Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

IBM och Lotus

Läser på idg idag http://www.idg.se/2.1085/1.141376 om IBMs storsatsning med Lotus nu även på Red Hat & Ubuntu.

Med tanke på de diskussioner vi haft på senare tid ang. det ohotade Ms-Office, Sharepoint och Ms-Exchange vore det riktigt roligt om man kunde få en lite mer djuplodad analys av hur den här programsviten står sig. Jag körde Lotus på Windows2000 på mitt gamla arbete men det var länge sedan, jag vet inte var de står idag?

Om någon hittar en schysst recension får ni gärna dela med er. jag vet inte om det finns möjlighet att tanka ner det här för testinstallation, annars kanske man skulle ge sig på det.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

OO-diskussion. (maraton-tråden) Det vore väldigt intressant att höra om det här duger för de OO-kritiska på LP...? Wink Jag känner bara till att en del personer för länge sedan föredrog Lotus ordbehandlare framför MS-word, för de tyckte den var bättre. Men detta är så mycket mer.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pluns bild

Utan att läsa artikeln som brukar vara summariskt skriven så
borde väl IBM satsa på Symphony ?

http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa

Betan har väl fått blandade recensioner men många tycker den håller högre klass än O-O eftersom den är mer "välputsad" och ser proffsigare ut Smile

mindlights bild

Kan du skicka över källkoden till Lotus Domino eller Lotus Notes så jag kan leta buggar?
.
Eller varför inte passa på att lägga ner källkoden till Novells Groupwise när du ändå håller på...
.
Under tiden kör jag vidare med hemska och stängda Exchange som pushmailar till min nalle när jag inte sitter framför mitt Outlook och publicerar projektkalendern för alla medarbetare på stängda SharePoint Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Jupp, och integrera den med Lotus sviten så kanske du har ett smaskigt alernativ til Ms-stacken ..

tux-svens bild

Jag tycker DU kan skicka källkoden på "titta-ut" så kan andra leta buggar där istället eller ...det skall väl vara på lika villkor? Smile Det måste väl vara en hel del buggar i titta-ut eftersom den utsätts för attacker gång på gång? Men dess, antagligen dåliga, kod kommer ju aldrig fram under luppen, vilket är den s.k. "fördelen" med stängd kod antar jag.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

elwiss bild

Det där förstod jag inte.. du vill inte ha en stängd produkt som är crossplattform utan föredrar en stängd produkt för en stängd plattform? Din logik känns ambivalent?

Själv skall jag nog se om jag kan rigga en testinstallation, Lotus borde inte vara buggigare än outlook och det vore kul att kolla deras utvecklingsmiljö.

marknadsandelarna är tydligen:

According to Gartner, Microsoft held 47.8% of the enterprise e-mail market at of the end of 2006, compared with IBM's 42.3% share.

pluns bild

Jo det jobbar man nog stenhårt med

http://www-306.ibm.com/software/lotus/ kan man botanisera i IBM

Symphony är framme i Beta3 såg jag på nedladdningen, kanske dags att prova ?

fsns bild

Får jag försöka mig på en tolkning av Mindlight's kommentar?

 

Mindlight menar kasnke att av två stängda platformar så föredrar han den som har de funktioner han har kommit att lita på för att utföra sitt dagliga arbete på ett effektivt sätt. Skall han byta till den nämnda platformen och förlora funktionalitet, så skall den åtminstone vara OpenSource.

mindlights bild

Lustigt att "titta-ut" i ditt inlägg kan betyda Lotus Notes / Domino, Novell Groupwise och Microsoft Outlook/Exchange...
.
Skillnaden är väl att Microsoft inte hyllar Open Source och säger sig vara ett företag som satsar med hela sin kraft på Open Source...
.
"Jag känner bara till att en del personer för länge sedan föredrog Lotus ordbehandlare framför MS-word, för de tyckte den var bättre."
.
Det logiska vore väl att dra slutsatsen att MS Office var bättre för de flesta...och det var därför de flesta valde den...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Jo, jag får nog beställa en Lotus trial på DVD och försöka rigga något. Mycket av det Ms skryter med idag hade Lotus redan på Gustav Vasas tid så det vore kul att se var de är idag.

elwiss bild

Jo så har jag också tolkat det, det jag inte begriper är varför man hellre kör 100% stängda produkter (som man enligt egen utsago egentligen inte gillar) istället för att testa en fri plattform och en stängd produkt ovanpå? Då letar man väl egentligen inte efter alternatv, eller..?
Funktionaliteten vet man inget om - men det är just den jag skulle vilja testa.

