Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kopiera en cdskiva till en .iso fil

Fan jag blir lika förvånad varje gång man suttit och letat program för att uträtta en viss sak och så visar det sig att det är så simpelt med ett kort kommando.
Jag skulle altså göra en kopia på en skiva till en iso . Vilken förtäljer inte storyn...
Eftersom jag har en ny installation av Ubuntu och jag inte hade någon brännarprogramm installerat och jag gillar Nero så fick det bli så. Dock så är det så att Nero har ett eget format att skapa sina avbilder i .nrg , eller i alla fall ett eget filtillägg.

Så, -Suck och stön...
Jag satte mig ner och googlade efter linuxprogram för att skapa isofiler, och en hel del tips dök ju naturligtvis upp. Bland dom första var ett kort kommando, som jag för övrigt använder dagligen till annat.... Hur som hälst så såg det så simpelt ut så jag ratade det från start, men lät ändå fliken i firefox vara kvar.
Efter en haltimmes letande, så hade jag massor med saker att försöka men egentligen ingenting som gjorde bara det jag ville.
Bara i ren desperation så testade jag det där första jag hittade, och döm till min förvåning, -fan var det bara så ?!?!?

För att kopiera en cd-skiva till en .iso fil: (/dev/hdb är altså min cdrom för att hitta din kör mount -l .. typ Smile
cat /dev/hdb > /home/henke/min_avbild.iso

Det fungerade, och det var det viktigaste för mig.
Henke lUvs commandline Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Nästan allt i UNIX är filer eller en ström av bytes. Visst är det underbart Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Kan du inte bara högerklicka på ikonen i GNOME och välja "skapa avbild" ? Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .