Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ATI Radeon X1950 pro vill inte identifieras.

Hej alla,

Trots att både Frozen Bubble och SuperTux fungerar utan problem vill jag gärna att mitt grafikkort ska identifieras korrekt.

Jag har ett ATI X1950 pro och jag kör numera OpenSUSE 10.3 och har efter en del läsande förstått att detta knappast är en optimal kombination.

Det jag har gjort hittils;

1
One Click installation av de senaste och näst senaste drivrutinerna. De senaste drivrutinerna gav ett dependancy fel (kommer tyvärr inte ihåg vad det var exakt) som efter att ha letat en hel del jag bestämde mig för att ignorera och testa i alla fall.

Då hittades kortet men sax2 sa att detta inte hade stöd för 3d.

Jag testade då de näst senaste One Click drivarna. Detta gav inga fel men nu identifieras inte kortet längre. Och inte heller skärmen som hittades korrekt förut (Viewsonic VX922).

2
Körde vidare med
zypper install x11-video-fglrxG01 ati-fglrxG01-kmp-`uname -r | awk -F"-" '{print $NF}'`
som också gav dependancy issues som jag inte riktigt kan lösa.

3
Körde ett program från ATIs hemsida. Efter att ha följt instruktionerna hittas ändå inte kortet.

Jag är lite i en återvändsgränd här känns det som och kommer inte riktigt ut. Alla guider leder genom någon av dessa vägar och de som jag har hittat som frångar om detta får en av dessa som svar.

Det finns en "hard way" också men den verkar vara lite FÖR hard war för mig.

Vore tacksam för all hjälp om detta.

PS finns det något enkelt sätt att få till bakåt-knappen på musen, en Logitech MX1000. Jag saknar den så...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Ska man inte använda Sax till allt sådant i SUSE? Fast jag struntade fullständigt i Sax när jag körde SUSE, då jag inte hade någon nytta av det.

hoths bild

Drivrutiner för ATI installeras enklast genom YAST. Lägg till programarkivet för ATI genom att välja det i Comunity Repositories. Installera sedan drivrutinerna med hjälp av YAST. Därefter skall datorn BOOTAS OM, viktigt. Logga sedan in som root och skriv sedan i ett terminalfönster

sax2 -r

för att konfigurera grafikkort och skärm. Här underlättar det att veta saker som vilket grafikkort och skärm man har. Har man en drivrutinskiva för skärmen passar den ypperligt här.
När allt är inställt i SAX2 loggar man ut och bootar om, igen. Nästa gång du loggar in bör allt fungera som tänkt!
 

Lycka till!

 
----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!