Jag tror det blir svårt att få en öppen produkt i den här nischen, just för att den skall kunna prata med så många andra applikationer för att vara användbar, poängen är att få ett nav i hela den interna informationstrukturen och samtidigt ha en snygg utvecklingsmiljö till denna så att användarna enkelt skall kunna anpassa den.

Låter för mig som att det krävs ett sammansvetsat team av utvecklare med väldigt mycket fritid för att få ihop det, men Mindlight lägger säkert ner varenda helg på det Wink

Kristians bild

Eller att Microsoft kohandlade med de datortillverkare som ville ha Windows som OS på sina datorer....

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mindlights bild

"Då letar man väl egentligen inte efter alternatv, eller..?"
.
Låt mig förtydliga:
Innan år 2000 pratade Microsoft om 32-bitarsversioner på sina kontorsprogram.
Konkurrenterna slogs mot varandra och Microsoft utnyttjade sin dominans på marknaden och slog ut dem en efter en...
Efterföljande år jobbade Microsoft intensivt med dotnet-konceptet som det snackas rätt mycket om än idag.
Ca. 2003 kom SharePoint som gör kontorsarbetet betydligt enklare via dragndroppublicering av diskussionsforum, kalenderar (både användares outlook kalendrar och fristående), versionshanterad fillagring (både via websida och direkt integration i Officepaketet) och en möjlighet för utvecklare att utveckla egna moduler. Något som marknaden nu flödar friskt av.
Okej...Sun köpte upp StarOffice och dumpade det som OpenOffice, OSS motsvarighet till Office 97/2000 (om man bortser från en av de viktigaste funktionerna på ett företag: omvärlds- och internkommunikation, som alltså saknas i OOo)... Microsoft har alltså ett försprång. Ett försprång som trots allt företag bör kunna ha då de verkligen fokuserar på en marknad och presterar det marknaden vill ha.
Sun säger sig slå mot Microsofts ömma punkt. Novell och IBM sluter upp.
Idag sitter jag med stängd programvara som fungerar som en integrerad enhet, från min chefs kalender till min mobiltelefon.
.
Begriper du varför IBM och Novell är starka förespråkare av öppen mjukvara och samtidigt sitter på stängda motsvarigheter till Outlook / Exchange?
Varför är inte IBM jättesugna på att släppa Lotus Domino och Notes under en fri licens (BSD eller GPL kvittar mig)?
Säga vad man vill om Microsoft... men inte hycklar de ivarje fall...
.
Mitt val av Exch/Outlook är enkelt: Mina kunder kräver att jag kan dessa produkter och att de fungerar.
Och fungerar gör de.
Fungerar ihop.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

1. IBM kohandlade REJÄLT med datortillverkarna angående preload med OS/2. T ex så slutade IBM med proload av IBMs OS/2 innan Compaq gjorde det. Men har man en löjligt liten marknadsandel så är det ingen som stämmer en. NEJ, Microsoft är inte snälla i detta avseendet. Säger bara att det inte är svart eller vitt.
2. Ja. Och med det fantastiska Write, och senare Wordpad, kan man göra underverk. NOT.
.
Kan du vidareutvecklar det där påståendet om att Microsofts fuskande med Windows 95 hade betydelse för att Office 4.3 slog ut Lotus Smartsuite och Wordperfect på Windows 3.1?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

OpenOffice är under LGPL så det borde finnas en öppen/sluten marknad för plugins och samverkansverktyg till officesuiten.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

elwiss bild

Varför IBM inte släpper Lotus som öppen källkod får du fråga IBM om. De kanske inte ens kan av juridiska skäl, Lotus är en urgammal produkt och vem vet vad det är för kod som dväljs däruti.
Eller så vill de helt enkelt inte eftersom de inte tror att det gagnar dem ekonomiskt.

