Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GNU Octave 3.0 har släppts

Beräkningsverktyget GNU Octave har nått version 3.0 och Matlabkompatibiliten är nu betydligt bättre, flera av Matlabs "toolboxes" som Octave tidigare saknat finns nu implementerade. Sist men inte minst har plottningen blivit bättre, gnuplot har fått konkurrens av en modernare javabaserad plotter vid namn JHandles. Dess största feature är att man nu lätt kan vrida och rotera en graf genom att dra i figuren (vilket Matlab haft i åratal).

Installationen i Windows är en barnlek. Tyvärr måste toolboxes (octave-forge) installeras separat i Linux och JHandles är inte testat för Linux.
http://www.octave.org

BilagaStorlek
gauss.PNG27.14 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

magnis bild

Underbart!
Har flera kurser i numeriska beräkningar den här terminen. Hittils har jag i första hand använt Matlab (eftersom det är vad som finns installerat på universitets datorer), men den här terminen ska jag ge Octave en ordentlig chans.