Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Friaste licensen hittils

Det finns de som anser BSD vara friare än GPL och andra som säger det omvända. Varken BSD eller GPL är dock lika fri som WTFPL - Do what the fuck you want public license. Licensen lyder enligt

      DO WHAT THE FUCK YOU WANT TO PUBLIC LICENSE
          Version 2, December 2004

 Copyright (C) YEAR AUTHOR_NAME
 Everyone is permitted to copy and distribute verbatim or modified
 copies of this license document, and changing it is allowed as long
 as the name is changed.

      DO WHAT THE FUCK YOU WANT TO PUBLIC LICENSE
  TERMS AND CONDITIONS FOR COPYING, DISTRIBUTION AND MODIFICATION

 0. You just DO WHAT THE FUCK YOU WANT TO. 

Den må verka oseriös, men den är faktiskt informellt godkänd av FSF Wink FSF-representanten (Brad Kuhn) hade dock gärna sett en no-warranty-klausul vilken gör att användaren inte kan stämma skaparen av programmet ifall programmet till exempel visar sig ha en allvarlig bugg.

http://sam.zoy.org/wtfpl/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

En sån här?

We don't give a fuck if something happens!
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

jonasbjorks bild

Redan när jag var liten fanns en "licens" som hette "Public Domain" . Jag hade till och med det med i mitt firmanamn, Aros Public Domain som importerade programvara från bland annat tyskland och england för att sälja på postorder i Sverige. Licensen finns att läsa på t.ex. http://creativecommons.org/licenses/publicdomain/deed.sv och framstår ju som bra mycket mer seriös än den du hänvisade till..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Under den här tiden som jag har skrapat på ytan till den fria källkodsvärlden har jag nog tillbringat minst en tredjedel, kanske så mycket som en fjärdedel av min tid med att läsa olika licenser och vad de kan ha för betydelse och imponeringsfaktor.
Jag har försökt att finna hur de förbättrar programmen men misslyckats!
Jag vill inte att någon här redogör för varianterna eftersom jag redan är så gammal...

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

mikaeljs bild

*fniss* ... de där med trejdedelar och fjärdedelar var ju roligt... Wink
-
Förbättring av programvara sker ju genom testning, buggrapportering osv. Nån lämnar in en buggrapport, utvecklaren fixar buggen. Nån tipsar om en förbättring av något slag, gillar utvecklaren det så tar han med det i nästa version. Om det nu var sånt du tänkte på... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

kimjohanssons bild

Ja, man måste nog vara en väldigt speciell person och ha ett väldigt speciellt program med en väldigt speciell användar/utvecklar-skara för att licensiera det under WTFPL Wink
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

lokpests bild

Så här säger http://sam.zoy.org/wtfpl/ om frågan "Isn’t this license basically public domain?";

There is no such thing as “putting a work in the public domain”, you America-centered, Commonwealth-biased individual. Public domain varies with the jurisdictions, and it is in some places debatable whether someone who has not been dead for the last seventy years is entitled to put his own work in the public domain.

dholms bild

Public Domain är ett lagligt begrepp som bara existerar i USA, det finns inte i Europa. Vi fick en ganska bra genomgång av detta på den där CC-föreläsningen som gick i Malmö för ett litet tag sedan.
 
Enkelt sett så kan du i USA frånsäga dig copyrighten och placera ditt verk i något som kallas "Public Domain". I Europa kan man inte frånsäga sig copyright utan du bibehåller den alltid.
--
Risen from the ashes of previous iterations

kimjohanssons bild

http://freshmeat.net/browse/1008/
---------------------
Don't give up 'til it's over; don't quit if you can; the weight on your shoulders; Will make you a stronger man.

tufftuffs bild

Här kan man nämligen inte avsäga sig upphovsrätten.

Dessutom finns en klausul som gör att i Sverige gäller svensk upphovsrättslag för verk gjorda på ställen med svagare lagstiftning. Somliga påstår att detta innebär att tex material som amerikaner donerat till public domain inte får kopieras i sverige (såvida inte någon annan licens tillåter det förståss). Själv så tror jag inte riktigt på det, jag anser att det där med public domain är en finess i en för övrigt stark lagstiftning. Men jag är inte jurist...

//TuffTuff