Jag tror vi är ute efter olika saker här, du vill att någon skall ge dig ett kollaborationsverktyg gratis som du kan installera hos dina kunder.
Jag vill ha ett alternativ till microsofts produktstack som man kan köra oavsett operativ på klienten. Om det kostar en slant oroar mig föga, den som betalat ett par Sharepoint Enterprise licenser vet att det finns marginal innan ett sådant verktyg klassas som "för dyrt".

mindlights bild

...och det är sånt som aldrig lär hända i samma utsträckning som det gjort för Sharepoint, Firefox och Thunderbird om inte organisationen bakom satsar stenhårt på att promota det.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Men då är vi tillbaka där igen.
Open Source är ett väldigt svagt argument för att välja en produkt, än mindre för att byta bort sin befintliga miljö idag.
Ja, för dig och en hel del andra människor på bl a LP är det inte så.
Men som jag sa, och det är detta som är det viktiga:
Open Source-alternativet är det som är det dyrare idag om man ser till funktionalitet och garantier.
Du tar t ex upp Sharepoint Enterprise som exempel men det jag hittills har beskrivit är en produkt vid namn Sharepoint v3.0 som räcker alldeles perfekt för en organisation upp till 100 användare, förmodligen mer i vissa fall.
Windows Sharepoint Services är en del av Windows 2003 server. Ingår. Kostar inget extra.
Köper du SBS ingår även Exchange m m.
.
SÅ nej, jag är inte ute efter ett gratisalternativ inom Open Source.
Jag är ute efter en prismässigt och funktionsmässigt likvärdig lösning.
Att åka ut till Svenssons målerifirma och hävda att Open Source är bättre och då ha som argument att "Du kan ju själv när som helst ändra i koden eller hyra in en konsult som gör det åt dig" är verkligen att inte ha förstått hur tillgång och efterfrågan fungerar.
Varje krona extra en lösning kostar tas direkt från vinsten.
Detta är något företagare är väldigt medvetna om och det är det som talar.
Så snälla. Ta inte och släng "no such thing as free beer"-argumentet i ansiktet på mig.

"Varför IBM inte släpper Lotus som öppen källkod får du fråga IBM om. De kanske inte ens kan av juridiska skäl, Lotus är en urgammal produkt och vem vet vad det är för kod som dväljs däruti.
Eller så vill de helt enkelt inte eftersom de inte tror att det gagnar dem ekonomiskt."
Var det inte Linus T som sa (angående hela affären om att ha snott kod in i linux): Ge oss vad som är stulet så skriver vi om det i ett nafs.
.
.
Hur liten tror du egentligen IBMs utvecklingsavdelning är? Tro inte att det skulle vara omöjligt för IBM att skriva om Notes/Domino under de senaste 7 åren.
(För 7 år sedan när jag lämnade IBM slängde man handsken och addresserade att man skulle satsa 1 miljard dollar på Linux framöver och räknade med att kamma hem dem inom 10år.... det tog 5 om jag inte minns fel.)
Vad jag menar är att jag är föga intresserad av att slänga upp fördelarna med Open Source och sedan lura in kunden in i ännu ett system som är låst.
Sen kan du få tro att du är hur plattformsoberoende i din applikation du vill.
Du kan ändå inte köra IBMs supportade mjukvara i andra operativsystem än de som IBM bestämt... och det är det enda som betyder något i slutändan om du har business som inte baseras på datorer eller religion.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Om något sådant sker tror jag snarare det gör det via Lotus Symphony - eftersom det är en produkt med en erkänd aktör bakom som siktar just på företagsmarknaden.

