Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Att välja operativsystem

Vi diskuterar ofta om varför folk kör Microsoft Windows och ibland kan det till och med gå så långt att vi nästan förolämpar folk för deras val av Windows.. Jag funderar på detta och tänkte dela med mig av mina tankar.

Till att börja med. Windows är ett operativsystem. Windows är egentligen ingenting man använder. Windows är något som låter oss använda programvarorna vi använder. På precis samma sätt är det med Linux. Vi använder inte Linux, vi använder Linux för att komma åt programvaror som vi behöver av en eller annan anledning. Jag använder inte Linux alls egentligen. Jag använder Firefox, OpenOffice, Eclipse.. Programvaror som hjälper mig att göra det arbete jag behöver göra i mitt jobb. Ibland startar jag Windows XP, då använder jag samma programvaror i Windows som jag gör med Linux. Firefox, OpenOffice och Eclipse..

Varför är det inte fler som väljer Linux? Fördelarna är ju uppenbara: Linux är "gratis" och Linux är fritt (öppen källkod). Med de fördelarna borde ju vem som helst välja Linux. Eller hur? Vi tittar på hur det ser ut för en användare som köper en dator. Hon köper datorn och där i finns Windows installerat. Windows följer med datorn och är (ur användarens perspektiv) gratis. Att källkoden till Windows är hemlig och sluten har troligen ingen som helst betydelse. Det är ju inte källkoden till operativsystemet användaren köpte sin dator för. Har öppen källkod någon som helst betydelse för den normala användaren? Troligen inte.

Varför köpte du din dator? Sannolikheten att du köpte den för att utforska hur det medföljande operativssystemet fungerar genom att läsa dess källkod är minimal. Du köpte nog snarare din dator för att kunna skriva dokument, kanske spela och troligen läsa e-post/surfa på nätet. Anledningen till att du köpte datorn över huvudtaget var för att du var ute efter funktioner. Saker som gör ditt liv enklare. Troligen fick du också med Microsoft Windows till din dator. Sen hände något.

Då Windows inte fungerade för dig som du hade tänkt började du fundera på om det inte hade varit bättre att köpa en Mac. Mac var det enda du kände till som alternativ till Windows. Saken var bara den att om du ville köra Mac skulle du behöva köpa en ny dator. I din favorittidning PC för Alla skriver de om något som kallas Linux och på den medföljande cd-skivan finns Red Hat Linux-installationen. Varför inte? Det kan ju inte bli värre.. eller kan det det?

Med förväntningen att Linux är som Windows och att allt skall vara som i Windows installeras Linux. Saker fungerar inte som det förväntades. Minns ni? Vi väljer programvara baserat på behov (vi letar efter en funktion). Nu fungerar ingenting som vi vill längre. Vi kan trots allt Windows och vet hur vi skall felsöka när det inte fungerar som det skall. I Linux är vi rätt handfallna. Resultatet blir: ominstallation av Windows. Om vi inte har någon snäll kompis som hjälper oss på vägen. Det där med öppen källkod och "gratis" var nog inte så bra ändå..

Jag baserar naturligtvis mina scenarion på en vanlig användare. Ingen uber-hacker som är intresserad av hur många transistorer som sitter i Intels Core2Duo processor..

Så här långt har vi konstaterat att vi väljer operativsystem och programvara baserat på behov och funktion. Dessutom har vi konstaterat att operativsystemet som sådant är betydelselöst för det vi använder datorn till. Så vart kommer Linux in i bilden?

Jag kan välja att använda Linux eller Windows (och många fler) som operativsystem på min Sony Vaio. Ingen blir nog förvånad att höra att all hårdvara i den fungerar med Windows XP. Med Linux ser det dock lite annorlunda ut: min inbyggda webbkamera fungerar ibland och ibland inte, MemoryStick-läsaren som är inbyggd fungerar inte alls och sensorn som låser hårddisken vid plötsliga rörelser vill inte prata med Linux.. för att nämna något. Om jag verkligen hade behövt de här funktionerna hade Linux inte varit ens ett alternativ för mig. Tack och lov har jag en annan memorystick-läsare till datorn och jag har inget större behov av att använda webcam. Men om jag behövde funktionerna då? Då hjälps det inte ens att Linux är öppen källkod, eller att Linux är fantastiskt. Det spelar ingen roll för mig att Linux vuxit... faktum kvarstår - min webcam fungerar inte!

Ok, vi kan skylla på onda tillverkare som inte lämnar ut specarna för hur deras hårdvara fungerar. Det är ungefär vad vi brukar göra (tänk ATI). "Om vi bara hade haft hårdvara som hade öppna specar.." verkar alla tycka. Saken är den att det finns troligen ingen affär i att släppa hårdvara med öppna specar. Isf borde fler ha gjort det, för det är ju inte omöjligt.. Och varför har inte opensource-förespråkare börjat bygga öppen hårdvara? Kanske är det så att man såg hur det gick för DELL? Alla skrev på att de skulle köpa en DELL med Ubuntu på bara DELL släppte maskinerna med Ubuntu.. hur många köpte en? DELLs förväntningar på försäljning infriades iaf inte.

