Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Svensk remaster av OpenGEU 7.10 Luna Nuova

DebEX-geUbuntu är en svensk remaster av OpenGEU 7.10 Luna Nuova (The power and flexibility of Ubuntu and Gnome :: The magnificence and beauty of E17 :: Perfect and fast even for a Virtual Machine :: OpenGEU: when a Gnome reaches Enlightenment). Enlightenment DR17 används alltså som fönsterhanterare. Kernel: 2.6.22-14. Så gott som alla program och systemspråket är på svenska. (Vissa menyer är dock på engelska). Alla program har uppdaterats (av mig) till senaste tillgängliga stabila version per den 21.1.2008.

OpenGEU 7.10 Luna Nuova skiljer sig alltså från Ubuntu och Kubuntu främst genom att Enlightenment används istället för Gnome (som är standard i Ubuntu) eller KDE (som är standard i Kubuntu). Jag har förbättrat stödet för trådlösa kort samt ordnat så att program kan installeras från källa/source (även under körning från skiva). DebEX-geUbuntu hämtas på LINUX.EXTON.NET. Se en skärmdump att DebEX-geUbuntus skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Har du tagit med icke-fria komponenter?

extons bild

hikooki!

Jag har inte riktigt koll på den saken. Beror på om det i originalet finns några "icke-fria-komponenter". Jag har nämligen inte lagt till något annat program än Ndiswrapper. I och med att jag uppgraderade kerneln "tvingades" jag också att installera (om) Madwifi från källa/source. Sedan har jag bara uppdaterat alla program. (Bl a Gimp från en utvecklingsversion till 2.4.2). Av utrymmesskäl har jag avinstallerat alla spel.
I VLC kan bl a AVI- och Mp3-filer köras, så några "icke-fria" codecs borde finnas med.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

tobiers bild

Okej! Jag tycker det är lite synd var GNU/Linux närmar sig. Tanken bakom GNU är frihet, vilket man inte får med icke-fri mjukvara. Numera verkar GNU/Linuxdistributionerna rikta sig in på att bara skaffa fler användare, även om det betyder att inkludera icke-fri mjukvara. Jag själv använder icke-fria drivrutiner för att jag måste, jag hoppas att distributionerna kommer koncentrera sig i fortsättningen på att fixa fria drivrutiner istället för att bara koncentrera sig på att skaffa fler användare. Jag föredrar att använda fri mjukvara, men jag tvingas till att använda icke-fri för att saker och ting ens ska fungera (trådlöst nätverk exempelvis)

elwiss bild

Jepp, så är det. De flesta föredrar funktionalitet framför idealism, man har olika ståndpunkter i frågan. Jag betvivlar faktiskt att det någonsin kommer ett helt fritt OS med full funktionalitet, men man får väl se vad FSF får ihop med HURD.