Sedan är visst inte koden så kul till openoffice. För några år sedan såg jag listor som visade på att det bara vara en enda frikodare som bidragit med något, alla andra var anställda utvecklare. Så det är säkert inget som lockar hobbyknackare.

elwiss bild

Open source är ett värdelöst argument taget ur sitt sammanhang (ingen ekonomiansvarig på en bilhandlarefirma byter plattform bara för att den andra sägs vara öppen för alla) ur ett affärs perspektiv, det var du som började gnälla om att du ville se koden till Lotus Notes.
Argumentet att open source alternativet är det dyrare idag vet jag inte vad jag ska applicera på? Vilka produkter jämför du? Databaser? I vilken miljö?

Sharepoint Services tyckte jag personligen inte var mycket att hänga i julgranen, hade du ens Excel Services där? BDC var inte med vet jag.

Och nej, jag vet hur stor IBMs utvecklingsavdelning är eftersom jag sitter med dem ganska mycket.

Och .. eftersom IBM nu lovar support på Red Hat Enterprise Desktop och UBuntu så är jag ganska säker på att jag faktiskt kan köra dem.

Kontentan av det hela är nog att du riskerar att få vänta på att få en produkt som gör det du vill licensierad under en OSI licens. Så antingen får du nog fortsätta ta dina MCP'er eller kavla upp armarna och börja knacka kod Wink

mindlights bild

Okej. Då har du alltså förståelse för att det inte finns ett argument att köra betaprogramvaran Lotus Symphony som saknar drivvis av den funktionalitet som MSO har?
.
Jag kan avslöja att koden som producerades av Lotus teamet innan IBM köpte upp Lotus var i det närmaste att beskriva som fulhack enligt mina gamla kollegor på IBM.
När DB2-gänget fick i uppdrag att rycka upp Lotus Notes DB-motor grät de tydligen när de fick tillgång till koden. Smile
Men jag förväntar mig inte att MSO är bättre skriven än IBMs Notes.
Och angående det där med hobbyknackare som fått in koden i OOo:
Läste för någon dag sedan kritik mot Sun för att de satt i system att vägra ta in kod utifrån utan allt som kom in till dem skrevs om av dem själva innan det släpptes in i kodträdet.
Anledningen skulle vara för att de själva skulle få behålla copyrighten.... så jag misstänker att communityt inte sover men att det finns andra faktorer som gör att deras "effort" inte syns.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"...det var du som började gnälla om att du ville se koden till Lotus Notes."
...och jag hade hoppats att det skulle framgå att det hela var sagt med glimten i ögat när folk här är lyriska för att IBM stödjer Linux helt plötsligt... men då bara med stängd kod... vilket gör att din frihet ligger helt i IBMs händer... precis som med Microsofts produkter.
.
"Sharepoint Services tyckte jag inte..."
Nej det må vara så att du inte tyckte det var mycket att hänga i julgranen. Men faktum kvarstår: Vanliga dödliga behöver inte kunna stava till XML, knacka HTML eller kunna prata flytande PHP... DragNDrop... så som det ska vara...(enligt vissa i varje fall Wink ).
.
Om Excel Services och BDC:
Jomenokej.
Visst är det bra... men mina kunder har primärt ett behov av att kunna slänga upp egna små databaser (inget mer avancerat än en tabell där man enkelt designar eget formulär i webgränssnitt.) för t ex inventarielistor eller annat man vill registrera, Anslagstavla där man kan basunera ut VDns MOTD eller varför inte fillagring med versionshantering, två musklick och du har skapat en projektarbetsplats där du kan publicera folks kalendrar och lagra filer specifikt för just det projektet.
Visst kan SharePoint Services vara grymt med alla tillägg... men då börjar vi prata andra summor än de 2000kr det kostar för en konsult att sätta upp starten.
.
Men okej... jag känner bara att jag bitchar om o om o om igen så jag funderar på om jag inte ska ha en bitchfri eftermiddag och låta folk tycka att jag dyrkar Bill Gates. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Ingen fara, bitcha på bara - och vem du dyrkar är din ensak Smile

Och jo, du har rätt i att IBMs Lotus är lika stängd som Ms stacken, men med den skillnaden att jag kan välja på vilka plattformar jag vill köra den och med vilka klienter. Att köra Ms office stack på något annat än windows med något annat än AD, MsOffice & IE fungerar inget vidare alls. Inte ens Firefox gör sig något besvär vilket du säkert vet.

