Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vista? Nej tack!

30 000 vädjar till Microsoft: Låt Windows XP leva vidare!
Microsoft har satt 30 juni som slutet för Windows XP. 30 000 personer har nu skrivit på Info worlds namninsamling "rädda XP".

 
Läs mer på
http://www.idg.se/2.1085/1.140933
Signera listan
(Möjligen gränsfall till nyhet, men nu har 39615st skrivit på.)

 
----
Linux växer snabbast!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nightfalls bild

Jag är ytterst tveksam till att namninsamlingen kommer att påverka Microsoft. Måste erkänna att jag finner det komiskt att faktiskt en hel del vill behålla Windows XP! Själv har jag som mest bara testat Vista och då bara som hastigast, kansker bör nämna att alla program som var installerade faktiskt var anpassade för Vista. Måste säga att Vista fungerade ganska okej, varken bättre eller sämre än XP av det lilla som jag testade. Klart trevligare standardval av färger för interfacet.
Det enda som jag faktiskt har emot Windows Vista är att det inte går att få det utan DRM (Så vitt jag vet). Nu är det i sig inget problem då jag inte kommer att skaffa Vista, mycket av den anledningen att jag är jättenöjd med Linux.

gustavnilssons bild

Kommer inte att skriva på listan. MS gräver sin egen grav och jag har inget emot att de gör det.

rolandfranss bild

Jag har skrivit på listan. Inte för att det spelar någon roll. 100% av de datorer jag sålt i år har alla levererats med Vista och bara de med skåpvis minne skulle jag stå ut att jobba på dagligen. Microsoft är ett smart företag, de har alltid lyckats att sätta sig i en win-win-situation oavsett hur illa det ser ut. De har i alla år alltid lyckats få med sig resten av marknaden på tåget.

Om Windows och MS ska tappa marknadsandelar så måste Linuxvärlden samla sig bakom en mer djupgående standard. Naturligtvis ligger det inte bara hos oss som kör Linux, utan även hos tillverkare som måste släppa till möjlighet till skapande av drivare m m.

Jag använder Linux, MacOSX och Windows XP, allt beroende på vad jag ska ha datorn till.

Linux är fantastiskt, men det gäller att ta av sig nördkepsen, spotta ut Joltcolan och börja tänka som normala användare om vi ska kunna säga fullt ut att Linux är färdigt för skrivbordet och alle mans operativsystem.

Lite offtopic, men det händer väl alla någon gång.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

linuxwomens bild

Hej!
Jag blev nyfick på xandros,men jag gick in till deras hemsidan http://www.xandros.com/index.html.en så fanns de bara 30dagar eller 90 dagar gratis att ladda ner.Finns de nån som vet om de finns nån annan sida där man kan ladda ner gratis xandros fullverison..

Tack!/Linuxwomen

hoths bild

OEM-leverantörer av datorer med Windows har redan framtvingat en förlängning av XPs liv med ytterligare 6 månader. Enligt Microsofts första planer skulle det varit slut redan nu i januaru. Nu var det ju leverantörer, en lite tyngre grupp än bara vanliga användare som framtvingade detta. Så, visst går Microsoft att påverka. Tycker det närmast är komiskt att så många vill ha kvar den förra versionen av Windows. Hände det när XP kom, absolut inte. Nu har ju Microsoft gjort i alla fall ett rejält magplask, någon som använde eller kommer ihåg Windows ME? Nä, just det...
Microsoft har i alla tider levt gott på att folk till varje pris vill uppdatera till den senaste Windows. Nu med Vista så händer inte det. Det är nytt och ett trendbrott. XP är helt enkelt tillräckligt bra och just ingen ser skäl att byta.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

Xandros fanns förr i en öppen version och en komersiell. Den öppna versionen är nog mest standard Debian med deras branding dock - har jag för mig.

