Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mina erfarenheter av Linux fram tills idag!

Kommer ihåg hur jag kämpade i början min första tid med linux. Hur jag svor över linux. Jag prövade flera distributioner Fedora, Ubuntu , Debian. En sak var dock säker jag skulle lära mig GNU/Linux kosta den tid det ville. Jag hittade Gentoox som jag lekte med på min xbox. Detta fick mig intresserad av Gentoo eftersom Gentoox är baserat på Gentoo.

En ny värld hade öppnats. Min första tid med Gentoos minimala installations skiva var en tid då jag svor mycket. Men samtidigt så kände jag mig upprymd varje gång jag lyckades åstadkomma något nytt. När jag väl lyckats kompilera ihop ett grundsystem med en fungerande kärna och Grub så var jag överlycklig. Jag började se möjligheter. Gentoos dokumentation var så pass bra så att i princip kunde skräddarsy min dator som jag ville. Linuxkärnan var dock rätt jobbig att leka med i början. Mitt största misstag var när jag tog bort udev ur kärnan och inte hade någon backup.

I början hade jag vare sig Xorg eller någon skrivbordsmiljö. Jag var överlycklig när jag lyckades kompilera och ställa in allt! Jag har prövat en del andra distributioner på mina stationära datorer men alltid gått tillbaka till Gentoo. Senaste tiden har jag funderat på att helt överge Gentoo till förmån för FreeBSD. Problemet är dock att BSDkärnan ej har stöd för all min hårdvara. I Ubuntu skulle jag inte kunna skräddarsy saker lika lätt som i Gentoo.Min dator fungerar på det stora hela som vilken modern linuxdistribution som helst. Jag är dessutom van med Gentoo och kör mycket hellre det än LFS mitt enda möjliga tänkbara alternativ till Gentoo. Jag är tacksam att jag har Gentoo och till alla dem som gjort gentoo möjligt.

Gentoo är fortfarande bäst för mig personligen. Mina behov är sådana att jag behöver en source baserad distribution för min stationära dator. På min bärbara har jag helt andra behov där är Debian helt överlägset att använda. Enda anledningen till att jag skulle kunna tänka mig köra Ubuntu är om jag skulle köpa en ny dator. Då Ubuntu har en nyare kärna och bättre hårdvarustöd för nyare hårdvara än Debian Stable. Annars så tycker jag Debians sätt att arbeta med moduler i kärnan är superenkelt och effektivt likaså pakethantaren synaptics. Orka kompilera något från source på en bärbar burk. Det viktigaste kravet är redan tillgodosett jag har en stabil laptop och den bästa pakethanteraren.

Senaste tiden har jag till och från varit lite förbannad på en del störande moment i GNU/Linux. Jag har mot min vilja varit tvungen att använda Windows XP. Jag har dock använt det över shh på en virtualboximage på min stationära burk. Jag förstår nu mycket bättre varför jag inte gillade Windows från början. Uppdateringar, Omstarter, Virussökningar, Konstiga inställningar. För mig är Windows inte effektivt att arbeta med. Jag tycker inte om det men är tvungen att använda det till en del saker.

Jag har läst en del på slutet om problem med opensource-baserade projekt och varför det finns små chanser att det kommer slå igenom på marknaden. Jag har även satt mig in i att en del hårdvaruföretag enbart släpper drivisar som en del i deras affärstrategi för att pressa exempelvis Microsoft. Har även börjat läsa en del i Gentoos utvecklar manual http://devmanual.gentoo.org/ och håller på med min egen hemsida. Funderar dock på att bygga upp min egen Apache-server i ett freeBSD system. Har upptäckt jag har lite problem med mailen på mitt nuvarande billiga webhotell. Bättre att dirigera om all trafik till en utav mina egna burkar. Denna lösning med webhotellet får dock duga temporärt. Problemet är dock mailen men å andra sidan har jag fortfarande mycket jobb kvar med sidan.

Jag tror dock trots allt på framtiden det finns visionärer och människor som vill förändra opensource-rörelsen. Så att opensource-baserade operativsystem enklare skall kunna slå igenom på marknaden i framtiden. W32Codecs, Flash, Proprietära drivisar m.m måste finnas i varje opensource-operativsystem i framtiden. Det är bara bakåtsträvande att tänka annorlunda. Vi är där vi är idag men vill vi fortsätta vara här även i framtiden eller vill vi att fler människor ska börja använda opensource-operativsystem!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

chnaons bild

Håller med dig om gentoo,

Började min linuxbana med Red Hat 5.2 om jag inte minns fel, därefter så har det varit allt möjligt, debian, slackware, suse, fedora, ubuntu.
Hittade dock gentoo för 4-5 år sen, Gentoo 1.4 och sen dess har jag vart fast i gentoo.
Blev frälst i portage, precis allt man kan tänkas behöva finns där..
Debian och apt-get är riktigt bra även det men med portage har man ju även proprietära program och att kunna sköta precis allt i sin burk med pakekhanteraren är ruskigt smidigt..
Sen ett par år så har jag även kört 64-bitars och här tycker jag gentoo var och är främst fortfarande. Kvittar om paketen man ska installera är 32 bitars eller 64, det är bara att köra "emerge paket".
Kom ihåg när jag testa ubuntu för något år sen och sånt krångel med att få igång flash. Eller senast jag skulle installera skype, iomed att det är 32-bitars så fungerade inte "paketinstalleraren" eller vad gui-et heter för installera paket grafiskt. Så fick vända mig till dpkg -i skype... och då fick jag lösa beroenden själv...

Hade igång samma gentoo-installation på burken 2 och halv år utan krångel fram tills i sommar då disken la av.. Som de flesta vet så tar en gentoo-installation tid och hade varken lust eller tid att kompilera om hela burken igen, konfigurera om allt osv så har haft en höst där jag försökt hitta mig ett alternativ till gentoo, men inget system som jag trivs lika bra i så tog tag i en ny installation av gentoo och nu är det som det ska vara igen Smile

Största fördelen är nog annars förutom alla paket i portage, att det är en metadistribution, att man gör det till vad man vill och att paketen uppdateras löpande,.. Vissa programvaror vill jag ha senaste, andra vill jag ha stabila och där är gentoo riktigt bra, flexibilitet av rang.