Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gentoo är inte i någon omedelbar kris!

Detta är i alla fall min tolkning av situationen kring Gentoo. Var bland annat själv medverkande på ett öppet möte på irc igår. Även om jag ej var en av de aktiva deltagarna. Där togs bland annat upp när Gentoo 2008.0 skulle komma ut och det var över 200 deltagare. Den officiella releasen kommer den 17 mars. Betan kommer dock vara tillgänglig tidigare.

Det togs också upp hur information skulle spridas bättre och det dök även upp förslag på förbättrade instruktioner för utvecklarna. Att det skulle vara någon kris för Gentoo märkte i alla fall inte jag av. Det skulle säkert även kommit mer folk till irc-kanalen om mötet hade bestämts lite tidigare.Diskussioner kring Daniel Robbins märkte jag inte av. Det kan hända att jag missade en sådan diskussion. Jag var nämligen upptagen med att göra en hemsida och har inte loggat mötet i kanalen.

Men däremot kan jag läsa följande på hans personliga blogg om en kommentar han har fått från en gentoo utvecklare. Observera detta är en översättning från det som står på första sidan på http://blog.funtoo.org/ . Jag har utelämnat Robbins egna kommentarer kring detta meddelande till honom.

  "Daniel,

  Snälla ge upp när det gäller Gentoo. Gentoo har växt bortom förmågan för en man att adminstrera, ditt förslag verkar indikera på att du vill bli den ultimata auktoriteten.
  Många utvecklare talar emot din återkomst och få för, mestadels beroende på dina villkor.

  Gentoo var etablerat 1999, inte att bli förvirrat med föregångaren Enoch Linux och numret utvecklare du var manager för var runt 100 innan du lämnade gentoo 2004. Nuvarande antal utvecklare är runt 300. Snälla anta inte att du kan komma tillbaka och saker kommer ske på ditt vis annars inte alls. Eller att du bara kan komma tillbaka och begära din tidigare position.

  Ditt erbjudande att hjälpa till skulle inte skapat tillfälle till den förändring som många ser nu. Ditt erbjudande kom faktiskt efter utvecklarna började arbeta för att förbättra situationen. Detta startade när utvecklare började prata på våran interna utvecklarlista.Det arbetet började där.

  Vi har ett ganska stort antal utvecklare som har varit gentooutvecklare längre än du någonsin varit, snälla tillåt dessa människor att fortsätta sköta distributionen. Gilla det eller inte, Gentoo fortsätter fungera och rör sig framåt utan dina visioner eller inblandning. Vi har klarat oss fint de sista 4 åren utan din inblandning, vi klarar oss.
  kthxbuhbye."