Marcuss bild

Jag tror inte att du hittar svaret i denna tråden Sad. prova skapa en ny forumtråd på ämnet.

popstrs bild

Håller med. Att XP dör är bara positivt för Linux. Fortsätter man erbjuda XP kommer inte lika många att gå över till Linux.

pluns bild

Jo Smile
.
http://blimptv.blogspot.com/2007/11/vista-sucks.html
.
Hursomhelst så är det ett lysande läge just nu att
få användare att prova Linux. Kunde man nu formera
taktiken till Open Suse alt Ubuntu så var mycket vunnet.
.
Har också läst rykten angående stor oro i USA från utvecklare
som jobbar åt bolag som gör mjukvara åt MS. Spännande...!

mindlights bild

Novell hade precis samma problem med Netware 3.12 och lanseringen av Netware 4.
NW 3.12 fyllde 90% av företagens behov vid just det tillfället och folk såg ingen anledning att byta
.
Det jag undrar är något som du belyser med följande konstaterande:
"XP är helt enkelt tillräckligt bra och just ingen ser skäl att byta."
.
Hur ska Linux kunna ta marknadsandelar då om det inte finns skäl att byta?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

och vem säger att folk kommer gå över till Linux när XP "dör" ? Det finns folk som fortfarande kör Windows 98 och Millenium. Det är nog mer troligt att de kommer hänga kvar i XP och till slut uppgradera till Vista, för där fungerar deras gamla programvaror (med vissa undantag) än att de byter till Linux..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Den kommentaren avser enbart de som inte ser något alternativ till Windows. De är bland annat privatanvändare som redan köpt dator och inte ser anledning att "gradera upp" sin Windows. Innefattar även företag med XP på medarbetarnas datorer som heller inte ser någon vinst med att byta till Vista. För båda innebär det en merkostnad och merarbete som de inte är intresserade av. Ingen av dessa grupperna är heller den primära målgruppen fär Linux, IMHO. Idag utgörs dessa av en förkrossande majoritet.

 
Den primära målgruppen för Linux, också IMHO, är de som känner sig tvingade att byta (vanligen från XP) eller helt enkelt är nyfikna. Det kan vara företag som har gjort en analys på kostnader på alternativen, sitta kvar, byta till Vista eller byta till Linux. och där de även vägt in utbildnings och support-kostnader. Vid byte till Linux följer även byte till OpenOffice.org och då börjar vågen väga över till Linux fördel. För privatpersoner kan det innefatta att man på "andra datorn" testar något nytt. Det är nog väldigt ovanligt att, som jag har gjort i vårt hushåll, byta helt och hållet till att enbart köra Linux.

 
Hur skall vi kunna övertyga vanligt folk att byta till Linux?
Ingen, och jag menar det, kommar att vara intresserad av GPL, GNU och whatever det nu kallas. De kommer dock, med rätta, att kräva "att det bara fungerar". Man måste alltså utan problem kunna lyssna på MP3, titta på DVD, ansluta trådlöst och anvida sina ultrafräcka grafikkort till att spela sina lika ultrafräcka spel. De vill också gärna känna igen sig i fönstergränssnittet. Allt detta är idag mer eller mindre problematiskt. Det måste bli bättre om Linux skall ta några stora marknadsandelar.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pluns bild

Jo privatanvändare som köpt en ny dator med Vista och är
grymt besviken letar efter alternativ.
.
Likaså XP användaren som kanske provkört Vista och tycker det är pest
letar dito alternativ till sitt XP, ren nyfikenhet samt att flera
då överväger att inte välja MS i framtiden..
.
Eftersom nu företagsmarknaden är måttligt intresserad av Vista så
blir det aldrig något drag och snabb utveckling av tex drivrutiner.
Det som räddar MS är att världsmarknaden är enorm men jag tror bubblan spricker snart.
.
Så det här är ett lysande tillfälle... kan inte bli bättre, missar man tåget nu så är det nog helt kört.

elwiss bild

Linux stora problem är fortfarande hårdvara om du frågar mig. Skulle jag trycka in farsgubben på en Ubuntu maskin skulle jag få alldeles för mycket att göra när han sedan kommer knallade med sin nya kamera, sin GPS och vad det nu är han köpt som han förväntar sig att haka i burken.