Och BDC var den som fick mig att verkligen dregla en smula. Sharepoint i sig har snygga och enka office kopplingar men det var inget som fick mig att förkasta Alfresco och de andra. Däremot BDC, att med lite enkelt drag'n drop direkt kunna bygga en frontend till ERP systemets olika register imponerade.
(Precis som du säger är produktionsansvariga, marketing managers och andra inte så intresserade av att lära sig att knacka kod)

Men visst, då talar vi om en fläskig prislapp, hade inte vi varit strategiska partners vilket ger oss gratis licenser så är det inte säkert att vi implementerat det. Fast Lotus är garanterat inte gratis det heller, men till skillnad ifrån dig vill jag veta mer om skillnader i pris och funktionalitet innan jag förkastar det Wink

mindlights bild

Jag förkastar inte Lotus Notes som produkt.
Jag förkastar IBM och Novell för att de inte släpper sina flaggskepp som Open Source.
Det går bra att gå ihop och hylla Open Source kontra Microsofts produkter... men när det gäller deras egna mjölkkossor... då är det inte lika bråttom att släppa källkoden.
Missuppfatta mig rätt, det är lite mer frihet att kunna köra dessa stängda produkter på flertalet produkter... men det är lika mycket frihet som Microsoft gav oss en gång med NT4 och Alpha...
Helt plötsligt så fick man för sig att inte stödja plattformen... och friheten att välja processorarkitektur var som bortblåst.
.
Vi är också partners med Microsoft, om än väldigt små med endast 11 anställda, och får via våra subscriptions köra de flesta mjukvarorna.
.
När det gäller din upphetsning över div Sharpointtillägg m m så kan jag förstå det... oss nerdar emellan... Men min poäng med Sharepoint var att belysa hur enkelt det var för vanliga användare att förstå och arbeta med. Desto färre utvecklare som behöver för själva implementationen och framtida förändringsarbete, desto mindre blir kostnaden...
Det var ju faaan vad folk tjatar om Alfresco... får väl installera det igen och plöja instruktioner... Vad jag hittade var i princip en upphaussad webdisk... men även de snyggaste kan ha fel så jag ger det väl en chans.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

IBM, Sun och andra tjänar pengar på att tillhandahålla support och paketlösningar för fria program. Om fria program blev lika enkla (där lätt betyder fina knappar i fönster) att konfigurera som vissa ofria så vore det en och annan som skulle förlora stora andelar av sina inkomster.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

elwiss bild

Kruxet med Alfresco (och de andra jag känner till) är väl att det är just serverdelen. Men kan du direkt i OpenOffice Writer posta till din blogg på Alfresco? Inte vad jag vet. Kan du i din mailklient prenumera på en lista eller ett diskussionsforum som ligger på alfresco och därmed delta utan att en enda gång behöva starta webläsaren och logga in? Tror inte det..

Klientdelen saknas - tyvärr, och så är det nog i alla FLOSS projekt i den här nischen.

elwiss bild

Fast jag undrar hur mycket inkomster som egentligen kommer av att klicka runt i inställningsfiler? Undrar bara - för jag har absolut ingen aning, men är det inte mycket utbildning, konsulting, optimering, få applikationer att snacka med varandra osv som är den egentliga inkomstkällan?
Eller handlar det om att folk betalar på årsbasis för att kunna ringa och fråga var de skall klicka för att skapa mailfilter i Notes tro Tongue

mindlights bild

Jag fattar faktiskt inte vad du menar.
För det kan väl ändå inte vara så att du menar att IBM m fl inte tjänar pengar på licenser till stor del (det kan du hoppa upp och sätta dig på att de gör. Bara Domino och Notes måste dra in rejäla summor i bara licensintäkter.)?
...och att OSS skulle vara svårare att hantera än hemlig kod?
.
.
Nej...jag fattar inte vad du menar för ovanstående kan inte stämma... Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Givetvis drar de in pengar på licensavgifter.