Jag frågade mina elever om open source. Det var inte många som visste vad det var. Jag frågade dem om VLC och Firefox. I princip alla använder VLC (för att titta på nedladdad film) och Firefox för att surfa på nätet. Anledningen till att de använder dessa programvaror? Inte är det för att det är en fri licens på dem, inte är det för att både VLC och Firefox är program med öppen källkod. Det är bättre program än andra! Det är anledningen. Eleverna har valt bort Internet Explorer till förmån för Firefox för att Firefox är BÄTTRE än IE. De har valt VLC eftersom att den, till skillnad från Microsofts Mediaspelare, faktiskt klarar av att spela upp de flesta mediafiler. Funktionen.

Nu vill jag att du själv funderar lite på det här. Jag är nyfiken på vad Du tycker och upplever i din verklighet. Har jag ens lite rätt i mina funderingar? Vad tycker du vi bör göra? Är det verkligen ett mål att få hela världen att använda Linux?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Mitt eget mål kortfattat. Få folk att andvända open-source program istället för proprietära program och själva få upptäcka hur bra de är.

Om eller när open-source rörelsen mognar tillräckligt ska jag vid denna tid försöka få folk att andvända det största open-source operativsystemet.

Förhoppningsvis ska jag även vid denna tid ha gjort en bra hemsida som många har andvändning för och som sprider kunskaper om opensource.

Framtiden är dock oviss och själv är jag bara en människa bland andra människor. Mycket kan hända på vägen. Personligen kanske jag kommer vara upptagen av annat. Jag kan tappa intresset m.m

Edit: Har själv samma problem med min egen webcam och med mitt w-lan kort,trådlösa nätverk i linux ibland fungerar dessa som de ska och ibland inte.

polters bild

Det finns företag som snickrar ihop öppen hårdvara också, men en sådan process är ekonomiskt krävande, och tar därmed lite tid att få fram.

chnaons bild

Det är inget självändamål att köra linux, utan man kör det som passar en bäst helt enkelt. Att det är windows, linux, OS X eller något annat spelar mindre roll, viktigare är att de olika systemen kan prata med varandra.

Hemma hos föräldrarna så är det windows som gäller, skulle aldrig försöka få dom att använda något annat heller, de har sin hårdvara som ska funka, brorsan han spelar (då är det bara windows som gäller), windows är den miljö de kan osv.
Däremot så tipsar jag om bra program, firefox är den webläsare som används, inte för att det är opensource utan som du säger jonas, funktionen är bättre.
Brorsan använder VLC, samma här, det fungerar bättre.
De program som är opensource och har en bättre funktion än motsvarande stängda kommer börja användas just för att de är bättre. Att de är opensource struntar nog de flesta i på windows-plattformen...

Det som jag tror gynnar linux absolut bäst är mer standarder, att man ska kunna släppa sin programvara och den ska fungera utan problem oavsett dist (iaf de större distarna) o bättrat hårdvarustöd.
Gärna med homegen miljö, att köra kde, blandat med gnome-program eller tvärtom är hemskt ur användervänlighetssynpunkt...
Ta ex i en kde-miljö.. Default är enkelklick i filhanteraren för öppna filer, mappar osv.. Kör firefox, ladda hem något program eller spara bild, helt plötsligt så har man gnomes/gtk-s filbläddrare och här är det dubbelklick helt plötsligt, och inte tala om det anorlunda upplägget från kde-s filbläddrare...

Installerar lite då o då distar på en extrapartiton på burken och öven de största, populäraste distarna har jag haft vissa problem med att installera utan problem...
Senaste försökte jag installera linux på en asus-laptop, till min förvåning så gick det inte ens att komma in i installationen med varken opensuse eller ubuntu, efter en massa googlande så löste jag det med att ange hpet=disable vid uppstarten.. Sen då diverse problem med det trådlösa, suspend osv...

Men det blir bättre och bättre, ju fler användare som börjar använda linux, destu mer hårdvarustöd kommer ju komma.

Häromveckan så fick jag en förfrågan om att hjälpa farsan jobbarkompis att installera win 98.. Men han sakna ju licens, installationscd och allt. Istället rekommondera jag honom xubuntu (gammal gammal burk), och med lite hjälp med installationen och installation av diverse program så har han lyckats riktigt bra.
Han är ute efter att kunna surfa, snacka på msn, och lyssna musik-cd ooch det fungerar linux utmärkt till för honom.
Att det är linux eller windows i botten struntar han i fullständigt och likaså att det är opensource eller inte. Det är funktionen han är ute efter...

Sen vad gäller open source hårdvara så har väl ingen missat suns ultrasparc t1 cpu och nu senast t2? Vad gäller t2 så släpper de hela processordesignen under GPL 2.
Mer att läsa:
http://www.it-wire.nu/show.jsp?pressId=1963&distributionId=1959
http://www.sweclockers.com/nyhet/7031-sun_gor_ultrasparc_t2_till_open_so...
http://www.opensparc.net/

mindlights bild

Alltså... det är precis detta som är min upplevelse när jag propagerat för Linux bland släkt och vänner.
Det är inte intressant vad som händer och körs under huven...
Men när jag börjat propagera för Firefox och för Thunderbird och när folk verkligen börjat använda det har det varit enkelt att förklara varför de programmen är så bra... "Då det är öppen källkod kan alla som kan programmera läsa och förstår och förbättra och därför finns det en uppsjö av plugins...".
Alltså... min "vision" är att få fler o fler att köra öppna program... när de kör 75% öppna program är de inte längre beroende av Windows Laughing out loud
.
Men en sak som slagit mig i de senaste debatterna... ett av "våra" problem, alltså vi som hänger här på LP, är att vi faktiskt också använder Linux, operativsystemet, och inte bara apparna.
Vad jag menar är att vi nog blir lite blinda för att när Ubuntu släpper en ny version så nog fan är man lite smålycklig ett par dagar över de nya finesserna... Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