Sedan ska man absolut peka på fördelarna, att vara "lika bra" som Windows är inte bra nog. Det måste vara bättre, det måste ha superba program och det ska vara snabbt och responsivt. Det vanligaste klagomålet jag hör ifrån "vardagsanvändare" med windows är den enorma seghet som växer fram efter ett par månaders användande. Den har jag aldrig upplevt i någon linuxmaskin jag kört.

tux-svens bild

Folk vill att datorn skall funka utan att krångla. Och slippa alla fönster som dyker upp och talar om att nå't program gjort nå't fel och kommer att avslutas. OM man installerar och preparerar en Linuxmaskin, för någon "icke-nörd", så märker man att det dom verkligen värdesätter är driftsäkerheten och avsaknaden av "meddelandefönstren" enligt ovan.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

kommuner åxå!! Jag jobbar på för fullt med detta. Måndagen hoppas jag blir en spännande dag på den fronten!!
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

Ja du plun... nog har vi olika syn på saker.

Dina analyser och slutsatser verkar vila på att användarna använder ett operativsystem och inte applikationer i ett operativsystem.
Solklart att användarna vill ha alternativ till Vista men att säga att det bara är att kicka igång Linux är... en i mina ögon helt otrolig slutsats.
.
Om din teori är sådan... varför sitter Apple inte på en gigantisk marknadsandel nu efter ett år med Vista???
.
Sen det där snacket om att företag inte vill ha Vista... Jeeeesus.
Jag jobbar med Windowskunder och ALLA snackar om Vista... alla har en åsikt och när SP1 kommer... då säljer vi ordentligt med licenser.
.
Snacket om att drivisar inte kommer utvecklas till Vista...är... en udda slutsats... MYCKET udda.
Linux har inte en suck idag i en stor organisation när det gäller centralized management.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pcfixarens bild

"Skulle jag trycka in farsgubben på en Ubuntu maskin skulle jag få alldeles för mycket att göra när han sedan kommer knallade med sin nya kamera, sin GPS och vad det nu är han köpt som han förväntar sig att haka i burken."

jag har upplevt det precis tvårt om sedan min morsa gick över från xp till xandros för ett par år sedan
allt fungerar och hon behöver väldigt sällan hjälp
inga problem med canon digitalkamera, scanner och oki laserskrivare , ej heller med en lexmark som de köpte senare mobilen fungerar också utan problem
man får helt enkelt se till att den hårdvara man köper är kompatibel och undvika att köpa sådan hårdvara som är inkompatibel
Att fråga i affären innan köpet är det bästa sättet att tvinga fram kompatibla produkter från tillverkarna
Har personalen i din datorbutik där du vanligtvis köper din hårdvara inte kunskap om linux och vad som fungerar -- byt leverantör till någon som vet
GGSdata, okit.se http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se är alla leverantörer av datorer med linux förinstallerat och borde därmed ha rätt goda kunskaper om vilka produkter som fungerar.

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-se.org
svenska ub

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

hoths bild

Ja, och det är här som vi kan "kroka och veva in" en ny användare till Linux. Har han väl fått prova nått som fungerar, och vant sig vid det gigantiska programarkiv som finns gratis "ett klick bort", så lär han inte gå tillbaka.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pluns bild

Intresset för Vista är synnerligen lågt bland företag dvs att göra en investering, däremot är intresset stort angående om man ev tvingas att investera.
.
Dagens "standard" för många dvs XP klienter kopplade mot en w2k3 server funkar alldeles utmärkt. Billigt,säkert samt resurssnålt. Det mesta bara funkar.
.
Utmaningen är att man INTE ser trovärdiga alternativ.
Vista har ett mycket dåligt rykte
.
Summan av kardemumman ÄR att det är ett "kanonläge"....men allting beror egentligen på Linux själv om man klarar att förvalta det här.
.
Problemet är fundamentalism, alla dessa distar, flumnissar osv osv...

hoths bild

Det beror på att de ansträngt sig för att få allt att bara funka. För övrigt så kommer ju Asus Eee PC med just Xandros och det är nog inte en slump.

