Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux tar sig fram och kanske även där bak?

Jag börjar med det negativa:
Citat ur artikel i Computer Sweden:
"
Linuxlägrets grundläggande problem:
Det finns ingen gemensam strategi, inga gemensamma standarder, inga gemensamma verktyg och inga gemensamma produkter.

.men avsaknaden av en gemensam inriktning försvårar för alla inblandade.

Linuxlägrets erbjudande var lika fragmenterat då som nu och med ett sådant erbjudande är det omöjligt att lyckas på marknaden.

.

Idag har Computer Sweden ett mycket bra inlägg på Opinionssidan, läs detta noggrant!
Vista årets miljöbomb?
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.140404

Läs och begrunda!
Nu tycker jag att det är många rörelser som samverkar för en Öppen Källkodslösning i Sverige skall accelera.

Jag har även fått ett par intressanta mail under dagen. Vi jobbar vidare ! Allesammans

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Det vore väl rätt tråkigt om det bara fanns ett linuxsystem typ Ubuntu? F ö: Skillnaderna mellan de olika systemen är överdriva. Den som lär sig ett linuxsystem (ordentligt) behärskar sedan lätt alla. I grunden måste dock finnas lite allmän datakunskap/känsla.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Det där är ju inte helt sant, vi har LSB samt http://www.freedesktop.org/wiki/. Integrationen mellan KDE och Gnome har blivit mycket mycket bättre på senare år. Tittar man på de populäraste distarna med fullfjädrade desktops så är inte skillnaderna stora - ett gemensamt paketsystem skulle behövas (men om nu inte någon vill ge sig så kanske http://en.opensuse.org/Build_Service är en lösning?)

Vill man ha standarder så ska man köra någon av de stora distarna och en "bloatad" fönstermiljö som KDE/Gnome. Många nybörjare vill vara tuffa och köra "avskalat" linux, men tröttnar när de inte får något att fungera. De ser Linux i den form det hade 1998, när man borde jobba med Linux som det fungerar 2008.

Är man envis nog att köra Gentoo och RatPoision får man skylla sig själv ifall inte "drag-and-drop" fungerar mellan program.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

robinrs bild

World Domination

Målet är klart och vinsten säker så varför ha bråttom?

Det finns massor med gemensamma standarder och verktyg. Det verkar om någon efterlyser EN standard och ETT verktyg. Nej tack. Den som har svårt att välja kan trösta sig med att det nog inte spelar så stor roll. Gtk/Qt/Java/DBus/Xorg/Glibc etc. Allt funger ihop tack vare gemensamma standarder. OSS bygger också på öppna standarder utan konkurrenshämmande förvrängningar.

Appropå förvrängningar så måste jag gratulera Microsoft. De har lyckats med att få regeringens utredare att tro att OOXML har nåt med OpenOffice att göra. Office Open... suck. Återstår bara att folk börjar använda office open och fundera på hur de vita fläckarna i "standarden" skall tolkas när enda beskrivningen hänvisar till hur Microsoft Office gör, vilket naturligtvis inte står i ECMA-standarden eller nån annanstans heller för den delen.

Konkurrenterna är rätt fragmenterade också. Q: Hur många Windows-plattformar finns det? A: Precis lagom många för att hålla folk fullt upptagna med att supporta dem alla.

pluns bild

Jo men......

Om någon hade lite "guts" så skrev man klart och tydligt att
en nybörjare bör börja med någon av dessa.
.
Open Suse eller Ubuntu
.
Finns ett antal skäl till detta inkl sannolikhet till bra support.
Sen kan man byta dist när man väl lärt sig någon av dessa och då finns hela floran för att hitta sin favorit.
.
Borde även Svenska Linuxföreningen klara av att skriva...Smile

bloms bild

Linux hade troligtvis varit mycket större om det fanns en eller två linuxsystem för server och "PC" klientplatformen. Självklart kan man behärska alla, men skillnaderna skrämmer tyvärr bort folk(Och då även företag). Vad finns det för egentlig anledning att de finns flera än säg debian/ubuntu,SusE och Red Hat? Mer än att folk gillar pilla och bygga eget,men vad tillför det? Snarare inget. Vore bättre om distarna kunde customizeras mera i stället..

Linux behöver ju även kommersiella apps och spel ( I alla fall i dag Smile och då som tillverkar sådana ser oftast ingen ekonomi att testa dem på 100 olika plattformar. Även om dessa oftast går att få i gång i på valfri dist kan det vara onödig bök.

extons bild

Mångfald är (oftast) av godo. Jag säger som Zlatan (vid Idrottsgalan nyligen): Må bäste man vinna!


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild

Blom, Linux har inte varit där det är idag om det inte vore för diverse mindre distributioner. En del av dom bra idéer som kommit fram genom åren kommer just från det hållet. Hade vi bara haft Debian, Suse och Redhat från start så hade utvecklingen inte gått lika fort fram.
Sen får man ju inte glömma Slackware... som är den(?) äldsta aktiva distributionen... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild

Sen om den inställningen hade funnits från början, att endast ett fåtal distributioner skall existera. Och att man enbart skall fokusera på dessa. Då hade inte Ubuntu funnits Wink
Då hade vi haft Slackware, Debian, Redhat och Suse... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pluns bild

Jo men nu finns det ju nästan bara "loosers" bland Linuxdistarna.
Ännu mer looser för varje nybörjare som tröttnar efter några dagar
när han/hon valt fel dist.
.
Nu löser nog det här sig själv med allt mer komplicerad mjukvara.
Debian/Ubuntu verkar ha blåst fredspipa och det blir ett starkt block.
Allt fler som jobbar i båda distarna.
.
OpenSuse eller Redhat är det andra valet men jag tror inte Fedora folket gör sig besväret att fjäska för nybörjarna.
.
Gentoo hamnar nog i en olöslig konflikt så ryker Sabyan också..
PC Linux ser jag inte som särskilt trovärdiga.

Kristians bild

Problemet är när för mycket tid läggs på att skapa distar och mindre tid på att anpassa och utvidga programmen som distarna består av.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

nightfalls bild

När jag läste ditt inlägg så kom jag att tänka på den här artikeln, visserligen över 1 år sen den publicerades men nog så aktuell. Jag tycker mångfald är av godo då det faktiskt kan komma fram en massa innovativa idéer som exempelvis katalogstrukturen i GoboLinux. Tyvärr har den idén inte fått speciellt mycket genomslag bland övriga distributioner men vem vet det kanske kommer. (-:
Tyvärr så måste jag faktiskt hålla med artikelförfattaren när det kommer till att det finns för många kopior.

mikaeljs bild

Delvis, ett annat problem är att det ibland kan vara svårt att få fram idéer till "styrande" i existerande distributioner. Många små distributioner föds på det sättet. Att nån har idéer och bara får fram dom genom att skapa en egen dist. Tråkigt men sant Smile
Några av dessa idéer har senare tagits in av större distributioner fast inte förren dom fått popularitet i den lilla distributionen. ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~