Det är "limmet" mellan i övrigt fria tjänster jag refererade till. Verktyg som gör det trivialt att sätta upp apache, mysql, samba, openssh, ftp, osv och som gör att de kan integrera och dra nytta av varandra. Tänk dig ett "yast"-liknande konfigurationsgränsnitt som till och med mormor förstår - där man antingen kan påverka den lokala datorn, generera en virtuell maskin eller skapa en automatisk installer för ett portabelt medium eller över nätverk.

Finns något sådant redan? Skulle något av de större företagen släppa en sådan produkt under en öppen licens? Vore det en bra affär för vederbörande?

Som ett exempel skulle jag gärna se något som det fria windowsprogrammet FileZilla Server för linux. Några klick så är servern igång med ett gäng användare och bundna mappar med korrekta läs/skrivrättigheter. Det är inte lika lätt under linux, de ftp-servrar som finns är väldigt kraftfulla men ganska komplexa att konfigurera för någon som kommer ifrån Windows.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mindlights bild

När FileZilla kom joddlade jag en vecka.
Klienten var najs. Servern var najs.
...och båda stabila.
.
Sen jag började köra Linux på allvar har jag stört mig på att det inte fanns en enda riktigt stabil grafisk ftpklient.
Det var rätt pinsamt att de projekt som fanns verkligen inte var stabila eller så fattades bra köfunktioner eller sftp o ssl ftp.
.
Sen kom FileZilla till Linux. Och den portningen är ju så stabil att... ja... de andra projekten kan ju gå hem och lägga sig.
Tragiskt. Men men... FileZilla rockar.
.
Men om det är som du säger... då kommer Linux få det svårt att ta sig upp bland privatpersoner, småföretagare och medelstora företag.
Jämför det med vad som hände med Novell Netware förra århundradet.
Novell satt med typ 80% av servermarknaden (om inte mer) och Microsoft släppte NT 4.
Det var i princip samma skit som NT 3.51 men det såg ut som Windows 95.
DÅ började företagen bli intresserade.
När sedan Windows 2000 släpptes på klient och server började det röra på sig ordentligt. Novell åkte ut överallt.
.
Varför?
.
Vid den tiden jobbade jag på ett företag som hade just småföretag och medelstora företag som kunder. Vi sålde hårdvara, mjukvara och consulting.
Samtliga rapade unisont upp samma mantra:
Vi vill ha ett homogent användargränssnitt på både server och klient.
.
Att sedan IT-ansvarig ALDRIG gjorde något på servern när den blivit Windows 2000 och att Novells ConsoleONE gjorde att du skötte alla administration från din PC istället för på konsollen... det saknade betydelse.
.
Men men... jag vill ändå poängtera att användarvänligheten är något jag ändå tror kommer öka bland OSS-program när marknaden vänder och företag börjar satsa på att vidareutveckla befintlig kod för att den ska fungera med deras verksamhet... Jag vill ivarje fall tro det.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Instämmer, och just användarvänlighet har varit en genomgående svaghet i de flesta FLOSS projekt tycker jag.
Teknik-geeks som kodar för sin egen skull skiter i användarvänlighet, de vet hur programmet skall användas.
Jag tror att det här kan behövas komersiella intressen bakom för att få det riktigt bra. Dels för att det behövs lite styrning för att få igenom enhetlighet och en strukturell plan bakom, och dels för att det kanske inte i första hand är dessa människor, de som är bra på layout, design, testning osv som dras till FLOSS projekt.

tux-svens bild

I de sammanhang jag varit med vid SW-konstruktion har vi haft kravspecifikationer som blivit granskade och godkända innan man startat systemeringen och kodningen. Där bör ju även krav på GUI ingå. Eftersom kraven skall vara överenskommna och godkända av alla berörda instanser så finns de aspekterna med på ett naturligt sätt. Jag befarar att open-sourcecode.världen inte har nån formell kravstruktur och därför gör man bara det man tycker är kul, utan att se helheten och "kundnyttan". Man har inga formella "stakeholders" som i kommersiella projekt. Eller?
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!