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

Det är det som är problemet, farsgubben liksom de flesta av mina släktingar är inte det minsta intresse av att göra research och prata teknik med personal. De köper en pryttel på Siba eller elgiganten och knallar hem och trycker in den i sin dator, så som det skall funka. De lär bli deprimerade när det inte finns drivrutiner till deras burk.

Vilka GPSer finns med stöd för annat än windows, när vi ändå är inne på det? Far har en Garmin, deras uppdateringsprog finns inte ens i en mac version än, även om de sagt i något år att en sådan skall komma.
Jag behöver en GPS Sad

mindlights bild

Plun om Windows: "Billigt,säkert samt resurssnålt. Det mesta bara funkar."

Okej.
Det är väl ungefär din åsikt skiljer sig avsevärt från min och många andras här på LP.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

telia.se/navigator kan du läsa om Telia Navigator som är en GPS-tjänst för mobilen. Den är mycket smidig att använda och en av funktionerna jag uppskattat mycket är att den är kopplad till eniro.se vilket gör att jag kan söka efter en person/adress och sedan välja att navigera dit. Eftersom tjänsten är till för din mobiltelefon spelar det ingen roll vilket OS du kör på din dator. Kartorna uppdateras automatiskt också!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo jag är högst medveten om hur de som länge kört Linux
inte förmår sig att se "sanningen i vitögat".... Smile
.
Det verkar bli något "Knutby" liknande över det hela...Halleluja RMS.
.
Glömde kommentera applikationer i föregående inlägg och där noterar jag att den viktigaste applikationen dvs OpenOffice kanske börjar röra på sig när man läser projektledarens lite "tårdrypande" skrivning om sin framtid.
.
Nyckelpunkten är det här med trovärdiga alternativ, tyvärr ser det
inte så lovande ut just nu där då många tvingas göra vägval för framtiden dvs Vista/Windows Server 2008 blir även framtida plattform
och det är tråkigt.

nightfalls bild

Kan börja med att nämna att jag inte är speciellt inne på GPS:er, däremot har jag följt en tråd på ett annat forum. Av det som kom fram i tråden så verkar det gå att använda GPS:er i Linux (tillsamans med gpsd) om det finns stöd för NMEA protocol. Jag vet inte om min post var till så stor nytta, men jag skriver den ändå så får du själv avgöra det hela.

elwiss bild

Det där förstod inte jag. Om nu windows i dina ögon är just "billigt, säkert och resurssnålt" är det väl bara bra att folk fortsätter att använda denna kostnadseffektiva och säkra plattform.
Varför tycker du att det är tråkigt om det enligt dig inte finns något bättre?

nightfalls bild

Om nu Microsofts produkter (Windows XP, Windows Server 2003, MS Office, osv) är så bra varför bryr du dig överhuvudtaget om open-source?
Jag tror faktiskt helt enkelt att du bara är ett troll om jag ska vara helt ärlig. Visst, jag tyckte också det var kul att "trolla", men det var för ca 10 år sedan. Det ger mer att försöka lösa problemen än att bara klaga hela tiden.
Om det är så att du inte tycker att allt sköts perfekt när det gäller open-source så har du all chans i världen på att visa att du kan göra ett bättre jobb. All kod, dokumentation, osv finns tillgängligt för vem som helst att redigera och det innebär att även du kan förbättra dessa.

pluns bild

Jo det mesta med en Windows plattform är räkningsbart.
.
Investering, Att "drifta" dvs hur mycket personal som behövs plus utbildning. Det tunga är då serverbiten samt hur mycket support
klienter behöver.
.
Med en open source lösning får en beställare sitta och gissa sig till
förmodade kostnader.
.
Slutligen om vi konkret tar Sverige så kan man just nu bara redovisa en gammal OpenOffice version vilket i en beställares förstudie måste se mycket konstigt ut.
.
Thats it...!