oscarss bild

Japp. Det är fint och etiskt med öppen källkod osv men inte fan sitter jag och läser igenom programmen innan jag kör dem - jag förstår knappt vad koden betyder iaf. Om programmen fungerar direkt och uppfyller ens behov så.. Om de inte fungerar direkt, vad gör man? Även om det är open source kan man ju inte fixa det själv om man inte är skitgrym på c++ eller vad för språk det nu är gjort i.

kryckans bild

Det ligger mycket i det du säger med bättre programvara. Det är det enda som räknas, speciellt för hemanvändare som lätt laddar hem en piratkopia av det bästa programmet (om det nu råkar vara kommersiellt). För företag (framför allt stora) kan licenskostnaden spela en liten roll men oftast kommer användarna av programvaror att gnälla för att man inte kör det bästa för det är ju det man gör hemma.
.
.
Ett verkligt exempel är en diskussion jag hörde på jobbet där en avdelning för tillfället kör Paint Shop Pro. Det är ett kommersiellt bildprogram som initialt köpts in på grund av att det är billigt. Detta var dock inte så lyckat då personalen ganska omgående var missnöjda. Varför var de det? Jo, vad tror ni de kört hemma för att utveckla sin kompetens inom bildbehandling? Ni gissade rätt, det ökända Photoshop som i åratal varit svindyrt men även det bästa enligt många. Även att det är det dyraste så tjänar företaget lätt in de kronorna då de anställda är mer produktiva i det verktyg de känner sig hemma i. Ett annat argument för att köra Photoshop var den stora uppsjö av dokumentation och tutorials som finns tillgängligt.
.
.
För mig som utvecklare är det precis samma sak. Jag väljer de verktyg, system, programmeringsspråk, bibliotek och programvaror som jag anser är det bästa för att lösa uppgiften så kostnadseffektivt och snabbt som möjligt. Ibland är det open source hela vägen, ibland är det kommersiellt hela vägen men oftast är det en mix som gett bäst resultat hitills. Detta gäller på mitt jobb. Privat är det open source för hela slanten för där finns ingen stor och påkostad infrastruktur med flera servrar med Oracle 10g, Windows 2003 Server, 5000 klienter med XP och ett hundratal system. Dessutom är jag lite speciell, jag har inte råd med varken Oracle 10g eller Win 2003 server och jag vill inte basera mina privata lösningar på sådant i fall jag skulle få för mig att starta eget baserat på något privat projekt jag jobbat med. Jag vill inte börja med att köpa en massa licenser...
.
.
Jag ska även försöka ge mig på att summera mina tankar/åsikter:
För normala (icke datanördar) privata personer är det bara en sak som gäller: Det bästa är endast bra nog.
För stora företag: Det bästa är oftast det bästa eftersom personalen (genom privat bruk) redan kan det bästa.
För små företag: En lite annorlunda situation. Här kan licenskostnaden ha en påverkan och det kan vara värt att ibland välja ett sämre men billigare alternativ.
.
.
Slutsats:
För att open source ska vinna mark krävs bästa funktionalitet.
.
.
Föjdfrågor:
Vad är egentligen fördelen med open source som utvecklingsmodell/distributionsmodell gentemot closed source?
Varför vill vi att open source programvaror ska användas?

Kristians bild

Är det bara jag som gillar det här med källkod? Ofta är det det lilla som gör det. Jag använde en ffmpeg-plugin till xmms men den kände inte igen theora - nähä, dra hem koden, ändra en rad i en fil, kompilera om och så fanns stödet Smile ROX-filer hade ingen knapp för att snabbt öppna en terminal, jag drog hem koden lade till två rader och plötligt så fanns det en. Kommandoradspluginet i xfc:s panelapplet kunde inte hantera url:er - vad gör man? Lägger till en if-sats på en rad och plötligt så funkar det också.

Det jag vill få fram är att man inte måste vara hardcore-programmerare för att kunna utföra små små anpassningar av de program man gillar. Det är det som är den stora styrkan och vanliga användare borde bli medvetna om detta. Kan de inte koda själva, kan de köpa en pocket ifrån Pagina eller be grannen eller kompisen fixa det de behöver.

Skillnad var det på ett jobb jag var på, där vi använde gammal buggig programvara som inte längre stöddes av tillverkaren. När man fick upp en dialogruta var man tvungen att bocka i och av alla checkboxar, för programmeraren hade glömt ge variablerna bakom startvärden. Koden var stängd, programmmet var dött, vi var slavar under en slarvigt ihopsnickrad produkt.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

iaidokas bild

Ok, nu lägger du fram en massa argument för att göra en poäng, helt ok. Dock, en del av dem är rent ut sagt fel... Smile http://www.techsource.com för din open source-hårdvara tex.

Vad gäller Dell och linux. Nu minns jag inte om jag skrev på det där uppropet, men låt oss anta att jag gjorde det. Är det liktydigt med att jag skall köpa en Dell-laptop samma dag som den släpps? Eller är det nog att jag den dag jag skall köpa en laptop väljer en Dell, eftersom de är en stor tillverkare och de kan garantera linux-stöd för all hårdvara?

