Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

vad kan jag radera(ev löst)

Hej, helt plötsligt har rotpartionen blivit full, har avsatt 56 gb, och nu protesterar den med att den inte har något ledigt utrymme. Så min fråga är, vad kan jag radera utan att det ställer till bekymmer, eller ska jag installare om systemet? Kan tillägga att home har jag på en egen partition så den berörs inte vid en ev. ominstallation.

mvh

fingal12

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Oj gisses, jag undrar om det finns paket nog i reposen för att fylla en så stor hårddisk. Första hjälpen är att rensa mappen med nerladdade paket samt installerade paket som inte används. Det lär frigöra någon gigabyte ifall du inte utfört operationen förut.

Starta datorn i felsäkert läge (troligen andra valet i GRUB-menyn). För säkerhets skull är vanligtvis 5% av disken reserverad till root, så du bör kunna få upp en root-terminal. Kör följande

sudo apt-get autoremove 
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean

Troligtvis är det inte här felet ligger, utan jag tror att det är någon loggrutin som fått en skruv lös och börjat tokskriva i någon mapp under "/var".

Vad ger sudo du / -h --max-depth=1 ?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

fingal12s bild

Detta får jag

4,0K /mnt
6,3M /sbin
4,0K /initrd
919M /media
4,0K /srv
448K /tmp
345M /opt
5,5G /usr
128K /dev
47G /home
12M /etc
16K /lost+found
349M /var
0 /sys
110G /Lagring
4,8M /bin
46G /root
18M /boot
0 /proc
4,0K /share
149M /lib
210G /

mikaeljs bild

46G i /root???? ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fingal12s bild

Har möjligtvis hittat felet, tömde trash i root och fick då plötsligt 46 gb ledigt. Så jag ser problemet vara löst. Tack för hjälpen.

mvh

fingal12