Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

hikooki | Något större

Jag har på senare tid börjat involvera mig själv i GNU, Linux och BSD än tidigare. Nej, jag skriver ingen kod, jag kan inte programmera (men det är min ambition och jag ska börja sakta men säkert), men jag har börjat involvera mig själv mer genom att forska inom vår community. Det vill säga, läsa mycket. Jag har investerat en nätt summa pengar i litteratur från olika författaren inom området, mest om filosofin bakom det hela (främst Richard Stallman och Eric S Raymond).
När jag ser tillbaka och tänker på min tid i Windows, så har jag aldrig riktig kännt mig mer än en datoranvändare. Jag är fortfarande en datoranvändare ja, men numera, i GNU/Linux-världen, känner jag mig verkligen som en del av "gänget". Det finns en anda hos oss, ett ideal, nästan något vackert med hela GNU/Linux-världen. Tittar man ut så är det bara kändisar som gör bort sig, Let's Dance på tv, och samhällsproblem. Det här är en underbar värld, våran värld, GNU/Linux-communityns värld. Man känner sig som en del av något större, man är inte en obetydlig nörd längre, man är en nörd som existerar, mycket tack vare LP.

Jag känner mig HEMMA. Tack alla, för att NI finns!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Jag lyssnade på http://cisx1.uma.maine.edu/~wbackman/bsdtalk/bsdtalk132.ogg och blev lite konfunderad över denne man. Han verkar delvis ha tappat kontakten med den pågående programvaruutvecklingen och fastnat i sitt etiska resonemang. Nog för att hans vanliga föredrag är ideologiska, men här framgick det mycket mer tydligt.

Jag blir mycket gladare av att se och höra intervjuer med utvecklare som Theo De Raath (http://www.youtube.com/watch?v=W9fQa00CB9U) som är framåt och engagerad i den faktiska utvecklingen. Han skriver mjukvara för att han vill att folk ska ha säkrare datorer Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

misiu_mps bild

Jag tycker att denna intervju var menat att handla om ideologin. Den enda frågan som kunde betraktas lite mera tekniskt handlade om vilken modell av operativsystemet valdes som förebild för gnu, men jag tror inte att det förväntades ett tekniskt svar på den heller.
Sen så hjälper det inte att vara intresserad av teknologi bara. Vill man ha fria operativsystem så måste det finnas folk som bryr sig om filosofin bakom.

Det som gör Stallman så irriterande renlärig är att många av de första fria program stals och gjordes icke fria. Jag tror att detta var ett problem då, när det fanns få program och få utvecklare i rörelsen (det fanns ingen rörelse alls). Numera är det nog svårt att sno kod för att implementera program som inte har eller snart kommer att ha fria motsvarigheter.

Den andra aspekten handlar om icke-fria program. Och det håller jag med. Det är ruskigt dåligt att flash inte är fri, framför allt för att det har blivit ett de-facto standard på webben. Det är för mycket makt i händerna av ett företag. Användning av adobes flashplayer hälper inte saken. Däremot tycker jag att det är okej att t. ex. köpa ett icke-fritt spel och installera det på sin dator.

Kristians bild

Stallman lever som han lär och håller på sina principer, det ska han ha stort cred för. I intervjun låter han dock oss förstå att det inte behövs några argument för fri mjukvara, eftersom ickefri kod i sig själv är "evil" och direkt "skadlig" för samhället. Det blir lite "antingen är du med oss, eller mot oss". Det var nog det jag fastnade på

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------