Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gräsänkling Dag 2

Projekt nytt nätverk har varit dagens fokus, var förbi Elgiganten där jag inhandlade an ny router, det blev en DIR-655, ett uppackat ex, med lite rabbat, och en USB disk på 500G för att frigöra så det kan göras en ny installation av servern kan göras. Sedan skall jag bara bestämma mig för vilken dist jag skall satsa på. Det kommer kvällen att tillbringas med att försöka forska fram. Vad kan man välja på och vad har de för för/nackdelar?

Egna reflektioner:
OpenSuse,
+ Yast och att det går att köra via putty eller liknande, enkelt att administrera.
- tja, de jag provat tidigare har varit "lite" sega i pakethanteringen. Tror dock att det blivit bättre. Inte möjligt att uppgradera via nätverk vad jag hittat
Livslängd, openSUSE 10.3 - October 31st 2009, ger 21 månader.

Ubuntu,
+ Debian bas och apt-get.
- Hmm, får hittar inget som motsvarar Yast, men kanske webmin? eller ??
Livslängd, gratis säkerhetsuppdateringar i minst 18 månader på desktops och servrar. Med Long Term Support (LTS)- versionen får man tre års support på desktops och fem år på servrar, ger 18 månader till April 2009 för 7.10 och för LTS 6.06 ger det 5 år till Juni 2011, och väntar jag till nästa LTS 8.04 Planerad till April 2008 blir det support till till April 2013 (undrar om min hårdvara klarar sig så länge..)

Eller kanske Debian? eller? Ja vad kan man mera satsa på? Någon server specifik dist som ClarkConnect? eller?

Hmm verkar som jag producera mer frågor än svar.. surfar vidare, men o någon har förslag så motages det tacksamt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tufftuffs bild

OpenSuse, Inte möjligt att uppgradera via nätverk vad jag hittat
Jag vet inte exakt vad du menar, men Suse-installationen är väldigt flexibel, så nog kan du installera/uppgradera över nätverk. Dock "krävs" det att man vid uppgradering till ny version att man bootar med det nya installationssystemet, enklast med en CD. En del har nog provat och lyckats uppgradera ändå genom att bara byta till de nya arkiven, men det är en synnerligen osupportad metod.
/TuffTuff

norlins bild

Just så tror jag att jag menar, skulle vilja kunna uppgradera till ny utgåva utan att man bootar med cd, orsak? jag har nämligen inte plats till en fast monterad cd läsare, får koppla in löst under installationen, om man inte kan installera från minnespinne, får kolla om deg går att boota från usb.
Hur gör man då med det som behöver ligga på minnespinnen? ISO fil eller?
Surf's up, letar vidare...
Hittade
http://en.opensuse.org/SuSE_install_from_USB_drive
________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?
Linux user 439707

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

tufftuffs bild

Jodå, USB är en metod. Har du floppy kan du boota installationsystemet från floppy, men det verkar en smula jobbigt, det blev visst 15 disketter...
Men om du redan har ett system bootbart med grub så kan du kopiera installationskärnan till hårddisken och pilla in så du bootar det från din befintliga grub.Eller ha installationssystemet på hårddisken och starta grub på diskett.
PXE (nätverksboot) går också, men då måste man ha en server med DHCP/BOOTP och TFTP. Man kan även göra PXE-disketter om man inte har boot-ROM till nätverkskortet.

http://en.opensuse.org/HOWTOs#openSUSE_installation

När man väl bootat installationssystemet finns många alternativ för installationskälla, som FTP,NFS,lokalt filsystem eller partition,ISO etc.
//TuffTuff