Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Böcker om fri programvara

Är det någon som har läsförslag om öppna licenser? T.ex GNU?

Jag vet vad det handlar om men jag skulle vilja läsa mer om filosofin bakom.

Några bokförslag?
Någon bra hemsida?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Jag har inte läst, men beställt Free Software, Free Society av Richard Stallman. Också beställt The Cathedral and the bazaar av Eric S Raymond. Det handlar mycket om filosofin bakom det hela. Free Software Free Society ramlar in imorgon, kan ge lite kommentaren då.

Kristians bild

"Free as in freedom" - en biografi kring Richard Stallman. Jag köpte den som bok men den finns även gratis att läsa på http://www.oreilly.com/openbook/freedom/ (boken är lic. under GNU FDL). Den är intressant eftersom den tar upp Stallman som individ (inte bara hans älskade GNU), hans bakgrund och utveckling och blicken är utifrån och inte som så ofta ifrån Stallman själv eller hans närmsta anhängare.

En mycket intressant bok kring UNIX-"tänk" som även innehåller bitar av historia samt en överblick av de vanligaste licenstyperna är Eric Raymonds "The art of UNIX programming" (http://www.faqs.org/docs/artu/)

Ett klassiskt Stallman-videoföredrag finner du på http://www.df.lth.se/~triad/stallman.html Det finns åtskilliga fler om du googlar

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

joakims bild

Hej,

Inte så mycket om själva GNU filosofin, men an väldigt bra bok för både nybörjare och avancerade användare. den är helt på svanska och svenska är språket den är skriven på av Linux Walleij dvs ingen översättning. http://www.df.lth.se/~triad/gnulinux/
Mycket läsvärd.

/Joakim

fsns bild

Just for fun av Linus Torvalds är också bra. Torvalds står för lite mer pragmatism än Stallman och Raymond, och jag tycker det kommer fram bra i hans bok.

tobiers bild

The Art of Unix Programming har jag faktiskt också beställt, allt bör komma snart Smile

polters bild

Den kan även jag rekommendera. En väldigt trevlig bok.