Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny version av EXTON-CR-KDE4 LiveDVD med nya KDE 4.0 på svenska

EXTON-CR-KDE4 Linux live dvd på svenska bygger på CRUX, som är alla linuxentusiasters/nördars favoritsystem. ("CRUX is a lightweight, i686-optimized Linux distribution targeted at experienced Linux users"). EXTON-CR-KDE4 använder Gnome 2.18.1 och nya KDE 4.0 på svenska. Kernel: 2.6.21.5. Bland alla installerade program kan nämnas AbiWord 2.4.6, VLC 0.8.6c (mediaspelare), Samba, RealPlayer 10, Firefox 2.0.0.4, Opera 9.21 och Gimp 2.3.18. EXTON-CR-KDE4 är världsunik. D v s det finns ingen annan CRUX live cd/dvd på svenska (eller något annat språk) med Gnome eller KDE.

Jag har installerat Nvidias egen grafikdriver för alla er med Nvidia-kort. Dessutom Madwifi drivrutiner och Ndiswrapper för att förbättra stödet för trådlös körning. EXTON-CR-KDE4 kan installeras till hårddisk, vilket kan förväntas upplevas som positivt av vissa. CRUX i original innehåller nämligen varken Gnome eller KDE. KDE 4.0 på svenska har jag installerat från källa/source. KDE 4.0 släpptes av kde.org den 11 januari 2008. Se en skärmdump av EXTON-CR-KDE4 skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Jag ser inte riktigt poängen med att köra GNOME eller KDE på en lättviktsdistro, förstör liksom hela syftet med ett lättviksdistro.. Min åsikt Smile

extons bild

hikooki!

Jag har nog inte tolkat "lightweight" på samma sätt som du. Såväl Gnome som KDE (dock inte KDE4) finns med som "portdb". Se HÄR.


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

hikooki> Har du prova Debian Stable? Den kör Gnome 2.14 som default (lite äldre version) och det går som tåget på en 400 mhz med 160 MB RAM.

Vill du spara RAM ska du välja program som är resurssnåla, det är här den stora vinsten finns. Man ska inte heller glömma att om man kör en enhetlig och komplett skrivbordsmiljö så kan många program dela på en gemensam runtime och därmed kan man få både funktionalitet och spara minne Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

etuxias bild

Själv kör jag ArchLinux med KDEmod4

Du säger att det finns ingen ide med det.

Men grejen med att ha en lättviktsdistro och ett tunkt fönstersystem är enligt mig för att man har en svag dator men vill använda det fönstersystemet. Jag lovar dig att jag knappt skulle kunna köra openSuSE10.3 med KDE4.0, men i Arch Kan jag det för att Arch mindre på systemnivå och då frigörs mera för att köra KDE flytande.

 

---

"Kom igen, linuxpingviner är söta, försök göra en söt windowslogga att hänga på väskan."

tobiers bild

Enligt min smak så ska lättviktsdistros köras med snabba lättviktiga fönsterhanterare utan en massa blingbling så man inte segar ned i onödan. Jag anser Gnome och KDE är till för de som inte kan/vill/orkar använda kommandoraden för konfigurering, och är man så lagd bör man inte ens köra CRUX.

Kristians bild

I Suse 9.3 kunde jag få upp CPU i 100% genom att röra musen snabbt över skärmen på min gamle 500 mhzare Wink I Ubuntu/Debian var det totalt omöjligt

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

tobiers bild

Well jag hatar i princip fläskiga fönsterhanterare, så onödigt. Minimalisn är det som gäller Smile

polters bild

Lättvikt-distros är väl bra om man inte kan köra Gnome eller KDE på de vanliga distarna. De kan ju skänka den där extra kraften som behövs.

extons bild

hikooki!

Enligt min erfarenhet är skillnaden i snabbhet/seghet försumbar. D v s vid körning av olika program spelar det ingen roll om du använder Gnome/KDE eller t. ex. Xfce4 eller Fluxbox. (Om du har en snabb/ny dator).
F ö: CRUX är ett alldeles utmärkt linuxsystem. Med Gnome eller KDE installerat kan "vem som helst" njuta av CRUX. Är inte det bra?


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Ja, man bestämmer själv vad man vill "hata" (eller "älska").


Slackware is nice, yeah. It's the perfect distro for the elitists who are too lazy to install Gentoo, but too proud to run a "Please Click Next" distro

LINUX.EXTON.NET

tobiers bild

True, föredrar lättviktswm's dock Smile

tobiers bild

Jovisst, men CRUX blir som effektivast när det blir använt av en erfaren användare. När jag syftar på snabbare så menar jag inte bara ren och skär prestanda, utan hur snabbt och effektivt man kan göra ett arbete, vilket jag anser att man inte kör i Gnome och KDE då det finns alltför mycket att klicka sig igenom. För övrigt ser jag ingen mening med att göra "svåra" distar "lättare" när det redan finns ett sånt stort urval av "lätta" distar ute redan. Jag anser om att de flesta distributioner blir "lätta" kommer effektiviteten hos GNU/Linux minska, för den stora kraften med Unix-liknande system är enligt min åsikt kommandoraden. Jag håller inte riktigt med filosofin om att göra Linux lätt genom att bygga en rad GUI's till att konfigurera systemet, folk borde hellre lära sig kommandoraden, så blir de mer effektiva datoranvändare. Det tar ju exempelvis mycket kortare tid att köra pacman -S paketnamn istället för att klicka sig fram i en GUI, även om det senare kan ses "lättare" (och förövrigt så tycker jag pacman till Arch Linux är simpelt, såsom liknande pakethanterare)

Missförstå inte, jag trackar inte ner på ditt arbete som helhet, jag har inte prövat men uppskattar ditt arbete med att förbättra exempelvis Ubuntu med förinstallerade paket och språkstöd som man som vanlig användare behöver. Men som sagt så ser jag ingen mening med att förenkla CRUX. Just my two cents.