pluns bild

Jo men man måste ju för tusan förså varför det ser ut som det gör.
.
Feltänk på feltänk staplat på varandra från OpenSource rörelsen.
.
Ofta pinsam argumentering samt formering av styrkorna och det vet man
i Redmond samt Kista... Smile
.
Sen tar jag gärna "Trolltiteln" om det får några att tänka djupare
som med distproblemet...Smile

mindlights bild

Det är PRECIS det här jag försöker förmedla i de flesta i mina OSS-kritiska inlägg:
"Om nu Microsofts produkter är så bra varför bryr du dig överhuvudtaget om open-source?"
.
Ja, varför bry sig om det man tycker bättre om men som inte når hela vägen fram.
Varför hyllar vi inte bara OSS och skiter i alla buggar och stora brister som finns?
Varför accepterar vi bara att det enda OSS (Sun, Novell m fl) tjatar om är ordbehandlare och kalkylprogram när det vettigaste hade varit fungerade groupwaresystem baserat på OSS.
(Med fungerande menar jag på den nivån Microsoft ligger på idag med Office, Sharepoint, Pushmail till din Windows Mobile och mycket mycket mer).
För dryga 5700kr får du Windows 2003 Small Business Server som innehåller Windows 2003 server, Sharepoint services och Exchange 2003.
.
Det finns INGET inom Linux för det priset som matchar den funktionaliteten du får i det paketet om du kombinerar det med Windows och Office på arbetsstationerna.
Jag har letat och letat och det närmsta jag kommer Sharepoint är en snyggt designad webbdiskliknande app med möjlighet att publicera dokument webbifierat.
.
SÅ du menar att om min verklighet... där nya företag gärna väljer Linux på desktopen men inte endast ska sitta och lägga en helvetes massa tid på att försöka hitta en någorlunda prisvärd desktop, jaga applikationer för att ersätta de standardiserade och sen försöka motivera den utökade kostnaden med att man "gör det för en bra sak"???
.
Helt ärligt...jag kan tweaka mitt Linux så att det blir 2000% snyggare än vilken Windows eller OS X som helst...
Men kan jag gå ut och GARANTERA en kund den funktionaliteten?
Svaret är enkelt: NEJ. Det kan jag inte. Jag kan chansa på att det funkar okej med ett intelkort. Inom kort ett ATI förhoppningsvis.
.
Jag har verkligen jobbat länge med en kund och deras interna nät och försökt hitta en lösning som matchar SBS 2003... och det finns inte. De kommer få välja bort högvis med funktionalitet om de ska hitta något för det priset.
Linux för företag är INTE gratis.
Det är MINST lika dyrt som Windows utslaget på ett år.
De pengarna du förlorar på antivirus och annat skydd vinner du på en enklare centralstyrning och otroligt mycket bättre hårdvarustöd.
.
SÅ du får ursäkta... Open Source ligger mig varmt om hjärtat... mycket varmt... men jag kommer ALDRIG springa omkring som nån gammal partimedlem i gamla Sovjet och tycka att allt är skitbra.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Jag förstår faktiskt inte skillnaden mellan att beräkna kostnad för en öppen lösning ifrån SUN, Novell, IBM, Redpill etc etc eller en Windowsbaserad ifrån SysTeam eller vad det nu är?

Sedan anser jag inte att de där beräkningarna alltid är så pålitliga, att bedöma hur mycket utbildning personal behöver är ofta ett svart hål, likaså eventuella problem, downtime etc. Vad är kostnaden för att Exchange servern raderar 2 dygns mail?