I det första fallet så "sviker jag mitt löfte", men är inte den andra tolkningen nog? I mitt fall kompliceras sedan saken något av att ASUS också släppt en serie laptops med Linux förinstallerat, och deras hårdvara ligger mer i linje med vad jag faktiskt har behov av.

 
Test.

Test.

pcfixarens bild

Du har några bra poänger som jag skulle vilja kommentera
” Alla skrev på att de skulle köpa en DELL med Ubuntu på bara DELL släppte maskinerna med Ubuntu.. hur många köpte en? DELLs förväntningar på försäljning infriades iaf inte.”

Näe det är kanske inte så konstigt att de har sålt dåligt
*De var minst lika dyra som samma dator med windows,
*De är mycket svåra att hitta på Dells hemsida och finns undangömda på någon undermeny precis som om de inte vill att kunderna ska hitta och köpa dem
*De finns bara att köpa i ett fåtal länder, Sverige är inte en av dessa.

Jag har det senaste året varit på jakt efter en bärbar dator och har därför väntat väldigt länge på att Dell Sverige skulle börja sälja dessa men så har inte skett,
Jag både mailade och ringde till Dell ett flertal gånger men de vägrade sälja en Ubuntu dator till mig så då får de skylla sig själva, om försäjlningen inte går som förväntat när de behandlar sina potentiella blivande kunder på detta sätt. tillslut blev jag less på att vänta att jag köpte en dator från GGSdata i stället.
Nu har jag sett att Lenevo ska börja sälja datorer med Suse på och det är ju mycket positivt och hade jag vetat detta lite tidigare kanske jag skulle ha köpt en sådan istället om de hade haft en produkt som motsvarade mina krav vill säga.

Jag har sett att det finns flera andra ställen där man kan köpa datorer med linux efter att ha gjort en sökning bla på pricerunner.se och blocket.se
Den billigaste stationära datorn som fanns på pricerunner kostade bara 1900:- och har Ubuntu som förstahandsval förinstallerat
På blocket hittade jag tre-fyra butiker som jag inte kände till sedan tidigare, alla dessa hade Ubuntu i sitt sortiment över operativsystemsval. Så det går att hitta datorer med linux på men man måste fortfarande söka aktivt innan man hittar dem
Det finns med andra ord inte längre någon anledning att köpa en dator med windows på för att sedan installera Ubuntu eller någon annan dist när det finns butiker som redan har linux i sitt sortiment. (Om man inte har ett specifikt behov av Windows förstås)
Genom att köpa datorn från någon av dessa kan man vara säker på att datorn kommer att fungera 100% med den dist som finns tillgänglig, man kan säkerligen också få råd och tips när något krånglar eller man behöver köpa exempelvis en ny skrivare då dessa butiker oftast har erfarenhet av vad som fungerar med linux, vilket andra butiker sällan har
Jagvill varmt rekommendera att köpa av någon linuxvänlig butik, exempelvis GGSdata eller Ubox då dessa butiker med stor säkerhet behöver öka sin omsättning så att de har råd att göra reklam för sig och sina produkter. något som inte sker om väldigt få köper av dem
Problemet är nog att vi som redan använder linux inte känner till dessa butiker i samma utsträckning som vissa andra butiker och tillverkare då de sällan gör reklam för sina produkter i datortidningar och på tv, de som inte använder linux känner inte heller till dessa butiker av exakt samma anledning. därför har andelen sålda linuxdatorer fortfarande en väldigt liten del av den totala markanden.

”Med förväntningen att Linux är som Windows och att allt skall vara som i Windows installeras Linux. Saker fungerar inte som det förväntades.”

Detta känner jag igen då en kollega under en helg installerade Ubuntu på en av sina datorer och sedan inte lyckades installera Norton antivirus på den.
Jag får ibland frågan om det går att köra ett specifikt windows program i linux och får då förklara att det finns andra program med samma funktion.

När det gäller funktioner i specifika program och vilken licens de är släppta under så är det för egen del så att jag hellre väljer ett properitärt program om det fyller den funktion jag vill ha än väljer ett opensourceprogram som inte gör det.
Därmed är det funktionen, inte licensformen som är avgörande för egen del.
Exempelvis har jag länge funderat på att köpa ett DTP program som heter Pagestream. detta program är properitärt och ska ha en del funktioner som inte finns i exempelvis Scribus som är det program jag har använt hittills för affisch-produktion i linux. Priset är en tusenlapp ungefär.
Naturligtvis hade jag gärna sett att det var släppt under en öppen licens men jag kan inte begränsa mig till endast öppna program om jag vill skapa riktigt snygga affischer.
Scribus som är det enda öppna DTP program jag känner till, har en del saker i sig som inte fungerar tillfredställande. Exempelvis när man ändrar den text man har skrivit så hoppar markören hela tiden till slutet av texten vilket är mycket irriterande.
Det finns varken någon punkt eller nummerlist-funktion vilket jag påtalade för upphovsmännen via deras supportforum och fick till svar att man fick kompilera in det själv.
Menyerna är fula och känns som nånting från tidigt 80-tal och programmet är krångligt att använda jämfört med exempelvis Adobe indesign och dessutom hänger det sig titt som tätt.
Det känns mer som ett hobbyprojekt och inte som ett professionellt verktyg.

