Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fri jakt på piratkopierare

idg.se skriver: Det finns inget hinder mot att EU-länderna stiftar lagar som ger upphovsrättsinnehavare rätt att begära ut uppgifter om vem som finns bakom ett visst ip-nummer. Men det finns inte heller något krav på en sådan lagstiftning. Det säger EG-domstolen i dag.

EG-domstolen i Luxemburg har nu presenterat resultatet av sin prövning av det så kallade sanktionsdirektivet. Direktivet innebär bland annat att upphovsrättsinnehavare som misstänker brott mot upphovsrätten med lagen i ryggen får begära ut uppgifter om vem som finns bakom ett visst ip-nummer, för att sedan driva en civilrättslig domstolsprocess mot personen.

Läs mer: idg.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

borosens bild

Jag är tveksam inför detta. Får se var Sverige gör.
 
Får en känsla av privatpolis och medborgargarden.
 
Jag tycker generellt det är fel med piratkopiering, så det är inte att detta kan användas emot piratkopiering, utan mer risken för hur det kommer att missbrukas.
Kanske jag borde våga leva utan foliemössan, men som sagt, det känns inte bra.

mindlights bild

Låter skitbra... då kan man ju begära ut namn på vem som helst i framtiden. Det är bara att hävda att IP-adressen hämtat hem en bild jag ritat i MSPaint så får jag ut namn och personnummer...
.
.
Om DU tycker detta är fel, att företag och organisationer (andra än åklagarmyndigheten och polismyndigheten då alltså) får begära ut ditt namn och annan information om dig vid misstanke (misstanke kan ju baseras på att du chattar på chat.piratpolarna.nu t ex) från din ISP så bör du skriva ett vykort (ja, svårare än så är det inte) till din representant i riksdagen och helt enkelt skriva att EG-domstolen nu konstaterat att det INTE är EU som kräver att en lag som möjliggör detta.
Alltså: Det är våra svenska politiker som är på gång att instifta denna lag och tidigare har man skyllt på att det är ett krav från EU.
Något som nu är bevisat inte är sant.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lokpests bild

Frågan som domstolen hade att ta ställning till var om sanktionsdirektivet kräver att de enskilda medlemsländerna låter antipiratorganisationerna få tillgång till internetanvändares ip-nummer. Det har bland annat den svenska regeringen påstått när den la förslaget till fildelningslag i juli 2007. Enligt det förslaget ska Antipiratbyrån ha rätt att få ut ip-numren, och regeringen har påstått att det var för att EU-direktivet krävde det. Men det är alltså inte sant, kan man konstatera med domslutet i handen.
Det är i och för sig sant att domen inte förbjuder de enskilda medlemsländerna att på eget initiativ låta antipiratorganisationerna leka privatpoliser. Men det var inte den frågan som domstolen hade att ta ställning till. Målet handlade bara om huruvida medlemsländerna var tvungna att låta Henrik Pontén bli vice-sheriff. Men något sådant tvång finns inte, säger EG-domstolen.
Om regeringen fortfarande vill åsidosätta den personliga integriteten för att kunna jaga fildelare kan den välja att driva den linjen. Tycker allianspartierna att det är rätt att Henrik Pontén ska äga din dator kan de fortsätta stå bakom förslaget till fildelninglag. Men de kan inte gömma sig bakom EU om de väljer att göra det.

http://christianengstrom.wordpress.com/2008/01/29/seger-for-pirater-och-...

tux-svens bild

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article62925.ece
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

abergmans bild

jag tycker inte heller att det känns bra, pirat eller inte men viss urskiljning får det faktiskt vara. Å andra sidan vem som helst kan begära ut mina personuppgifter från skola osv så det är lite likt kan jag tycka. Men då borde de göra som man gör när någon begär ut en kreditupplysning, man skickar en kopia på det som delats ut. Äh bara att sätta sig på tor eller någon annan anonymiseringstjänst.
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

tobiers bild

Det är bra att alla låtsaspoliser är Windowsanvändare, dom vet väl inte ens hur man navigerar runt i bash om dom ska leta efter misstänkt illegalt nerladdat material. Haha ;P

Skämt åsido, en jobbig sak som kan hända är att de går på personer som verkar ladda ner olagligheter, dvs använder bittorrent. Då får vi inte så kul.. En massa bråk i onödan ;(

mikaeljs bild

Jo, det har man ju varit lite orolig över. Att dom tittar på ens trafik och tror att man gör nåt olagligt. Jag kör ju torrent där jag delar ut diverse isofiler för olika distributioner. Är en hel del gb som går ut varje vecka... ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

tobiers bild

Använder inte Skype ett liknande protokoll också? Tänk om dom ska tracka ner på alla med Skype också.. Tongue

olle erikssons bild

...för att inte tala om de som använder Steam eller laddar ned Blizzards patchar...

mindlights bild

... som jag uppfattar det så får de inte jacka in sig på ISPns corenät och scanna av vilka som kör krypterad bittorrenttrafik.
Det handlar om att de scannar av trackers, som t ex Piratebay, och vilka som delar ut delar av deras klienters (upphovrättsinnehavarnas) verk.
Då får de en lista på IP-adresser som har stygga ägare. Så ringer de ISPn som äger IP-adresserna och får ut historik och personuppgifter.
.
Personligen tycker jag att om nu våra kära politiker i riksdagen tycker att detta är en bra idé så ska de också ändra lagstiftningen så att jag kan ringa Telia m fl och begära ut telefonnumret till de som jag misstänker parkerat på min hyrda parkeringsplats trots att de har hemligt telefonnummer.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...