Sedan förstår jag inte heller varför du alls gnäller, windows fungerar för dig - kör på det!!

nightfalls bild

"Feltänk på feltänk staplat på varandra från OpenSource rörelsen."
Har du några konkreta exempel att backa upp det här påståendet?
.
"Sen tar jag gärna "Trolltiteln" om det får några att tänka djupare som med distproblemet...:)"
Det är tyvärr ingenting som man kan lösa på ett enkelt sätt. Man kan inte lösa det genom att bara ha en plattform (endast en distribution dvs) då vem som helst har tillgång till källkoden och därigenom kan skapa sig en egen distribution. En troligare lösning är att få applikationsutvecklare att utveckla för plattformsoberoende. För övrigt ser jag inte det här som ett problem, snarare en tillgång.
.
I övrigt kan jag bara konstatera att ditt inlägg inte gav svar på min fråga och för övrigt bara innehöll nonsens. Min fråga löd:
Om nu Microsofts produkter (Windows XP, Windows Server 2003, MS Office, osv) är så bra varför bryr du dig överhuvudtaget om open-source?

jonasbjorks bild

Jag förstår inte vad du argumenterar för/emot. Du snurrar runt kring något du kallar fundamentalister och svär över dem här på LP. Vilka medlemar på LP anser du vara fundamentalister? Vad har medlemarna på LP gjort dig för ont?
.
Jag hade tänkt att ligga lågt ett tag med vad som händer bakom kulisserna på LP, men du ger mig en anledning att berätta lite grann. Jag är för frihet, det vet nog du liksom många andra som "känner" mig genom LP. Du skall ha rätt att uttrycka dina tankar och funderingar på LP det är en av våra grundvärderingar här. Vi har ganska högt i tak och låter många diskussioner pågå trots att de kanske är helt offtopic. Nu till en nyhet i nästa LP: friheten att blockera medlemmar man inte vill veta av. För precis lika mycket att alla har rätt att uttrycka sig kommer alla ha rätten att blockera andra medlemmar. Ja Plun, du är en av dem som gjorde funktionen möjlig..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

nightfalls bild

Nej, inte direkt. Visserligen föredrar jag faktiskt open-source men jag har som sagt ingenting emot proprietär programvara. Däremot förespråkar jag faktiskt öppna standarder och det är tyvärr någonting som Microsoft inte verkar arbeta för i dagsläget.

pluns bild

Jag tycker personligen nämnda produkter är SKIT.
.
Däremot så vet jag att SKITEN är räkningsbart för en beställare som
vill räkna på en investering samt framtida driftkostnader.
.
Om en offentlig beställare går ut och frågar så är då den förfrågan
skarp och måste fullföljas.
.
Enbart att inse hur saker och ting funkar... Smile det är inget Toy Story.

mikaeljs bild

Tråkigt att behöva ta fram sådana alternativ men en del skapar ju en miljö som inte är så rolig. Jag kommer förmodligen använda funktionen en gång i alla fall. Inte ens mernil hade blivit blockad av mig så den personen som nu kommer bli det har åstakommit nåt rejält Wink ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pluns bild

Jo men det finns oavbrutet en konstig argumentation samt
vilja att vrida till saker o ting på ett märkligt sätt.
.
Svårigheten är att ingen vågar stå upp...det kan gälla
märkliga distar, Aftonbladet, Novell osv osv...
.
Ubuntu ska läras vad "utrullning" är för något och direkt
startar kverulanterna sin klagan..kommer väl även till Sverige.
http://www.markshuttleworth.com/archives/137
.
Jaja...tjafsa om OOXML är väl framtiden eller några distar.. Smile

mauths bild

Att blockera de sanningar vi finner obekväma är ett säkert sätt att stagnera.
Plun och mindlight är provokativa i sina inlägg men tyvärr har de relevanta argument.
OO är inte ett alternativ till MS office, så är det. Det är dessutom inte bara MS som ingår i win, alla kommersiella applikationer är skrivna för win. Titta bara på CAD. Visst kommer det om många väljer linux men vem vill vara först med allt det innebär. Vissa leverantörer portar sina grejor till linux men det är nog mest för skolor i dagsläget.
Min åsikt är att när linux kommer som desktop till företag kommer det med en mängd stängda program. Att tro på en ren open source till företag är naivt. Kommer troligtvis aldrig att inträffa.
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Där är vi eniga.
Microsoft suger på industristandarder. De verkligen gör allt för att låsa ut konkurrenter.
Samtidigt är det inte så att de bara levererar skit till sina kunder.
OM det var så så hade vi haft betydligt bättre alternativ till Microsoft Office-sviten idag.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Då borde beställaen ta kontakt med IBM, Redpill eller några andra och be om hjälp med beräkningen. Redpill har implementerat öppna lösningar till SJ, PPM m.fl. så de har uppenbarligen klarat av att räkna på saken Wink