Så varför går jag inte och beställer Pagestream då?
Problemet är att jag egentligen inte vet något om hur bra Pagestream är, jag har aldrig sett någon recension eller liknande och jag har ingen lust att slänga pengarna i sjön om det fungerar dåligt med Ubuntu. Gunne på GGSdata som är svensk återförsäljare hade inte testat programmet själv på mycket länge. Vi får se hur det blir med detta i framtiden.
_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se, http://ammdata.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-se.org

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

jelhs bild

Ett tips i all välmening, använda stavas använda, INTE andvända Wink

alberts bild

Jepp. Kolla på www.opencores.org. Det är grymt, jag har själv varit lite löst inblandad i OpenRISC, ett av projekten på sidan. Dessutom fick jag betalt när jag höll på Wink

OpenRISC är en processor som påminner om MIPS. Dvs så mycket det går att påminna om MIPS utan att bryta mot några patent. Det ryktas om att det snart kommer gå att beställa ett processorkort helt baserat på öppen hårdvara från easic. Processorn blir OpenRISC och även ethernet, VGA, USB, AC97 osv är baserat på öppna komponenter från opencores.org. Inte helt oväntat var Linux det första OS:et som testades till processorkortet.

mindlights bild

...men faktum kvarstår: Många snackar om att det är kasst att ingen hårdvarutillverkare levererar datorer med Linux och att hårdvarutillverkarna diskriminerar etc etc...
Men när väl någon säger sig vilja stödja Linux och vågar satsa... då är det ingen som köper..
.
Min bild av Linuxanvändaren som slåss för open source är inte synonym med en användare som köper Dell.
Då menar jag inte att anledningen är att de undviker Dell för att Dell inte stödjer open source.
Jag ser "honom" mer som en kille som kan tillräckligt med IT för att bygga ihop sin burk och skräddarsy den till var han verkligen vill ha.... och det är inte alls vad dell erbjuder.'
.
.
Tillgång och efterfrågan... kan det bli enklare?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"*De var minst lika dyra som samma dator med windows,"
Jahapp... så det är inte frågan om frihet utan priset. Då kanske Microsoft ska sänka priset ytterligare så väljer du Windows istället för Linux?
Nu gick jag in och kollade på vad en Dell Inspiron 530N kostade med Ubuntu kontra Windows Vista Home basic. $599 mot $726.
Jag gjorde en snabb jämförelse och såg till att hårdvaran var identisk...och Windowsdatorn blev en tusenlapp dyrarer typ.
Det är inte så mycket "lika dyr som Windows" verkar det som.
.
"*De är mycket svåra att hitta på Dells hemsida och finns undangömda på någon undermeny precis som om de inte vill att kunderna ska hitta och köpa dem"
Jepp, korkat... fast...googla på "dell ubuntu" så kommer du rakt in...
.
"*De finns bara att köpa i ett fåtal länder, Sverige är inte en av dessa."
Jeeesus. Det räcker med att det finns tillgängligt i USA så får man en måttstock på hur mogen och intresserad marknaden är.
För det första så ska du veta hur mycket pengar det kostar att bara sätta upp processer och rutiner för support worldwide och sen för det andra så kan du räkna med att Sverige är erkänt Microsoftland. Är och har varit mycket mycket länge.
.
.
"Det finns med andra ord inte längre någon anledning att köpa en dator med windows på för att sedan installera Ubuntu eller någon annan dist när det finns butiker som redan har linux i sitt sortiment."
Jo det gör det. HP och Dell har 3 års garanti som tillval. Det är en anledning till att köpa från dessa tillverkare.
.
.
Men jag förstår din frustration över Dells kassa försäljning och deras puckade försök.
Dock belyser just Dells experiment problemet med att folk skapar upprop och namnlistor till höger och vänster.
OM du verkligen ska köpa, skriv under... annars skit i det för det blir inte bra... som i detta fallet då Dell bränt sig lite och kanske inte satsar lika hårt nästa gång (vilket de andra tillverkarna såg och de är inte ute efter att göra samma misstag).... och den enda som tjänar på att Dell, eller någon annan, inte satsar hårt på Linux är... Microsoft.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

andys bild

"Lägger till en if-sats på en rad och plötligt så funkar det också."

Och detta är ett bra alternativ för vanlig användare för att få det att fungera?

"Det jag vill få fram är att man inte måste vara hardcore-programmerare för att kunna utföra små små anpassningar av de program man gillar. Det är det som är den stora styrkan och vanliga användare borde bli medvetna om detta. Kan de inte koda själva, kan de köpa en pocket ifrån Pagina eller be grannen eller kompisen fixa det de behöver."

Tror inte detta är vad "vanligare användare" är ute efter.
Detta skrämer iväg det flesta användare som inte är teknisk intresserade av datorer eller kunniga, där datorn för dom mer är ett redskap.

Vill man få in linux för folk som inte vill /kan aldrig programerat så tror jag inte det är rätt väg att börja prata om öppen källkod, programera gpl, folk tröttnar.
Självklart skall det nämnas.

