrar jag om någon har kört ett sådant här kort i en linux burk och lyckats övervaka RAID-funktionerna ifrån terminalen eller liknande. Jag har bara lyckats hitta deras officiella Linuxversion från SiliconImages sajt - men då den är i Java är den helt värdelös då jag inte har något grafiskt läge installerat på den... Eller går det att öppna det ifrån en webbläsare på något sätt?

Tack på förhand!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

staffaniskogens bild

Hej!

Om kärnan inte direkt känner igen raid-kortet, tvivlar jag på att åtminstone raidfunktionen stöds i linux. Av det lilla jag tittade på SiS hemsida, så verkar kretsen (eller iaf liknande kretsar) ha funnits i standardkärnan ett tag, och då brukar det funka automagiskt.

Dessutom är jag tveksam till om det ger bättre prestanda än mjukvaruraid. De flesta (alla?) lågprisraidkort (även inbyggda på MB) är nämligen mjukvaruraid i firmware, så linux md-raid ger samma eller bättre prestanda. (Fast jag kan ha fel om just denna krets, är inte inläst på den.)

Själv har jag goda erfarenheter av 3wares PATA- och SATA-raidkort, med egen processor och eget RAM, men då pratar vi helt andra pengar, så det ligger kanske utanför dina ekonomiska ramar.

/Staffan i skogen