Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GPL och göra källkoden tillgänglig

Det har varit en del diskussioner kring gpl och om hur vissa distributioner inte gör källkoden tillgänglig. Dessa distributioner innefattar bland annat sådana som bygger på en större distribution och dess utvecklare har ansett att det räckt med att "huvuddistributionen" gjort källkoden tillgänglig.
.
Enligt vissa så måste man göra källkoden tillgänglig när man använder sig av gpl. Detta även om den finns tillgänglig i någon form nån annanstans. En del distributioner hänvisar till huvuddistributionens källkod samt till enskilda programs hemsidor.
.
Det ligger kanske nåt i vad som sägs men jag tycker inte det är så noga om mindre "baserade på" distributioner gör källkod tillgänglig eller inte. Jag tänker i alla fall inte sluta använda en distribution om det är så att dom inte gör källkoden tillgänglig.
.
Ett inlägg i ämnet kan du läsa här (på engelska):
http://nauseamedialis.org/
.
På ovanstående länk så hänvisas till fler inlägg och diskussioner om detta.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

qufits bild

Håller med. Man kommer ju inte sluta använda sin favorit dist bara för att de inte gör källkoden tillgänglig. Sen förstår jag faktiskt att man hänvisar till grunddisten istället för att lägga upp den själv. (Det tar ju utrymme på servern, osv).

Däremot är jag en sån som anser att det är bra om man gör det. För går den ena sidan ner... Finns det en backup sida Smile

//Martin

http://forum.mosp-tech.se
http://www.pingvin.info

lokpests bild

Enligt vissa så måste man göra källkoden tillgänglig när man använder sig av gpl.
Och en av dessa "vissa" är GPL-licensen, vilket gör att det ÄR ett formellt krav.

Det kan man kanske tycka är lite onödigt, "alla vet ju att ubuntu kommer från debian" lixom. Saken är bara den att alla vet inte det, i alla fall inte i var i varenda litet projekt (mao är ubuntu-debian ett dåligt exempel eftersom det inte är representativt). Dessutom, varför skall jag behöva vända mig uppstream istället för till den närmst liggande distributören, det är ju ändå den som distribuerar till mig som "slutkund" och därmed borde ha åtaganden gentemot mig.

polters bild

Jag tycker faktiskt att man ska ha all källkod tillgänglig även om samma projekt. Om man vill använda saker under GPL-licens så kan man gott hosta källkoden också. Om Debian-projektet levererar ett stycke välskriven kod, och Ubuntu använder denna, så tycker jag att det är rätt att Ubuntu hjälper till att hålla koden tillgänglig.

Kristians bild

De måste ju hosta källkoden på något sätt - så varför inte göra läsningen publik?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jeffs bild

Vänd på kakan - Varför skall utvecklarna, som mycket hellre knackar kod än babblar med rabiata användare, serva DIG, när du inte tillför något till deras projekt? Är du så intresserad så finns all källkod tillgänglig, men DU får göra dig besväret att skaffa dig den själv, om det är så fabulöst viktigt för dig. Sedan finns alla kodpatcher öppna att hämta hem från varje distributions kodtrackers, inget alls som hindrar dig.
Världen handlar inte om att serva dig - koden finns tillgänglig och att gnälla på någon för att de inte letar fram de rader du vill ha och postar dem till dig ett guldkantat kuvert är ganska fånigt. Uppmuntra folk att göra det de är bra på istället - skriva kod.
_______________________
Jeff - Din egen delivery service

------

lokpests bild

Kan man sätta upp en server för att distribuera binärer, kan man göra detsamma för källkod.

mikaeljs bild

Lite så som jag känner med. Utvecklarna lägger ju redan ner en massa arbete och många projekt har begränsningar på olika sätt. Detta med resurser osv. Att kräva att ett litet projekt skall erbjuda så mycket utan minsta lilla hjälp är orättvist egentligen.
.
Personen som försökt få Zenwalk Linux att göra detta har bara ställt en massa krav utan att försöka hjälpa till på nåt sätt. Vilket jag tycker är riktigt dåligt. All den tid personen lagt ner på att gnälla i forumet samt i sin blogg, kunde använts till något mer produktivt Smile ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeffs bild

Vissa människor får ingen uppmärksamhet på andra sätt än att klaga på alla andra. Att han hade fått så mångt mycket mer positiv respons, som hade gjort både hans och alla andras tillvaro, till något mycket bättre om han hade lagt ner hälften av all den tid han lägger ner på sin enmannavendetta mot Zenwalk på att säga "Jag tycker det ni gör är skitbra! Kan jag hjälpa till med något för att underlätta för er? Underhålla några paket i paketförråden? Moderera forumen? Eller det kanske behövs fler som kan vara firstline support i IRC-kanalen?" så hade vi sluppit alla ändlösa pajkastningskrig på IRC, mejllistor, bloggar och gudvetvad.

Jag skall skicka ett remissförslag till RMS om att lägga till en femte frihet till GPL: friheten att samarbeta; som innebär att du inte har något annat val än att vara trevlig och ge någonting tillbaka till communityn. Wink

_______________________
Jeff - Din egen delivery service

------

mikaeljs bild

Jo, vore trevligt om fler tänkte så. Själv har jag börjat skriva en bok på svenska för Zenwalk projektet och hjälper dom med annan dokumentation. Det är ju det jag kan bäst och sen försöker jag vara behjälplig i deras irc-kanal.
.
Jag ser fram emot att få se detta intressanta tillägg i GPL Wink ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~