nightfalls bild

Dina åsikter verkar vara en anning ambivalenta, ena sekunden är Microsofts produkter (främst Windows XP och Windows server 2003 antar jag) billigt, säkert, resurssnålt och bara fungerar, i nästa sekund är det bara skit. Jag tänker inte analysera om varför dina åsikter framstår som ambivalenta, det är någonting du själv bör fundera över.
För övrigt kan jag bara rekommendera att du läser: Linux är inte Windows

elwiss bild

Jag är inte helt säker på det. "OO är inte ett alternativ till Ms Office" ... modigt statement, och vad grundar du det på? Ett alternativ till exempelvis mitt företag? Absolut inte, vi är powerusers och bygger in Office lösningar i våra produkter, dessutom är MOSS 2007 navet i hela vår contenthantering och det finns inte ens något som liknar Microsoft Office server i opensource världen vad jag vet.
Men är det ett alternativ till småföretagare? Abslut, jag vet fler som kör det. De är allt anat än powerusers och hade förmodligen klarat sig med enbart GoogleDocs. Så jag köper ine dit argument att det inte skulle gå att välja bort Ms Office bara för att man är företagare. (vet tillika fler i macvärlden som kör iWorks - det är inte heller Ms offfice och de synes mig ändock lönsamma)

Däremot håller jag med om din åsikt att det förmodligen måste till en del stängda produkter för att ta Linux till Desktopvärlden hos företagarna i någon större omfattning. Och där kan det bli problem, de stora drakarna verkar skeptiska, beror det på att de finner det krångligt att bygga applikationer som rullar på RedHat, SuSE och Ubuntu (de tre stora) eller är det så att linuxanvändare inte vill betala för sig då de är vana vid att få sina program gratis?

lokpests bild

Det är inte pluns åsikter jag stör mig på. Det är på det tramsiga sätt som de framförs på, svepande språk, vilket gör att man får gissa och läsa mellan raderna, samt en massa raljeranden och glåpord.

Naturligtvis tycker jag att plun skall få posta, men jag vill inte ödsla tid på att läsa det. När jag idag ser att postaren heter 'plun' hoppar jag helt enkelt över inlägget. Det Jonas pratar om skulle alltså bara göra det automatiserat med datorns hjälp istället för att jag skulle behöva göra det manuellt.

Kristians bild

I gamla tider integrerade alla unix-program med varandra (cat,less,awk,sed,grep osv.). Det funkade på 70-talet men idag måste även grafiska program integrera med varandra. Microsoft var och är duktiga på sådant, även om de före år 2000 inte riktigt verkade ha tänkt kring säkerheten innan de lanserade en ny, kraftfull och användbar komponent (ActiveX, VBS osv.). COM är kanske inget jättevackert system, men det är väldigt kraftfullt och underlättar återanvändningen av kod.

Miquel Icaza (skapare av Gnome och Mono) skrev på sent 90-tal en mycket intressant artikel
http://primates.ximian.com/~miguel/bongo-bong.html
Mycket har hänt, men känslan finns kvar

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

nightfalls bild

Håller med, hade de leverarerat skit så hade Microsoft inte funnits som företag idag. Microsofts programvara är faktiskt helt okej men tyvärr är den lite av "one-size-fits-all". Jag har insett att jag numera inte platsar in i deras modell av "one-size-fits-all".
Sen tycker jag personligen att Word inte är i närheten av att vara ett alternativ till LaTeX. Fast det däremot är ett helt annat ämne... (-:

pluns bild

Jo för en *beställare* är det ju att något funkar till
någotsänär förutbestämnda kostnader.
.
Du kan finna ett flertal konsultrapporter hos MS om detta Smile
Du kan även finna svenska utredningar kring den här osäkerheten.
.
Att jag personligen sedan tycker det är *skit* är en helt annan femma
som en beställare som ska visa en budget inte ger mycket för.
.
Sen är det ju upp till Novell, Redhat mfl att visa på koncepten isf
att lurpassa på varandra av konkurrensskäl.
.
Slutligen måste en svensk privat community visa framfötterna och städa upp bland argumentationen, RMS tänket direkt till soptunnan.
.
Egentligen ganska enkelt...Smile

mauths bild

"OO är inte ett alternativ till Ms Office" ... modigt statement, och vad grundar du det på?
Jag var väl lite otydlig, jag menade inte att OO är helt odugligt, men på mitt jobb kan jag inte se det som ett alternativ, av samma anledningar du anför.
Hemma är OO helt klart tillräckligt bra och jag kan även hålla med om att för småförtagare med en enklare IT-miljö är det kanske t.o.m. ett bättre alternativ än MS.
För att göra sig gällande i en mer komplex miljö har OO väldigt långt kvar.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Klart att Open Office är grymt på ordbehandling, kalkylark och presentationer... t o m diagram och flödesscheman klarar den okej...
.
Men av någon anledning har Microsoft en lite vidare syn på vad kontorsapplikationer ska utföra.
Den stora buggen i hela Suns tänk är groupware.
Kom igen... på andra sidan sekelskiftet var det okej med att inte kunna boka möte med 6 personer genom att ringa omkring och försöka hitta en ledig tid som passar alla...
Men idag känns det rätt mycket mer intressant att kunna göra ovanstående akrobatik genom typ 4 musklick.
Jag är inte ensam om att vilja kunna synka adressbok, kalender och att göralista med min nalle... helst skulle jag vilja ha pushmail.
.
Hemskt ledsen, men på det planet är OOo 10 år efter... och idag ser inte Microsoft på kontorsarbetarnas arbetssätt på samma sätt som 1997... idag har man fullfjädrade webblösningar som vanliga användare kan administrera...
.
Så ja... vill du bara sitta och använda din dator som typ för 10 år sedan så fine...kör på...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Men ändå... Jag kan utan problem på rak hand räkna upp 8 olika open source text editorer med olika approach och ändamål... och då räknar jag inte med alla avarter av vi som finns.
Samma gäller i princip webbforum...
.
Även du måste ha funderat över om t ex samtliga utvecklare av de 10 populäraste webbforumsystemen som bygger på php hade slagit sina huvuden ihop och istället gjort 3 olika webbforum... och lagt 33% tankekraft och energi av den mängd de tidigare la på sitt favoritprojekt...
.
Eller varför inte samtliga 5 bästa mailklienter och mailserverar... deras utvecklare och 33% av deras utvecklarenergi...
.
Helvete vilka produkter vi fått då.
.
Nu sitter vi här med världens bästa idé om världens bästa utvecklingsmodell... och alla jobbar på varsin texteditor, varsitt webforum och varsin mailklient...
(Jaja, jag hårddrar det till det extrema... men ni kan ju vara glada att jag inte släpade in Nazisterna i det hela Smile )
.
För mig som arbetar med att tillfredställa kundernas behov inom IT (IT-prostituerad m a o) och som är (enligt mina vänner i branschen) hopplös ideolog och religiös....är det fruktansvärt frustrerande att fortfarande 4 år efter Exchange 2003 och Outlook 2003 inte kunna hitta likvärdiga produkter...
För helvete... det är en %&!#¤&%# smtp-app som lagrar och häntar data i en sunkig databas som snackar med en klient som publicerar poster från databasen.
.
"Vi väntar på ditten-och-datten-standarden".
.
Jamen va bra... då låter vi Microsoft vara ensamma på marknaden ett par år till... nu har de släppt Exchange 2007 som jävlaranamma går att koppla ihop med din IP-telefoni och fan och hans moster... förutom alla de där gamla grejorna som OSS fortfarande inte presterat en värdig motståndare till...
.
Jaja...sidorspår visst... Men nog fan är det irriterande.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...