Börja med att täcka deras behov sedan kan man leda in användaren på det ...annars skräms dom lätt iväg.

tomasuus bild

Tack du har hittat ett av mina återkommande slarvfel. Smile Säg gärna till igen om jag skriver något mer som är fel. Har inte kunnat redigera min tidigare kommentar igen utav någon konstig anledning. Annars hade jag åtgärdat felet på studs! Det är lätt att bli ordblind för mina egna felstavningar.

Kristians bild

Jag tror att de flesta vanliga användare är trötta på spyware och reklamrutor i RealPlayer och andra program. Kan man (och andra) "se och ändra receptet" så vet man vad man stoppar i sig, är en analogi gemene man förstår. I slutänden handlar det om säkerhet och stabilitet

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Marcuss bild

Jo det gör det. HP och Dell har 3 års garanti som tillval. Det är en anledning till att köpa från dessa tillverkare.
.
Har inte alla det? Konsumentköplagen?
Nu tänker jag mest på hårdvaran iofs. Inte att ubuntus kärna krashat Smile

pcfixarens bild

Att man har garanti i 3 år är ingen garanti för att den verkligen gäller när man behöver den om man själv installerar linux på sin dator

Jag anser att det är bättre köpa en dator med 2 års garanti med exempelvis ubuntu förinstallerat än att chansa på en datorn med windows och installera Ubuntu själv om det är detta man vill ha.
Garantin kan nämligen hos vissa tillverkare ryka om kunden ändrar detta själv beroende på att tillverkarna har olika avtal med MS och dessutom kan skylla på att användaren har gjort fel. Dessutom har man inga garantier för att datorn man tänker köpa verkligen fungerar med linux
http://www.idg.se/2.1085/1.120337
http://www.linuxportalen.se/node/9046
_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se http://ammdata.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

pcfixarens bild

"OM du verkligen ska köpa, skriv under... annars skit i det för det blir inte bra...
har jag redan gjort

som i detta fallet då Dell bränt sig lite och kanske inte satsar lika hårt nästa gång (vilket de andra tillverkarna såg och de är inte ute efter att göra samma misstag).... och den enda som tjänar på att Dell, eller någon annan, inte satsar hårt på Linux är... Microsoft."

Så du menar att anledningen att Asus har introducerat sin Eepc och Lenevo nu börjar leverera vissa modeller med Suse i USA och i Europa,
skulle vara att det har gått så dåligt för Dells linuxsatsning?
verkar inte troligt
De har väl snarare insett at tiden är mogen iom att Vista har floppat så rejält och att linux är så pass moget som det nu har blivit även om en del finns att önska fortfarande

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se http://ammdata.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

IngeSvs bild

I Firefox finns ju svensk rättstavning!

Min historia började när jag arbetade på ett företag där den datoransvarige var DOS-fantast (gillade inte Windows eller Mac för den delen som vi hade på den avdelning där jag tidigare arbetat). Han menade att man fick ont i handleden av att använda en mus. Själv höll jag stenhårt på Apple. En dator skulle införskaffas åt mig. Jag fick kosta på ett dyrare nätverkskort för att det skulle fungera med Red Hat 6, vilket inte var gratis. Jag fick köpa en tidskrift med en CD, då vi bara hade modemuppkopplingar. Efter ett tag uppstod behov av att anställda som hade sina mailkonton hos en annan arbetsgivare inte kunde skicka mail från deras server. Då körde jag igång mailservern i Red Hat så kunde de använda den när jag loggat in i Linux. Detta var något opraktiskt så jag installerade IIS på NT-servern vilken innehöll en mailserver. Så småningom köpte en NT-användare (NT saknar stöd för USB, vilket datorn hade) en digitalkamera, som inte följde USB-standarden. Jag lyckade få fram att den kameran skulle fungera med SuSE Linux 8 (tror jag det var) så jag installerade det åt dem, sen jag först provat på min dator. Sen dess har jag kört SUSE. Jag har provat andra distributioner, till och med Solaris, men det har blivit kortvariga tester. Sen havererade en bärbar och vi installerade dess Windows 2000 på SUSE-maskinen med digitalkameran.
När jag tröttnat på Apples dyra hårdvara och min personliga Mac blev allt trögare, var det uteslutet att köpa en Mac (särskilt sedan de dödat klonerna). Jag hade tänkt plocka ihop en dator i delar, men det visade sig bli billigare att köpa ett färdigt system. Jag tänkte förutom XP som följde med även ha SUSE, men jag kollade aldrig om hårvaran skulle fungera. Det gjorde den. När jag valde skanner tog jag de säkra för det osäkra och köpte en EPSON. Däremot använder jag den mest med XP för att Skype och MSN fungerar bättre fast numera fungerar webkameran "out of the box" Jag ser en del TV program på datorn och ofta är det strul när jag försöker göra det med SUSE. Sen jag nu kör XOrg 7.2 finns inga 3D drivrutiner som fungerar med grafikkortet av märket ATI. En fördel med SUSE på den är att jag där kör med 64 bitar. Visserligen leder det till en del problem, till exempel har jag inte hittat någon sun java plugin 64 bitars. Handelsbankens e-legitimation har jag inte fått att fungera heller. Nexus går att installera men Firefox hittar det inte. Jag fick en avdankad PC till vilken jag inte hade något operativsystem av en kompis. Köpte till en DVD-brännare och gjorde den till router, fil-, print- och webserver.
Jag skaffade även en öppen källkod programvara för att köra en blogg på den.
EDIT: Jag har en gammal HP Deskjet 850C skrivare som inte kostat mig något, mer än de svindyra bläckpatronerna. På HP:s hemsida kan jag läsa att de inte kommer att stödja den i Vista utan om jag använder Vista (vilket jag inte gör än) så råder de mig att köpa en ny skrivare. Ny skrivare + Vista blir en del pengar. Kanske jag får överväga att skrota Windows när XP går ut. SUSE stöder den skrivaren i senaste version. Kom just på att e-biblioteket kräver Windows, fast en beta för Linux ska komma i år.
http://www.ingesvensson.mine.nu

