Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Har Gates stulit GRUB?

har nu hållit på i några veckor med att få min HP data att funka med Vista BARA för att.
Det känns lite galet att mot förmodan ha köpt en dator som vista följer med till och man kan inte andvända det, så bara för att testa så har den fått gå som expriment dator nu ett tag.

till saken:

det vi kan säga är ju att BIOS bromsar eventuella installationer av andra system, i detta fall så förekommer "minnes adress" haveri om man tex instalelrar linux i datan, samt att BIOS enligt HP inte går att nergradera, utan bara uppgradera som innebär ännu mera strängare regler då det gäller val av system på datan.

Men sån som jag är så gav jag mig f*n på att jag skulle lyckas, och det har jag, jag lyckades nergradera BIOS från F.21 (senaste är F.25) till F.13, trots att HP säger det ska vara omöjligt, för desto högre upp i BIOS versionerna du kommer desto mera låser bios ditt val av system.

Så vista funkar nu om jag så önskar:-)

MEN det var inte därför jag började skriva detta inlägg utan anlednig är det som topic säger att Gates har lekt "script" kiddie och kopierat GRUB till sitt "älskade vista", fast då talar vi om GRUB4DOS som det så vackert heter.

När datan inte kan boota som tex när man har gjort en OEM aktivering via den BIOS broms som Microsoft har missat att täppa till för er som vet vad den innebär så betyder det kort å gott att man kan aktivera Vista med en speciell XML fil beroende på vilken dator modell man har.

Men ibland så fallerar detta av olika orsaker och i sin tur orsakar att vista inte vill boota alls, och då kommer vi fram till denna fina GRUB som Gates skickade med i denna Windows version.

när man nu läser en del där så står det bla om man trycker "TAB" så får man fram vilka kommandon man kan använda sig av i "shell" läget som gruben tillåter dig att leka med.

Några av dessa kommandon där så skriver datan helt enkelt ut "Linux can't find any system" liksom HALLÅÅÅ??? trodde detta var Windows, inte linux? är det jag som är knäpp eller har Microsft lekt "script" kiddies och kopierat linux rakt av? alltså inte bara tagit patentet på "SUDO" utan även snott GRUBEN?

Hjälp mig förstår, va f*n har jag missat? ska MS få själa allt eller?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Kan du utveckla detta lite grann! Lite skärmdump eller så
Jag tror att du är på rätt spår, tänk vilket case det kan bli!
.

_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

lokpests bild

Om du befarar att du upptäckt ett riktigt intrång är det nog vettigare att höra av sig till FSF eller gpl-violations.org

fsns bild

GRUB och GRUB4DOS, två helt separata projekt, är GPLlicensierade båda två. Vem som helst får använda dem till vad som helst, så länge man ger användaren tillgång till den källkod som använts för att kompilera den specifika binären. Om Microsoft hade tagit GRUB4DOS (vilket dom inte har) och bootat Vista med den så hade det varit helt ok.

 

Vista har en bootloader som heter bootmgr, föga inspirerande. GRUB4DOS kan boota bootmgr och bootmgr kan boota GRUB4DOS. Vad jag gissar du ser här är att HP installerar något eget på maskinen, exempelvis en räddningspartition med ett eget operativsystem, freedos är populärt för den här typen av uppgifter, och installerat GRUB4DOS framför för att kunna låta användaren välja mellan Vista och räddningsprogrammet. Eller nåt liknande. Isåfall är det inte Microsoft som inte gjort nåt fel, utan snarare HP i deras roll som OEM.

mindlights bild

"det vi kan säga är ju att BIOS bromsar eventuella installationer av andra system, i detta fall så förekommer "minnes adress" haveri om man tex instalelrar linux i datan"
.
Alltså, vad är det för HP du har? Vilken modell?
Jag har ALDRIG varit med om att tillverkare av datorer (de större då) lägger ner någon miljon eller så på att begränsa hårdvaran att bara fungera ihop med ett operativsystem. I varje fall inte på det sättet du beskrivet.
.
Sen att Vista skulle använda Grub låter... mycket konstigt. Är du säger på att du inte blandar ihop något med HPs recoverysystem eller så som de kan ha baserat på Linux?
.
Som sagt... Microsoft har ju precis slagit sig för bröstet och deklarerat att de nu gjort en världsupptäckt genom Vistas boot manager som är sååååååå konfigurerbar etc etc...
Jag är som vankligt negativ och inbillar mig nog att det är typ 4000 andra folihattar, linuxnerdat, microsofthatare och black hat hackers som skulle hittat spår av grub hos Vista...
.
För att inte tala om att Bill Gates skulle släpa ut ansvarig chef på gatan för avrättning om han släpat in värsta fienden i Microsofts prestigeprojekt nummer 1 som redan 1 år innan release invalidiserades av bl a Google.
.
Ta nu inte illa upp av att jag är skeptisk...
Nej, se inte detta inlägget som en uppmaning att lägga ner... utan som en möjlighet att skriva mig på näsan och dissa mig offentligt Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

ratchers bild

skälrmdump kommer snart... ska bara brottas klart med en XP version jag provade installera nu när BIOS e fixad, men jag ska ge mig på detta snarast... fler som vill ha dumpar...

______________________
Hacking is the future

 

ratchers bild

hur tolkar jag det som intrång?
fler än jag borde ju ha märkt av detta och reagerat?

menar får MS använda sig av GRUB?
du kanske har mer koll på det än vad jag har?

______________________
Hacking is the future

 

mindlights bild

... lästa alla inlägg utom ditt uppenbarligen...
Känns skönt att jag för andra gången den här veckan agerar papegoja och upprepar vad som redan sagts...
.
Ska gå och gömma mig i något mörkt hörn nu och sura...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lokpests bild

Min (folie)-hatt den har tre kanter.
Tre kanter har min (folie)-hatt.
Och har den ej tre kanter,
så är det ej min (folie)-hatt.

lokpests bild

tja, ett tips är ju att posta vad du hittat här, och om det verkar mysko så hör man av sig till ovanstående organisationer (kan du iofs göra redan nu om du känner för det)

Rent formellt får MS leka med fri kod så länge de respekterar vad licenserna säger och följer dem, vilket i praktiken har lett till att MS älskar BSD-licensen och hatar GPL.

mindlights bild

lol

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...