mindlights bild

Ett tips är att du börjar tänka såhär:
Allt som är lika med eller mer avancerat än att öppna en texteditor för att fixa till en ändring är FEL FEL FEL för normalanvändaren.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

andys bild

Så du menar att det krävs att vi kan programera och göra ändringarna själv för att få vårat system och program säkert?

"I slutänden handlar det om säkerhet och stabilitet"
Och detta kan vi inte kräva om man saknar intresse i programering?

mindlights bild

Inte next businessday... enligt konsumentköplagen kan du få vänta "rimlig" tid på att tillverkaren åtgärdar problemet.
Jag är inte intresserad av att sitta med burken hos HP i typ en månad och fördriva tiden med att surfa texttv eller nåt...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

andys bild

Vart i konsumentköplagen står det att du har 3 års garanti?

mindlights bild

Men jeeeesus.
"Jag anser att det är bättre köpa en dator med 2 års garanti med exempelvis ubuntu förinstallerat än att chansa på en datorn med windows och installera Ubuntu själv om det är detta man vill ha."
Ja. Det är det väl ingen som sagt emot?
Det är som att säga "Om jag ska resa till Sahara så föredrar jag kortbyxor framför vinteroverall".
Vad jag vänder mig mot i mitt inlägg är alla dessa förbaskade petitions som startas och där folk hoppar in och tycker en massa och sen inte står för det. När det händer är det inte ett plus för Linux... utan ett stort minus.
.
Den andra källan du pratar om är en länk till en pågående diskussion där trådskaparen påstår att HP lägger in blockering mot andra operativsystem än Microsofts.
Alltså, en av världens största tillverkare av datorer och kringutrustning får betalt av Microsoft för att i bios spärra andra operativsystem.
Tror du på det själv eller?
.
Du hänvisar till en artikel på IDG som hänvisar till ett inlägg på Slashdot. (Okej. Inte de två sajter på internet som är mest kända för sin objektivitet om vi nu säger så men visst, kör på det.)
Killen har köpt en bärbar dator som efter 5 månader knäckts i gångjärnen.
Han reklamerar detta och personen i butiken hänvisar till en policy de har att inte acceptera reklamationer om originalOSet är borttaget.
Om han driver detta ärendet och kan bevisar att han inte hanterat datorn oaktsamt så vinner han.
Om dina gångjärn är knäckta på din bärbara dator efter 5 månader kan du ge dig fan på att handlaren inte kommer ta in den för garantireparation om det inte är ett känt fel på den modellen.
Självklart gäller din garanti 3 år om din reklamation går under konsumentköplagen.
Du får i ditt inlägg det att låta som att killen förlorade ärendet. Nu orkade jag verkligen inte läsa allt skräp som skrevs på slashdot men jag har svårt att se att han förlorade ärendet p g a Linux.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"har jag redan gjort"
Ah...du köpte en Dell med Ubuntu... grattis.
.
"Så du menar att anledningen att Asus har introducerat sin Eepc och Lenevo nu börjar leverera vissa modeller med Suse i USA och i Europa,
skulle vara att det har gått så dåligt för Dells linuxsatsning?"
Whoa!
eeePCn har inte ens 1GHz cpu...det är en celeron... den har max 8G disk... Jo, nog storsatsar de på det... fast inte på det marknadssegmentet som Dell satsade på.
Inte jämföra äpplen med päron nu...
.
Om du nu ska svara på ett inlägg så var snäll och läs det innan. Det blir så mycket upprepningar annars.
Låt mig citera mitt eget inlägg och min egen storhet:
"Men jag förstår din frustration över Dells kassa försäljning och deras puckade försök.
Dock belyser just Dells experiment problemet med att folk skapar upprop och namnlistor till höger och vänster.
OM du verkligen ska köpa, skriv under... annars skit i det för det blir inte bra... som i detta fallet då Dell bränt sig lite och kanske inte satsar lika hårt nästa gång (vilket de andra tillverkarna såg och de är inte ute efter att göra samma misstag).... och den enda som tjänar på att Dell, eller någon annan, inte satsar hårt på Linux är... Microsoft."
Alltså. Dell gjorde ett försök. Ett dåligt sådan. Därav formuleringen "puckade försök". Sedan går jag vidare och säger att Dell bränt sig. Ja, och vad gör man när man bränner sig? Jo, man analyserar vad det var som brände en och undviker spisen / strykjärnets undersida / utblåset på jetmotorn nästa gång. Och nej. eeePC är inte en satsning på det som Dell satsade på. Lenovo närmar sig men det är tragiskt att företagsmodellerna som Lenovo levererar med linuxsupport inte går att återfinna på de ställen där företagen köper sina datorer. Syns du inte så finns du inte. Varje timme jag ska spendera på att leta upp en seriös leverantör av hårdvara till min kund är 1000kr extra kunden får betala.
Men till skillnad ifrån Dell så säljer alltså inte Lenovo sina datorer endast på webben. Så nej, de är inte heller ute efter att göra samma misstag som Dell.
.
Sen vill jag klargöra poängen med mitt inlägg då det inte verkar ha gått fram: Jag menade att en namninsamling där folk skriver på med avsikt att verkligheten ska se bättre ut än den gör skadar Linux framfart. Dells satsning blev ett fiasko. Den mängd Ubuntudatorer de levererade var knappt mätbart om man ser till hela deras produktion.
Men det har inte gett upp. Det påstår jag inte. Men nästa gång kanske de inte lyssnar på communityt... och det var väl inte riktigt det vi ville med namninsamlingen?
.
PS. Någon mer än jag som tycker att eeePC-siten ser oroväckande lik ut en domän-napparsajt? Smile
http://eeepc.asus.com/global/

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Nej, DU behöver inte kunna programmera. Det finns andra användare där ute som synar koden, så du behöver inte göra det själv Smile

Du har nog rätt i att jag umgås i för tekniska kretsar. Jag vet mycket väl att normalanvändare skiter i vilket. Gratis ska det vara och är det inte gratis så laddar man hem ifrån piratebay - OpenOffice och GIMP är precis lika gratis som Microsoft Office och Adobe Photoshop. De bryr sig inte ifall deras officedokument är läsbara om 20 år, eller ifall en trojan i ett nerladdningsprogram dammsugar deras datorer på kontaktuppgifter Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Marcuss bild

Hehe nej det e sant. NBD är verkligen fint Smile.
Upphämtningarna tar ju sin tid..

Marcuss bild

Reklamerar köparen inte inom tre år från det att han har tagit emot varan, förlorar han rätten att åberopa felet, om inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse. Lag (2005:62).

Antar att det står lite smått otydligt där?
Jag kan ha fel dock.

mindlights bild

Jag satt igår kväll med en tjejkompis som fick sin bärbara för en vecka sen och försökte förklara "there is no such thing as free beer"...
Om en kille bjuder henne på en drink i baren så är det inte för att vara snäll... han har en baktanke med drinken Smile
Det hela började med att hon ville att jag skulle installera något som heter SweetIM för MSN messenger så att jag kunde se flashanimationer hon skickade.
Hon visste inte var spy- eller adware var och hon förstod inte varför någon skulle vilja installera sådant på hennes dator.
Efter en lång och tråkig utläggning om datamining och varför MQ, ICA, Konsum, JC, Brother m fl hade "bonuskort" så började polletten trilla ner.
Men kom igen... det tog mig 1 timmes ihärdigt argumenterande och ifrågasättande innan jag fick henne att också sätta på sig foliehatten.
.
I slutändan visade det sig att SweetIMs affärsidé gick ut på att de ändrade default sökmotor i IE och Firefox att gå mot deras sökmotor som sökte på google men de fick provision på sökningarna.
Så programvaran var inte så farlig trots allt.
Men det lustiga är hennes avgrundsvrål när hon för 19:e försöket försökte avinstallera programvaran och den minsann inte alls var lika lätt att bli av med (trots att den fanns i läggtill/ ta bort program) som att lägga in.
.
Så... tänk om hon varit tvungen att öppna vi för att.... eeeeeek... vill inte tänka på hur kort min natt varit om jag varit tvungen att guida henne genom vi Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

andys bild

"Jag tror att de flesta vanliga användare är trötta på spyware och reklamrutor i RealPlayer och andra program."

Här har du väldigt rätt i spyware inget snack om den saken.

Jag håller med om att reklamen är irrterande ibland om den poppar upp men om den ligger i kanten är det mindre störande.
En del vill bara ha bort den

Om man använder programet och gillar programet så skall man ta sig en tankeställare varför reklamen existerar.

Ofta så uppskattar man programet för att det är ett bra och gratis program, bara ladda hem och installera, och fritt då kan man förbätra det själv.

Men ägnar ni någon gång en tanke på att det sitter en person och har skapat detta och kanske försöker få några kronor med hjälp av reklamen?
Att reklamen bidrar till förbättring av det man använder?

Om utvecklaren ta bort reklamen, skickar ni honom ett bidrag, ingen har förmodlingen ägnat en tanke.

Har sett en del gratis program som har skicka 50 kr så blir du av med reklamen, helt ok anser jag.

Eller skall vi kräva att allting är fritt och gratis coh ställa krav, utan att behöva ge någonting tillbaka?

andys bild

Tillverkaren ger 1 oftast års garanti
sedan så hade man som kund 2 års reklamationsrätt som nu förlängst till år.

Att man har reklamationsrätt betyder inte automatiskt att fel täcks av garanti.

Dock så brukar många tillverkare ta det det på garanti inom 2 årsperioden.

mindlights bild

hmmm... framstod jag som snobbig och desperat nyss eller? Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Jag har för mig också att efter första året så ligger bevisbördan på konsumenten och inte leverantör / tilvlerkare...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

andys bild

Hel rätt. det är upp till kunden att bevisa att felet funnits där från början, det är just vad det är det är en reklamation man reklamerar något.

Men många tar det som goodwill.
Ensak skall man alltid ha som kund oavsett vart man handla eller vad.
Spara kvittot!!.

Finns inget värre än kunder som kommer in utan kvitto.